אמצע אוגוסט. המשרדים בחצי הכדור הצפוני מתרוקנים, הפעילות הכלכלית מאיטה למינימום ואפילו הפקקים ברחובות הכרך הולכים ומתפנים. יותר אנשים נמצאים בחופי הימים והאגמים, בפארקים, בהרים ובטבע מאשר במקומות העבודה, וכולם עוסקים במה שנקרא פעילות פנאי.
יש מי שמכניס להגדרה "פנאי" חוסר מעש מוחלט אבל רבים אחרים כוללים בה סוגים שונים של פעילות גופנית ובלבד, שיישמר העיקרון המקודש של התנתקות מקצב החיים המודרני.
יש גם לא מעטים, שמתקשים להשאיר מאחור את עולם ההיי-טק גם כשהם יוצאים לפעילות ספורטיבית ופנאי במקומות הנידחים, השלווים והיפים ביותר בטבע. חלק גדול מהם מלוכסני עיניים וגרים ביפן ועבורם מציעות שלל חברות אופציות טכנולוגיות פורצות דרך.
לוחמה אלקטרונית
הדיג החובבני, למשל, נחשב לפעילות פנאי קלאסית ורומנטית, שמביאה את הדייג להתמזגות עם הטבע. הדייג צריך סבלנות, הבנה של תנאי השטח ויכולת להתמודד עם תנאי האקלים והשטח המשתנים ועם מזגם ההפכפך של הדגים.
אבל מה שהיה פעם התמודדות רגועה בין האדם לכוחות טבע הופך כיום לקרב לא-הוגן, שבו רותם הדייג חובב הסושי לעזרתו אמצעי לוחמה מתוחכמים כנגד הדגים התמימים.
ביפן משווקים כבר מזה מספר שנים מנועים ממוחשבים לחכות, שחשים את משקלו של הדג הנתפס בחכה ומבצעים גלילה אוטומטית כמעט ללא צורך בהתערבות אנושית.
אבל מי שבאמת רוצה לוותר על חוקי המשחק ההוגן ימצא את מבוקשו ב"ספינת דיג רובוטית בשלט רחוק" שאותה מציעה היצרנית היפנית Kamome. מדובר בדגם מוקטן וממונע דמוי סירת מרוץ, שאורכו כמטר אחד ורוחבו כ-28 סנטימטר. כלי השיט הקטן נשלט על-ידי הדייג באמצעות שלט רחוק אלחוטי ומצויד במיטב טכנולוגיית החישה.
לדור האחרון יש, למשל, סונאר רגיש, שיכול לאבחן את עומק המים ומבנה הקרקעית (עד לעומק 60 מטרים), לזהות נחילי דגים ואפילו לאבחן את גודלם של דגים בודדים. חיישן טמפרטורה מאפשר להעריך את סוג הדגים במים ואילו מערכת GPS עם אנטנה מובנית מסמנת וזוכרת במדויק את המיקום של אתרים מבטיחים לדיג שאותם גילתה הסירה, כדי, שניתן יהיה לנווט אליהם במהירות בעתיד.
כל המידע משודר אלחוטית, עד לטווח של 500 מטר, לשלט הרחוק של הדייג, שמצויד במסך LCD צבעוני בגודל 5 אינץ', עליו מוצגת תמונת הסונאר ושאר הנתונים. הדייג לא חייב להסתפק באיתור פאסיבי אלא גם לשחרר באמצעות הסירה חכה עם פיתיון שהוכן מראש, ללכוד את הדג - במשקל עד 6.5 קילו - ולהביא אותו לחוף. הסירה מצוידת במנוע חשמלי שקט ויעיל, שאינו מבריח את הדגים, ובסוללה נטענת שמספקת עד שעה וחצי של פעילות. הצעצוע עולה ביפן כ-5,000 דולר.
רכיבה היברידית
גם האופניים, אמצעי התחבורה המועדף על הנופשים באשר הם, עוברים כיום ביפן שינוי אינטנסיבי בדרך להפיכתם למוצרי היי-טק ממונעים. דוגמה בולטת במיוחד הם אופני הספורט החשמליים-היברידיים, שמשיקה חברת סניו ביפן בימים אלה.
בניגוד לתדמית הקשישה של האופניים החשמליים מהדורות הקודמים, דגם הדגל החדש של סניו מעוצב במתכונת של אופני הרים ומיועד לרוכבים ספורטיביים פעילים.
לדגם יש שלדה קשיחה וקלה מסיבי פחמן, אולם ייחודו הוא במנוע חשמלי, שפועל ישירות על הגלגל הקדמי ומספק הנעה לשני הגלגלים. למנוע יש מספר מצבי פעולה, שנשלטים על-ידי הרוכב באמצעות בקרה הממוקמת על הכידון.
כך, למשל, יכול הרוכב לבחור במצב "משיכת ספורט", שמיועד לרכיבה על משטחים רטובים או חלקלקים, בהם יש סיכון לסחרור הגלגל האחורי במקרה של דיווש נמרץ מדי. כאשר המנוע מזהה החלקה מאחור הוא מעביר כוח לגלגל הקדמי כדי לפצות ולאזן את המשיכה.
מצבים אחרים כוללים מצב "ספורט", שבו כל כוח המנוע נרתם לטובת המהירות - על חשבון התרוקנות מואצת של הסוללה - ומצב "חיסכון בכוח". ניתן גם לנוע על חשמל בלבד עם טווח אפקטיבי שנע בין 32 ל-57 קילומטרים בהתאם לתנאים.
הסלולרי לטובת הנופש
נופשים רבים, שיוצאים לפעילויות פנאי וספורט, מתייחסים לטלפון הסלולרי שלהם בתור תזכורת מטרידה ומכבידה לקצב החיים הדורסני שהשאירו מאחוריהם ולפיכך נוטים לגנוז אותו ואפילו להשאיר אותו בבית.
הפיתרון של תעשיית הטלפונים הסלולריים ושל מפעילי הרשתות ביפן לשמירה על ההכנסות בתקופה היבשה הוא פיתוח טלפונים ושירותים, שמותאמים מראש לפעילויות פנאי ומעניקים ערך מוסף לנופש.
המפעילה היפנית KDDI, למשל, מציעה דגם מתקפל אטום למים, לזעזועים ולאבק, שכולל בתוכו כמה שירותים מקוריים. אחד מהם הוא שירות בתשלום לחובבי גולף, שמאפשר להשתמש בטלפון כתחליף ל"נושא הכלים" (CADDY) האנושי המסורתי, שמסייע לשחקנים רציניים.
לאחר התחברות לשירות מספק הטלפון מידע מפורט על כ-2,300 מסלולי גולף ידועים. לאחר בחירת המסלול מאתר הטלפון את מיקומו של הגולפאי באמצעות מערכת ה-GPS שמובנית בו, משווה אותו למסלול בזיכרון ומספק מידע מפורט אודות מבנה המגרש, כיווני תנועה והמרחק ל"ירוק". בנוסף יכולים הגולפאים לצלם קליפ של החבטה שלהם באמצעות מצלמה המובנית בטלפון, להריץ אותה על המסך ולהשוות אותה מיידית לחבטות מצולמות של שחקני גולף מקצועיים שאגורות בזיכרון הטלפון.
חברת דו-קו-מו המתחרה מציעה החל מהקיץ את "טלפון הכושר" N-07-A, שפותח על-ידי NEC. מדובר בטלפון בתצורה מקובלת אולם הוא כולל בתוכו חיישן תנועה רב-ממדי, שפועל בתיאום עם תוכנה מקצועית, שפותחה על-ידי רשת מכוני כושר ידועה ביפן.
הטלפון עוקב אחרי מספר הצעדים, המרחק וקצב התנועה של בעל הטלפון, מחשב את קצב שריפת הקלוריות וממליץ על תרגילים נוספים ותזונה מאוזנת, שמתאימה לאופי הפעילות המאובחנת בטלפון. אפשר גם להעביר את הנתונים דרך הרשת למוקד ולקבל ייעוץ אישי.
ואלה שמסתפקים בספורט פסיבי יותר בחופשה שלהם ישמחו לדעת, שלטלפון יש גם מקלט טלוויזיה מובנה לקליטת שידורי טלוויזיה דיגיטליים אלחוטיים, שכוללים עשרות ערוצי ספורט שונים.