בואו נודה על האמת: אנחנו אוהבים חידושים טכנולוגיים. עם כל הכבוד לאייפון של אפל הוא כבר מזמן פאסה. בכל זאת, שלוש שנים אחרי ההשקה ולא מספיק חידושים, ולא, לעשות אותו נורא גדול ולקרוא לו אייפאד זה לא כזה חידוש כל-כך גדול. למרבה המזל, חברות הטכנולוגיה מספקות לנו קונספטים חדשניים חדשים כל הזמן, כשהן מתוגברות במעצבים עצמאיים שיורקים רעיונות מקוריים משלהם מדי יום.
בדיוק כמו שמיקרוסופט הצליחה לגרום לאפל להיראות מיושנת כשמשווים את מערכת ההפעלה של האייפון לחלונות פון החדשה והמגרה, כך היא מצליחה לעשות גם למחשב הלוח החדש והמדובר של סטיב ג'ובס, האייפאד, ששיווקו המסחרי עוד לא החל. על רקע מבול מחשבי הלוח (Tablets) שנמצאים בשלבי פיתוח, ה-Courier של מיקרוסופט הוא אחד המעניינים. ראשית, הוא נראה כמו מחברת במובן זה שהוא מורכב משני מסכי מגע, שכאשר המחשב סגור הם מקופלים זה נגד זה, ומסוגלים לקלוט מידע מאצבעות או עט סטילוס. בנוסף, הוא כולל מצלמה ומסוגל להיטען באופן אלחוטי. אבל המעניין באמת הוא הממשק, שלא דומה לשום דבר אחר שראינו מכיוון רדמונד, ומודגם היטב בסרטון הקונספט הבא:
קונספט ה-Courier הוצג לראשונה בחודש ספטמבר 2009, ולפי הדיווחים האחרונים ייתכן ונראה אותו מוצע למכירה כבר ב-2010. לא ייאמן. כאן תוכלו לראות סרטון הדגמה נוסף.
העתיד מתחיל ב-2019
רעיון מעניין אחר ממיקרוסופט הוא פרויקט 2019, שסרטון התדמית המדהים שלו שהוצג לראשונה בחודש מארס אשתקד, משלב קונספטים שונים כמו מסכי מגע מגודל קיר ועד נייר עיתון, ממשקי גזור והדבק בסגנון מחשב ה-Surface, העברת מידע בין מתקנים ללא מגע פיזי ועוד שלל רעיונות מגרים. מיקרוסופט כידוע טובים מאוד בכל הקשור לייצור סרטי תדמית, אך לא ממש ברור איך משהו מהפרויקט הגרנדיוזי הזה באמת יצא לפועל. בינתיים אפשר להתמוגג מהסרטון המוצג למטה, או לצפות כאן בסרטון המלא באורך 5 דקות.
גם בנוקיה לא שוקטים על השמרים. קונספט ה"מורף" (Morph) שלהם הוצג כבר בחודש פברואר 2008, אבל עדיין מרתק. המורף הוא סלולרי גמיש המיועד לענידה על היד כמו שעון, הוא שקוף, נטען באופן סולארי ומסוגל לקלוט מידע מחפצים דוממם סביב לו בזכות חיישנים. חשוב לציין שלא מדובר במכשיר שמתוכנן לייצור, אבל בנוקיה מאמינים שלפחות חלק מהתכונות המדומיינות שלו ישולבו במכשירי החברה באזור שנת 2015.
למה לייצר כשאפשר לפנטז?
עוד חברה שאוהבת לספק קונספטים עתידניים היא Asus הטיוואנית, המוכרת בעיקר כמפתחת ה-eeepc. בכנס CES 2009 הציגה החברה מחשב קונספט מעניין שזכה לשם Fold / Unfold, ששואב מתפיסת האוריגאמי היפנית. מדובר במחשב דק במיוחד שמתקפל בצורה ייחודית, ואמור לפחות בתיאוריה להיות מסוגל לשתף מידע באמצעות נגיעה במחשב אחר מסוגו. הפעם האחרונה בא שמענו על המחשב הזה היתה בחודש מארס האחרון, לפני כמעט שנה, ואז נמסר שמחירו צפוי להיות 1,000-1,500 דולר, וכי שיווקו צפוי להתחיל באזור ספטמבר-אוקטובר 2009. אנחנו עדיין מחכים.
שנה אחרי הצגת מחשב האוריגמי, הציגה Asus קונספט מופרך הרבה יותר בכנס CES 2010, שזכה לשם Waveface. הקונספט השאפתני כולל סדרה של שלושה מכשירים ש"חושבים מחדש" על הדרך בה אנו מקיימים אינטראקציה עם הגאדג'טים שלנו. הרבה מלים על ניידות, מיחשוב עננים ועל מוצרים שיבינו לבד מה אנחנו רוצים לעשות איתם. עד שזה יקרה, ואתרי הטכנולוגיה בעיקר ספקנים, נשארנו עם סרטון הדגמה מעניין לשזוף איתו את העיניים.
לא רוצים? נעצב לבד
אם חברות הטכנולוגיה לא יתכננו את המוצרים שאנחנו רוצים, אז אנחנו נתכנן אותם בשבילן. באינטרנט אפשר למצוא אתרים רבים המוקדשים לעיצובי מעריצים, שלא נופלים בכלל מהרעיונות שמספקות ענקיות הטכנולוגיה, ולעתים אף עולות עליהם. דוגמה אחת לכך היא קונספט הנוקיה 888 שעיצב תאמר נקיסקי, ומזכיר מעט את ה"מורף" – מדובר בסלולרי גמיש שניתן לגלגל, לקפל או להשתמש בו כמהדק ולקפל אותו כך שיתאים לכל מצב שימוש רצוי. היפה הוא שהמכשיר זוכר את דרך הקיפול הרצויה לכל מצב, ויודע בפעם הבאה לעבור אליה בעצמו.
טלפון סלולרי מדומיין אחר מציג רעיון שנראה קל יותר לביצוע: הטלפון הוא למעשה צמיד יד גמיש, שבעת שינוי צורתו מקרין ספרות על פרקי האצבעות, ונגיעה בהן ביד השניה מאפשרת לבצע שיחות. המעצב סונמן קוון מפנטז גם על מסך הממוקם בציר הצמיד המציג את תמונת המתקשר ואזור המיועד לתצוגה טקסטואלית. נראה מבטיח.
קונספטים עיצוביים לא מצטמצמים מן הסתם לטלפונים סלולרים בלבד: תכירו את Stick POP, מדפסת ניידת בגודל 23X6 ס"מ, שנכנסת בקלות לתיק, ומאפשרת לכם להדפיס מסמכים דחופים יש מהדיסק-און-קי. בנוסף, היא כוללת מסך OLED שמציג את מצב ההדפסה.
רבים ממעריצי אפל התאכזבו מהשקת מחשב הטאבלט שלה, האייפאד. בכל זאת, חרושת השמועות בחודשים שקדמו להכרזה על המכשיר היתה כה גדולה שהחבורה של ג'ובס פשוט לא יכולה לעמוד בציפיות. החודשים הללו זכו לראות שלל קונספטים עיצוביים אלטרנטיביים למכשיר שאפל צפויה להשיק, שבסופו של דבר העפילו על המוצר המוגמר. קונספט ה-MacView של ברזזינסקי הוא רק אחד מהם, אבל הוא מעניין בשל האופן שבו הוא מוצלח יותר מהאייפאד המוגמר. המכשיר כולל פאנל תחתון נשלף הכולל מסך מגע המשמש גם כמקלדת, אביזר ההופך בקלות את מחשב הלוח למחשב שולחני רגיל ומסך LED יפהפה ברזולוציית 1152x720. נו, כשמעצבים מכשיר קונספט ולא מוצר מוגמר, קל לפנטז.
העיצובים הטכנולוגים יכולים להעשיר לא רק את השימוש שלנו במחשבים. המעניין באמת הוא כשמעצבים יוצאים מהקופסה וחושבים על שילוב הטכנולוגיה באביזרי בית. קחו למשל את הסדין הזה שתכנן פלוריאן שיירפר. במקום להציב את השעון המעורר והרדיו על השידה לצד המיטה, למה לא לשלב אותם במיטה עצמה? השעון עשוי מסיליקון ומשולב בסדין עצמו, וספרותיו צצות רק כאשר השעון המעורר מופעל.
נסיים בכבל המאריך שעיצבה צ'ן ג'ו-וויי, שפותר אתכם מהבלגן והכיעור שיוצרים הכבלים המאריכים הנפוצים כיום. למעשה מדובר בגלגל המזכיר גלגל נייר דבק, שבאמצעו נמצא השקע החשמלי. פשוט תוקעים את קצה הגלגל בשקע בקיר ומותחים את גלגל הכבל המאריך לנקודת היעד. מה ההבדל מכבל רגיל? ובכן, הכבל המאריך של ג'ו-וויי מנצל את טכנולוגיית המעגלים המודפסים ומשלב את החיווט החשמלי בנייר הדבק עצמו, מה שהופך את הכבל עצמו לפיסת דבק דקיקה וכמעט בלתי נראית. כי צריך לחבר את כל המכשירים הטכנולוגיים האלה לחשמל איכשהו, לא?