"אתה אבא של קסיאדונג לאי?" המתקשר שאל כאשר צילצל הטלפון בבית ילדותו של מר לאי. "הוא בצרות. תגיע לבית החולים מהר ככל האפשר".
אם השיחה הזו לא הייתה מתקיימת במציאות, כמה דקות לאחר הפיצוץ בבניין A5 במפעל פוקסקון שבסין המייצר אייפדים עבור חברת אפל, היה אפשר לחשוב כי מדובר בפתיח לספר מתח חדש. עבור אותו לאי, צעיר בן 22 שעבד בליטוש כיסויים לאייפד במהלך ששת החודשים האחרונים המזל לא האיר פנים והוא נפל קורבן לפיצוץ שהתרחש בשבוע שעבר במפעל פוקסקון והותיר אותו פצוע קשה בבית חולים מקומי.
מקרה זה, כמו רבים אחרים ממחיש את המציאות בסין של ימינו. מיליוני צעירים סיניים מגיעים לערי הדרום כמו צ'נגדו במטרה להפוך לגלגלי שיניים אנושיים המפעילים את מערכת הייצור המהירה והמתוחכמת ביותר על פני כדור הארץ. מערכת, המשרתת כמעט את כל חברות האלקטרוניקה הגדולות ובראשן אפל. אם חשבתם לקנות אייפד בקרוב, כדאי שתמשיכו לקרוא.
"לחברת אפל מעולם לא היה אכפת משום דבר פרט להגדלת איכות המוצר וצמצום עלויות הייצור" סיפר לי מינגקי שעד אפריל האחרון עבד בניהול טכנולוגיה בתאגיד פוקסון לאתר הניו יורק טיימס שפירסם כתבת תחקיר על החיים הקשים של עובדים בשרשרת הייצור של אפל. "אין שום קשר בין רווחת העובדים לאינטרסים שלהם ", הוא הוסיף.
מנהלים בתאגידים אחרים מדווחים גם הם על לחצים פנימיים דומים. המערכת אולי לא יפה, הם טוענים, אבל שינוי רדיקלי בתנאי העבודה יאט את החדשנות בזמן שהלקוחות רוצים מוצרים אלקטרוניים חדשים כל שנה. מסתבר כי מתח דומה קיים גם בין מנהלים בחברת אפל, כאשר חלק תומכים בשיקולים של אנושיות לעומת חלק התומכים בזמן אספקה מהיר של מוצרים חדשים.
יש לזכור כי ביום שלישי שעבר פרסמה החברה את תוצאות הרבעון האחרון שהיו הטובות ביותר בהיסטוריה של החברה. בכיר לשעבר באפל אמר בעילום שם לניו יורק טיימס כי תוצאות אלו היו יכולות להיות אפילו טובות יותר, אם בסין היו עובדים מהר יותר.
הביקוש הרב למוצרים של אפל בעולם הביא לכך כי מפעלי הייצור בהם מרכיבים את האייפדים ,האייפונים ושאר מוצרי i לוקים בבעיות בטיחות רבות. לפני שנתיים נפצעו 137 עובדים במפעל במזרח סין לאחר שהתבקשו לנקות מסכים של אייפון עם כימיקלים רעילים ובשנה שעברה התרחשו שני פיצוצים במפעלים שונים בתקופה של שבעה חודשים בהם נהרגו ארבעה ונפצעו מעל שבעים עובדים.
על פי קבוצה סינית שבדקה את המפעל בו נפצע לאי, אותו צעיר בן 22, היה ניתן למנוע את הפיצוץ והיא אף שלחה דווח מפורט לאפל בנושא כמה חודשים לפני האירוע.
שעות נוספות, העסקת קטינים והתעלמות מנושאי הבטיחות
תלונות נוספות מאת קבוצות הסברה חושפות כי המפעלים מתעלמים מנושאי בטיחות רבים, העובדים מחוייבים לעשות הרבה שעות נוספות, נמצאו הוכחות להעסקת קטינים, העבודה היא בעמידה כל היום וחלק מהעובדים התלוננו על קשיים בהליכה והספקים של המפעלים נפטרים מפסולת בצורה לא ראויה ומזייפים רשומות על כך.
"ידוע לנו על הפרות בתנאי העבודה בכמה מפעלים בארבע שנים האחרונות והם עדיין נמשכות", אמר אחד המנהלים לשעבר באפל, אשר כמו אחרים דיבר על המצב באנונימיות בשל הסכמי סודיות. "למה? כי המערכת עובדת בשבילנו. הספקים ישנו הכל מחר אם אפל תגיד להם שאין ברירה אחרת. אם מחצית האייפונים היו פגומים, אתה חושב שאפל הייתה נותנת לזה להימשך ארבע שנים?"
מנכ"ל אפל: "אכפת לנו מכל עובד בשרשרת האספקה שלנו"
כתגובה לפרסום הכתבה בניו יורק טיימס, שלח מנכ"ל אפל טים קוק מייל לכל עובדי החברה ובו טען כי הערכים של החברה מחייבים אותה לדאוג לכל עובד, בכל מקום בעולם: "כחברה וכפרטים, אנו מוגדרים על פי הערכים שלנו.
למרבה הצער יש אנשים המערערים היום על הערכים של אפל וברצוני ליידע אתכם על כך בצורה ישירה. אכפת לנו מכל עובד בשרשרת האספקה שלנו ברחבי העולם. כל תאונה היא מאוד מטרידה וכל בעיה עם תנאי העבודה היא סיבה לדאגה. כל רמז שלא אכפת לנו הוא שקרי בעליל ופוגע בנו. כפי שאתם יודעים יותר טוב מכולם, האשמות כמו אלה הן בניגוד לערכים שלנו. זה לא מי שאנחנו", כתב קוק.
לאפל יש גם אתר מיוחד שבו הם מפרטים את כל נושא שרשרת האספקה והפעילות שלה.
עם כל ההערכה לדבריו של קוק, עדיין מדובר על מוסר כפול. מצד אחד הערכים של אפל מקדשים את תנאי העבודה של הפועלים בשרשרת הייצור ומצד שני החוזים עליהם חותמת החברה בסין מחייבים את היצרנים המקומיים לשמור על חיסיון מלא לגבי דרישותיה מהם. אם קוק באמת רוצה להראות לעולם כי החברה שהוא מנהל מוסרית, הצעד הראשון הוא שקיפות, לפחות בסעיפים של תנאי העבודה ואין מקום טוב יותר להתחיל בו מאשר חשיפת ההסכמים עם 156 היצרנים הקיימים של החברה ופירוט הליקויים הקיימים בפועל בכל אחד מהם בהקשר זה.
לא רק אפל
למרות ההתמקדות באפל וגם בחברות אחרות כמו Dell, HP, IBM, Lenovo, מוטורולה, נוקיה, סוני, טושיבה שמייצרות גם הן בסין, השאלה העיקרית שנשארת פתוחה היא איפה האחריות של צרכני הטכנולוגיה במדינות המערב כלפי הפועלים הסיניים.
אלו, יש שיגידו, חוטאים פעמיים. פעם אחת כאשר הם רוכשים את הסמארטפונים והטאבלטים ופעם שנייה כאשר הם רוכשים מניות של אותן חברות טכנולוגיה. נכון או לא, השווי של אפל (426 מיליארד דולר) מלמד על כך שהמוסר, בכל הקשור למדבקת התפוח, נשאר מחוץ לחנויות. לנו נשאר רק לקוות שאפל אכן תשים פיקוח הדוק יותר על מפעלי הייצור שלה על מנת שמקרים כמו של לאי לא יחזרו על עצמם.
עם או בלי קשר להאשמות האחרונות, אתר mbaonline יצר אינפוגרפיקה תחת שם: "לאפל יש הרבה כסף", כדאי להציץ