למי שעוד חי בשנות התשעים, הנה מבזק: מערכת ההפעלה OSX של אפל לא נועדה רק לאנשי הקולנוע והגרפיקה; היא טובה גם אם כל מה שאתה עושה עם המחשב זה גולש באינטרנט, שולח אימיילים, מצגות, גיליונות אלקטרונים ומסמכים. יחד עם זאת, בעולם העסקים הרוב המוחץ של המחשבים עובדים מול מערכות של מיקרוסופט, ומי שרוצה להשתמש במק צריך לדעת מספר דברים. המדור הזה עוסק בחיבור בין שתי המערכות הללו.

שרתי Exchange: תמיכה באימייל

אין תמונה
Mail Exchange  

שרתי Exchange משרתים חברות בכל העולם ומציעות לא רק מקום לאחסן בו מסמכים, אלא גם מערכת שלמה של ניהול, קביעת לוחות זמנים, אימיילים לכל אנשי החברה וניהול אנשי קשר. מערכת ההפעלה הבאה של אפל (המכונה Snow Leopard 10.6) תעבוד באופן מלא מול שרתי Exchange והחל מספטמבר האימיילים, ספר הכתובות והיומנים יעבדו בדיוק כמו שאלו עובדים במערכת ההפעלה של חלונות. זהו צעד הגיוני בעקבות התמיכה המלאה שהאיפון/איפוד טאצ‘ כבר מספקים וחלק מצעד כלכלי וחכם שאפל מבצעת כדי לכבוש לה עוד נתחים בשוק העסקי.

בכל מקרה, מילת המפתח היא שדרוג, שכן התמיכה כבר מובנית במערכת הנוכחית (Leopard 10.5). אם אתם רוצים לעבוד מול שרת האימייל בעבודה כל מה שאתם צריכים לעשות הוא להיכנס להגדרות של תוכנת Mail ולבחור שם בהוספת חשבון. אחרי שתכניסו את האימייל והסיסמה תוכלו לבחור את סוג השרת ולספק הגדרות נדרשות אחרות, אותם יכולים לתת לכם אנשי התמיכה.
זהו זה, מהרגע הזה אתם תקבלו אימיילים, בעברית ובאנגלית ותוכלו כמובן לשלוח אימיילים באותה הקלות.

חיבור המחשב לשרת כדי לעבוד על מסמכים, לשמור אותם ולהעתיקם הוא דבר פשוט. ברגע שהמק שלכם יישב על הרשת המשרדית, הוא יזהה את השרתים ותוכלו למצוא אותם בחלון ה-Finder. בחרו את הכונן הנכון, הקלידו שם משתמש וסיסמה ואתם בפנים. כמו בחלונות אתם תוכלו גם לנווט בתוך הכוננים והספריות שבתוך השרת.

אופיס למק

הכלי החשוב הבא בתחום העסקי היא חבילת אופיס. אם העסק שלכם עובד בשפה האנגלית בלבד, אז אין לכם באמת בעיה. אופיס למק עובדת באופן מושלם עם אופיס לחלונות. החבילה כוללת את Excel, Word ואת Entourage שהיא התחליף ל-Outlook. אם אתם משתמשים ב-Entourage אתם יכולים להתעלם מכל מה שאמרנו על התמיכה במייל, שכן תוכלו לקבל סנכרון מלא של אימיילים, כתובות ויומן דרך התוכנה הזו. אפשר גם לקבל אימיילים בעברית אבל אין לכם אפשרות ליישר לימין, ולכן נוצרת בעיה בשלב כלשהו לקרוא ולעבוד באופן רציני עם עברית.

אין תמונה
Microsoft Office 2008

הבעיה מתחילה עם עסקים שעובדים בעברית או גם בעברית, עבורם אופיס למק אינו פיתרון טוב. בעוד ש-Mail תספק את מה שצריך בגזרה שלה אנחנו עדיין צריכים למצוא פתרונות לשאר החבילה. אם תשאלו כל משתמש מק מה לעשות הדבר הראשון שיעלה לראשם הוא Neo-Office, עליו דברנו כבר בכתבה שפנתה לסטודנטים. מדובר בחבילה המופצת בחינם וכוללת מעבד תמלילים, כתיבת נוסחאות, תוכנת מצגות וגיליונות אלקטרונים, וכמו כן תוכנת בסיס נתונים בדומה ל-Access. חבילת התוכנות של Neo-Office נותנת תמיכה טובה מאוד ברוב המקרים כל עוד אין שימוש ב-Macro מיוחדים מידי. אם אתם לא יודעים מה זה אומר, קרוב לוודאי שאתם לא משתמשים בזה ואז מצבכם טוב.

מי שאינו נעול על רעיון ”החבילה“ יגלה שיש הרבה מאוד תוכנות חלופיות שעובדות גם בעברית וגם באנגלית ומחליפות כל אחת מהתוכנות שמיקרוסופט מציעה.

אם אתם זקוקים למעבדי תמלילים תוכלו למצוא את Mellel או את Nisus Writer (עליהן הרחבנו בכתבה לסטודנטים). בשני המקרים מדובר במעבדי תמלילים שיודעים לייבא מסמכי doc וממירים אותם בצורה טובה, כאשר ל-Nisus יש יתרונות מסוימים בכל הקשור להוספת תמונה ועיצוב המסמך.

עבור מי שזקוק למנהל פרויקטים תוכנה כמו OmniPlan יכולה להיות פיתרון אידיאלי. היא תומכת בעברית ומסוגלת לייבא קבצים של Microsoft Project. היא נוחה מאוד לעבודה וכוללת את כל הכלים הנדרשים לתוכנה ברמה מקצועית שכזו. אם היא לא מספיקה לכם תוכלו לרכוש את חבילת Concept Draw, שכוללת תוכנה לניהול פרויקטים כמו גם תוכנה לניהול ישיבות של סיעור מוחות, ותוכנה נוספת שמאפשרת ליצור תרשימי זרימה שרטוטים ועיצובי הדגמה. התוכנה מסוגלת לייבא קבצי Visio של מיקרוסופט. מאחר ויש לחבילה גם גרסה לחלונות יש סיכוי גדול מאוד שאם המשרד שלכם זקוק לשירותים האלו, יש סיכוי גדול מאוד שתנטשו את המוצרים של מיקרוסופט במהירות רבה ותעברו כולכם לשימוש ב-ConceptDraw.

אין תמונה
OmniPlan

לעבוד מהבית

מה קורה עם אנשים שרוצים לעבוד מהבית וזקוקים לקבצים עליהם הם עובדים בעבודה? יש מספר דרכים לעשות את זה. הראשונה היא להשתמש בלקוח VNC כמו שעושים משתמשי חלונות. בעזרת תוכנה כמו Chicken of the VNC אתם פותחים תקשורת לשרת שבעבודה וניגשים לקבצים. את ההגדרות המתאימות תקבלו מצוות התמיכה של המשרד שלכם שאמור גם לפתוח לכם את האפשרות הזו בצורה ידנית.

אבל האפשרויות שלכם לא מסתיימות פה. תוכנת Evernote החלה את דרכה כמתחרה ל-OneNote של מיקרוסופט. מדובר בתוכנה שנועדה להכיל את כל המסמכים, רשימות המטלות ושאר הקבצים הקטנים שאתם עובדים עליהם לאורך היום. כאשר לפני שנה החליטה החברה לשנות את הכיוון שלה היא עשתה שני דברים. היא פיתחה תוכנה למק ופיתחה יכולות אינטרנט נרחבות. Evernote מאפשרת לכם להתקין את התוכנה בחינם על כל מחשב ולסנכרן את הקבצים שלכם בצורה מאובטחת, מכל אחד מן המחשבים. בגרסתה האחרונה היא מסוגלת לתמוך בכל מסמך מכל סוג. זרקו את המצגת שלכם אל תוך Evernote וכשתגיעו הביתה היא תמתין לכם שם.

אין תמונה
Evernote

הגישה לקבצים היא דרך המחשב עצמו אבל גם דרך האינטרנט, במידה ואתם נמצאים במקום בו אין לכם גישה למחשב האישי. את Evernote ניתן למצוא גם על האייפון או האייפוד טאצ‘ וגם על בלקברי, כך שלא משנה איפה אתם, קבצי העבודה החשובים כל כך נמצאים לצידכם. ל-Evernote יש עוד מספר יכולות שכדאי לשים לב אליהן כמו OCR מלא של תמונות (צלמו שלט עם מספר טלפון ותוכלו לחפש בתוכנה את המספר ואת הטקסט שנמצא בתמונה). העלות לשימוש ביכולות המתקדמות של Evernote, כמו סנכרון כל סוגי הקבצים, עולה 5 דולר.

כמובן ש-Evernote אינה היחידה שמציעה סנכרון קבצים ולמען האמת, אם אין לכם צורך בכל השירותים הנלווים תוכנה כמו DropBox כנראה תתאים לכם הרבה יותר. מדובר בשירות מאובטח לסנכרון קבצים שמציע 2GB בחינם לכל אחד. אם תרצו יותר, תוכלו לרכוש 50GB בעלות של 9.99 דולר לחודש או 19.99 דולר לחודש עבור 100GB.

היתרונות בשירות הזה הם האבטחה, הקלות בה הקבצים מסתנכרנים בין המחשבים, והעובדה שניתן לשתף אחרים בתיקייה ולתת להם את האפשרות לעבוד על הקבצים במקביל לכם. כל מה שאתם צריכים לעשות הוא להתקין התוכנה שתיצור לכם תיקייה במחשב. כל קובץ שיכנס לתיקייה הזו ייזרק לשרתים של DropBox ויסונכרן למחשבים אחרים איתם אתם משתפים פעולה. כמובן שיש לכם גישה לקבצים גם ממחשבים אחרים, פשוט על ידי כניסה לאתר התוכנה בעזרת כל דפדפן. אולי הכי חשוב, לא משנה איזה שינוי נעשה במסמך, מיד תוכלו לשחזר את הקבצים כולל קבצים שמחקתם לחלוטין כך שאם טעיתם, תמיד תוכלו לחזור אחורה.

וכשאין ברירה יש גם חלונות

אם בכל זאת אתם מגלים שאתם אוהבים את המק שלכם, אבל לא מסתדרים בכלל בסביבה המשרדית ואתם רוצים לעבוד עם התוכנות אליהן התרגלתם – אין בעיה. בזכות מעבדי האינטל שנמצאים בכל המקים היום קל יותר מתמיד להתקין חלונות על גבי המק. תוכלו לעשות זאת בעזרת תוכנות כמו VMWare Fusion או Parallels. תוכנות אלו מאפשרות לכם להתקין חלונות ולעבוד במקביל למק. על גבי מסך המחשב יפתח חלון ובו תוצג מערכת ההפעלה של מיקרוסופט. תוכלו לגרור קבצים בין המק לחלונות, להפעיל את אופיס 2007 אליה אתם רגילים, לגלוש באקספלורר וליהנות משתי העולמות. וזה דבר שמחשבי פי.סי רגילים לא יכולים לתת לכם.

אין תמונה
VMWare

אם אתם זקוקים לכל משאבי המערכת ומפעילים תוכנות כבדות אותן אתם חייבים להפעיל בחלונות, תמיד תוכלו להפעיל את BootCamp – הפיתרון של אפל להתקנת חלונות על המק. מדובר במחיצה נפרדת על גבי הכונן הקשיח בה מותקנת מערכת ההפעלה של מיקרוסופט. מה שיקרה הוא שאתם תאתחלו את המחשב ותינתן לכם האפשרות לבחור ב-OSX או בחלונות. במצב הזה לא תוכלו לעבוד במקביל למק. למעשה אתם עובדים כמו על כל מחשב אחר בו מותקנת ”חלונות“ רק שבמקרה שלנו תמיד ניתן לאתחל את המחשב שוב, ולחזור למערכת ההפעלה האהובה יותר של אפל.

חשוב לזכור שלא משנה מה הפיתרון שבחרתם להפעלת חלונות על המק, תזדקקו לרישיון חוקי ולתוכנה עצמה. עוד חשוב לציין שתזדקקו רק לרישיון אחד שכן גם Parallels וגם VMWare יכולות לעבוד עם המחיצה שפתחתם ל-BootCamp, ולכן לא צריך להתקין את חלונות פעמיים.

למק יש עוד הרבה מאוד להציע למי שעובד בסביבה משרדית בין אם כעובדים קבועים או כפרילנסרים. הקשיים שהיו קיימים בעבר אינם עוד. בכל עדכון למערכת ההפעלה התאימות גדלה והאבטחה מתהדקת עד שהשאלה האמיתית היא לא למה לעבוד על מק אלא למה בעצם לעבוד על מחשבים אחרים?