ביום שישי האחרון, פיצוץ עז ארע במפעל של חברת פוקסקון שבסין, באותו מפעל מייצרת אפל את מכשירי האייפד שלה. בעקבות הפיצוץ נהרגו שלושה עובדים ונפצעו עשרות.
האירוע החמור מציף מחדש את הלבטים המוסריים סביב המרדף אחרי ייצור זול והמוני. השאלה המתבקשת היא: האם הייתם מוכנים לשלם עוד כמה מאות שקלים על גאדג'ט, תמורת הידיעה כי הפועלים במפעלי הייצור מקבלים תנאים טובים יותר?
יש לציין כי לא מדובר באירוע חד פעמי. בעבר כבר היו מספר דיווחים על מקרי התאבדות במפעל זה ובאחרים בשרשרת הייצור של מוצרי אפל כתוצאה משעות העבודה הארוכות. היצרנים הסיניים מסתבר, אינם עומדים בקצב ההזמנות העולמי של האייפדים והאייפונים עד כדי כך שההזמנות יוצאות מהמפעל ישירות ללקוחות עם צבר מלאי של אפס מכשירים. המציאות העסקית הזו הופכת את העובדים באותם מפעלים לעבדים לכל דבר וחלקם אף מגיעים לסף היכולת שלהם.
בהודעה לעיתונות אישר דובר המפעל את פרטי האירוע ועדכן כי הפיצוץ התרחש באחת מסדנאות ההברקה של המכשירים והייצור פסק עד לסיום החקירה בנושא. על אף העובדה כי עדיין אין מסקנות, סביר להניח כי הצורך לעמוד בזמני אספקה קצרים ובמחיר זול באו על חשבון דאגה לבטיחות.
אם זה לא מספיק, ההערכות בשוק הן כי הפסקה זו תגביר עוד יותר את הלחץ של הצרכנים על אפל וכתוצאה מכך על המפעל והעובדים בו. לא משנה איך מסובבים את התמונה, בסופו של יום כל אחד שקונה אייפד או אייפון נושא חלק מהאחריות לגורלם של הפועלים הסיניים בין אם הוא מודע לכך או לא.
ייתכן, כפי שמציע צ'רלי וואיט מאתר הטכנולוגיה Mashable, כי הפתרון טמון בשיטת מסחר דומה ל"סחר הוגן" הנהוגה במוצרים כמו קפה ובגדים. הוא כותב: "אז זה מה שצריך בשביל לקבל אייפד במחיר של 499$?! האם תהיו מוכנים לשלם, נגיד, עוד מאה דולר עבור אייפד אם יובטח לכם כי פועלי הייצור עובדים בסביבה בטוחה, משלמים להם משכורת הוגנת ואינם נדחקים להתאבדות?". לא בטוח שהתשובה היא חיובית.