השינויים הטכנולוגיים המאפשרים צפייה בתכניות הטלוויזיה באמצעות טלפונים ניידים ומכשירי טאבלט, יוצרים שלל הזדמנויות לצפייה, לאו דווקא מול המסך בסלון הביתי. סקר שנערך בקרב צופים מגלה ש-22% מהצופים הצעירים בגילאי 25-34, צופים בתוכן טלוויזיוני בעודם בשירותים. 27% מכלל הנשאלים ציינו שהם צופים ממקום העבודה שלהם, ו-30% מנצלים את זמן הנסיעה בתחבורה הציבורית לצפייה בטלוויזיה.
למרות שקיימת אפשרות לצפות בתוכן טלוויזיוני בכל זמן נתון גם לאחר השידור באמצעות VOD או באתרי האינטרנט, הסקר מגלה שישנם ז'אנרים שהצופים בכל זאת מעדיפים לצרוך בזמן אמת. 89% מהמשתתפים בסקר מעדיפים לצפות בחדשות ובתכניות אקטואליה אחרות בזמן השידור. רוב הנשאלים מעדיפים לצפות בזמן אמת גם בתכניות אירוח (71%), משחקי ספורט (70%) וכמובן - תכניות הריאליטי (66%). לעומת זאת, כאשר מדובר בסדרות, רוב הנשאלים ציינו כי הם מעדיפים לצפות בהן בזמן אחר.
השידור החוזר: מתי שמתחשק
37.5% מהצופים לא נותנים ללוחות המשדרים להשפיע להם על חווית הצפייה, ובמידה ופספסו את התכנית האהובה עליהם בטלוויזיה, הם יצפו בה באינטרנט. בקרב הצופים הצעירים מתחת לגיל 25, השימוש באינטרנט לצפייה נפוץ יותר ומגיע ל-57%.
רובנו נתקלנו בתופעה שבה חברים בעבודה, או בשעות הפנאי מספרים על סדרה חדשה שבהם הם צופים כעת, הרבה לפני שהגיעה לשידור בישראל. הסקר מגלה שהצעירים אכן לא מחכים להוט ו-yes, ו-43% מהם מעדיפים להוריד מהאינטרנט את הסדרות האהובות עליהם הרבה לפני שהגיעו אל המסך בסלון.
חלוקת קשב: צפייה בו זמנית
רבע מהנשאלים, ציינו שהם גולשים בטלפונים הניידים או במכשירי הטאבלט תוך כדי צפייה בטלוויזיה. השימוש במספר מסכים בו זמנית נפוץ יותר בגילאים 25-34, כש-38% מהנשאלים בגילאים אלו השיבו שהם משתמשים בסלולר או בטאבלט תוך כדי הצפייה.
40% מהצופים הצעירים מתחת לגיל 25 ציינו כי הם אינם צופים כלל בטלוויזיה. שיעור דומה של הצופים הצעירים השיב שהוא צופה בה מספר שעות ביום. לעומת זאת, 83% מצופים המבוגרים מעל גיל 55 ציינו שהם צופים בטלוויזיה מספר שעות ביום.
אצל כלל הצופים, ממוצע סך שעות הצפייה בטלוויזיה הוא הגבוה ביותר מבין המסכים, אך הוא גדל עם הגיל: המבוגרים מעל 55 מקדישים 4.3 שעות בממוצע, והצעירים מתחת לגיל 25 מסתפקים ב-3.2 שעות. עם זאת, הצעירים מתחת לגיל 25 מובילים על פני הצופים האחרים בשעות הצפייה שהם מקדישים לתוכן טלוויזיוני במחשב (2.8 שעות), ובטלפונים הניידים (1.9 שעות).
את הסקר ערך מכון "מחשוב - מחקרי שוק ודעת קהל" לקראת פסטיבל "שובר מסך" שיתקיים החודש במכללה האקדמית עמק יזרעאל. בסקר השתפפו 596 משיבים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בישראל בגילאי 15+.
בהכנת הכתבה השתתף יניב אלון