אמרו עליהם שהם משחיתים את התקשורת המילולית והכתובה ובגללם בני הנוער היום לא יודעים לכתוב כראוי. העלילו עליהם כי הם אחראים לכך שילדים לא משחקים אחד עם השני למטה בחצר הבניין וטענו נגדם כי הם מצמצמים את הרגשות לשלושה תווים בלבד. אבל הם ניצחו את כולם והשתלטו לנו על המרחב האלקטרוני. קבלו את הפרצופונים, או בשמם הלועזי – אמוטיקונים. או בשמם העברי: רגשונים.
האמוטיקון הראשון: לפני 150 שנים
הכל התחיל בשנת 1857 כאשר המספר 73 נכנס לשימוש במסגרת קוד מורס כסימן המבטא "אהבה ונשיקות". מאוחר יותר הגיעו מכונות הכתיבה, עם תווים מיוחדים ששימשו ליצירה של פרצופונים. ואז, בסוף שנות השבעים הומצא הסימן -) כבדיחה שמשמעותה "לשון בבדיקה", במסגרת רשימת תפוצה ברשת האינטרנט הקדומה ARPANET . את הסימנים המוכרים יותר :-) ו- :-( המציא סקוט פהלמן בתחילת שנות השמונים במסגרת חוג למדעי המחשב שעשה באוניברסיטה ומאז הכל היסטוריה.
רגע, מה זה אמוטיקון
אמוטיקונים הם ביטויים גרפיים המאפשרים להביע רגשות בצורה מתומצתת, כאשר כותבים הודעה בכל מכשיר שיש לו מקלדת כמו מחשב, טלפון סלולרי או iPad. הפרצופונים שימושיים תמיד, אבל יש מצבים שהם הרבה יותר מכך - בשירותים מוגבלי תווים, כמו הודעת טקסט או בטוויטר (המגביל את הודעת המשתמש ל-140 תווים), השימוש באמוטיקונים לתיאור מצבים רגשיים הוא לא פחות מהכרח.
הפרצופונים הפכו לשפה בינלאומית והשימוש בהם כה נפוץ עד כי יש הטוענים כי ארכיאולוגים מהעתיד ייתכן ויחשבו עליהם מה שארכיאולוגים בזמננו חושבים על ההילוגרפים המצריים. מאז אמוטיקון הסמיילי של פהלמן התפתח מגוון רחב של פרצופונים, והיום ניתן למצוא אחד בשביל כל רגש, כמעט. אפשר להביע אכזבה :-C או להיות בשוק ממשהו :-O . אפשר גם להראות שאתם רותחים מזעם >:-< וגם שאתם נגעלים ממשהו או מישהו |-P. ויש גם סימן למי שמעשן :-Q , ששותק :-X , למי שסרקסטי :-U ולמי שמרגיש שהוא גזעי B-). בקיצור, כל אחד והפרצופון שלו.
מדריך קצר לאמוטיקונים:
אז אמרנו שהפרצופונים משמשים בסיס לשפה גרפית בה תוכלו להשתמש כמו כל שפה אחרת. אם למשל אתם מתכתבים עם חמתכם, תוכלו להגיד לה עד כמה אתם אוהבים את הבדיחות שהיא שולחת לכם במייל ושזה ממש : - D אתכם. במידה ואתם רק חברים וטרם נכנסתם למשפחה תגידו לה שאתם רופאים : - ) – O זה בטח עדיף מאשר להגיד לה שאתם בתכל'ס אנשי מכירות של כובעים <<<<(:- ) . אם חליתם, תוכלו להיעזר בפרצופונים כדי לדווח לחברים או למשפחה על מצבכם כמו במקרה בו חזרתם מעקירה כירורגית אצל רופא שיניים : - E ואתם לא יכולים לדבר, או אם אתם מקוררים : - '| ולא תגיעו להשתכר : - , אתם היום בפאב.
יש כאלו שלקחו את הפרצופונים צעד אחד קדימה והצליחו לייצר ביטויים גרפיים לפעילויות שאנו עושים ביום יום כמו הליכה עם ווקמן [: - ) ברחוב , משחק כדורסל d: - ) , הקשבה למוזיקת רוק =: - ) או צלילה (: ) - ) . פן נוסף של הסימנים הגרפיים מתייחס לדמויות אהובות. קבלו את אלויס פרסלי 5: - ) , סנטה קלאוס *<|: - ) , האפיפיור +-(: - ) וצ'רלי צ'פלין C|: - =.
לרשימה המלאה של אמוטיקונים לחצו כאן.
עוד כמה דברים שלא ידעתם על אמוטיקונים
מסתבר כי קיימים יותר פרצופונים לייצוג רגשות שליליים מאשר כאלו המייצגים רגשות חיוביים. אני לא יודע מה זה אומר עלינו כבני אדם אבל הי, אומרים זאת גם על אומנים - ברגעי מזור, צער ויגון, הם יכולים לחוש ברגש אמיתי. אולי בכלל הפרצופונים עוזרים לכל אחד מאיתנו להתחבר לרגשות עמוקים ולהוציא את האמן שבו; ככה לפחות חשבה חברת IBM כאשר פיתחה במסגרת תוכנת SPSS שנועדה לניתוחים סטטיסטיים מודל שייבחן את השימוש בפרצופונים ברשתות חברתיות ופידים של בלוגים. המטרה כמובן לספק לחברות מסחריות מידע יותר מדוייק על התייחסות של הצרכנים או העובדים שלה למוצר או שירות מסויים.
תומאס פינל מצא שימוש מקורי לפרצופונים – הוא הכניס אותם למכונית שעיצב. EKON היא מכונית עתידנית המיועדת לסביבה עירונית ומתאימה לארבעה נוסעים. מלבד העיצוב והחומרים המיוחדים ממנה היא עשוייה, אפשר לשלוח ממנה מסרים לנהגים אחרים במהלך הנסיעה באמצעות תצוגה גרפית של הודעות על גוף המכונית. המטרה היא לשפר את התקשורת בין הנהגים בכביש, בשאיפה להפחית את מספר תאונות הדרכים. תחשבו על כל אותם פעמים בהם הנהג לפניכם הרביץ להגה מתוך עצבים; אם רק הייתם יודעים על כך סביר להניח שהייתם שומרים יותר מרחק או בוחרים נתיב אחר. השפה שבחר המעצב לייצג מצבים אלו לקוחה משפת הפרצופונים ובאמצעות משטח מיוחד על ההגה יוכל הנהג להציג את הרגשות שלו בקלות רבה.
את השימוש הכי מוזר ומעניין לפרצופונים מצאו חוקרים קנדיים מאוניברסיטת Simon Fraser שבוונקובר. הם בנו שני רובוטים מחלקים של טלפונים סלולריים העונים לשמות קאלו וקאלי והם מסוגלים ללכת, לרקוד, לבכות ולחקות הבעות פנים אנושיות כאשר הם מקבלים הודעות טקסט הכוללות פרצופונים. כאשר קאלו מקבל סמיילי הוא נעמד על רגל אחת, מנופף בידיים שלו ומחייך. כאשר הוא מקבל פרצופון זועף הכתפיים שלו נופלות והוא מתחיל לבכות וכאשר הוא מקבל הודעה דחופה הוא ינופף בידיו בטירוף.
לכל המתלוננים על אובדן השפה: אתם סתם D:<
אין ספק כי הודעת טקסט משמשות אותנו יותר מאשר פעם והצעירים מבינינו אפילו מסמסים יותר מאשר הם מדברים בטלפון - ואם זה העולם שלנו, אז אכן לפרצופונים יש בו מקום של כבוד. זה לא פשוט לכתוב מה אנו מרגישים ולעיתים לא קל והעובדה שניתן להשתמש בביטויים גרפיים קצרים לביטוי רגש עוזרת מאד ומחדדת את המסר שאנו רוצים להעביר - מסר שבכל צורה אחרת ייתכן והיה מפורש בצורה לא נכונה או חלקית בלבד. אז נכון, אפשר לבוא בטענות כלפי המגמה של השימוש התכוף בסימנים גרפיים על פני אותיות או תקשורת בעל פה. אבל מה זה חשוב איך עושים זאת, העיקר שמצליחים להעביר את המסר. זו הרי המטרה של השפה: לקשר בין בני אדם. ואם יותר קל לבטא רגש באמצעות סימנים גרפיים שיהיה, העיקר שכולם יהיו :-) ולא :-( .