והיום במסגרת החדשות שיעשו לכם את היום קצת פחות טוב ממה שהוא היה קודם: מומחים מזהירים מפני דיבור ממושך בטלפון הסלולרי. שוב פעם העניין הזה של הקרינה, אתם חושבים לעצמכם – אבל לא! הפעם החשש הבריאותי תוקף אותנו מכיוון אחר לגמרי: המרפק.
המרפק הסלולרי, כך קוראים לזה הרופאים. המונח הרפואי הוא תסמונת תעלת המרפק ומה שמרגישים בתכלס זה מעין חוסר תחושה, עקצוצים וכאב באמה וביד. נסו לחשוב רגע מה יקרה אם תחבטו את הצד הפנימי של המרפק שלכם בחוזקה במשהו – תקבלו זרם לא נעים ומכאיב שמגיע עד לאצבעות הידיים. וכשזה קורה באופן קבוע ובלי שאתם נוגעים בכלל במרפק – טוב, זה כבר תסמונת וזה אומר שיש משהו לא בריא בחיים שאתם עושים באופן קבוע וכדאי לכם להפסיק עם זה.
נכנס: הטלפון הנייד. אם עד עכשיו הסיבות לתסמונת תעלת המרפק נעו סביב עבודות פיזיות שכרוכות בהרמה חוזרת ונשנית של משאות כבדים, נהיגה ממושכת או שינה עם המרפק מקופל מתחת לגוף, עכשיו חוקרים מצאו שיש סיבה חדשה ונפוצה הרבה יותר: פטפוט ממושך בטלפון הסלולרי.
מה שקורה כשאנחנו מדברים בטלפון הוא שאנחנו מכופפים את המרפק בזווית של פחות מתשעים מעלות, וכשאנחנו מלהגים במשך זמן ממושך עם האימא, החברה, הבוס או מי לא – הלחץ שמופעל על העצב האולנרי בעקבות המרפק המכופף הופך להיות מסוכן. תוהים לעצמכם מה זה העצב האולנרי? זה ערוץ דיגיטל, חבר'ה, לא שיעור ביולוגיה. תסתפקו בזה שהוא יוצא מחוט השדרה בצוואר ומגיע עד לאצבעות, תוך כדי שהוא עובר בתעלה בצד הפנימי של המרפק – תעלה שבנויה מעצם, שריר ורצועה.
"זה כמו לדרוך על צינור," אומר ד"ר פיטר ג'יי אוונס מקליבלנד, אחד המומחים שהציגו את הבעיה לאתר ביזנס-וויק. "כמו שעם הצינור אתה חוסם את זרימת המים, עם הלחץ המתמיד על המרפק אתה מונע מהדם להגיע לעצב, מה שגורם לקצר בכל המערכת".
איך תדעו אם אתם סובלים מזה? הסימפטומים של המרפק הסלולרי כוללים כל מיני דברים לא נעימים כמו חולשה בשריר, איבוד קואורדינציה ויכולת תנועה – מה שהופך פעולות כמו כתיבה לקשות ומכאיבות. במקרים קשים הקמיצה והזרת יכולות להתעקל באופן קבוע. הסטטיסטיקות מצביעות על כך שיותר נשים סובלות מהתסמונת הזאת – אבל זה לא בהכרח קשור לזה שהן מדברות יותר בטלפון. זה משהו באנטומיה שלהן.
כרגע אין מספרים מדויקים לגבי לכמה אנשים יש את המרפק הסלולרי, אבל אנחנו כן יודעים כמה מנויים יש לטלפונים סלולרים בעולם: 3.3 מיליארד. אז זה בטח לא יזיק לעשות משהו כדי למנוע את הנזק לפני שהוא נגרם – למשל, לדבר באוזניה אלחוטית, או לדבר פחות בטלפון, תתארו לכם. בכל מקרה, אולי כדאי שתחשבו פעמיים לפני שאתם חותמים על החבילה החדשה שמציעה לכם 3,000 דקות בחינם או משהו כזה. קרינה אולי תקבלו או אולי לא, אבל מה שבטוח זה יעלה לכם בבריאות.