אין מי שלא יודע זאת, ובכל זאת - מעטים נערכים כראוי לרגע שבו יגלו שכל התמונות, מספרי הטלפון, האפליקציות ושאר הקבצים ששמרו על המחשב או בסלולרי שלהם - אינם.
הרי זה רק עניין של זמן עד שיקרה משהו לתכנים היקרים מפז - אם כתוצאה מווירוס, אם כתוצאה מקלקול שיגרור פרמוט בלתי נמנע, ואם בעקבות נפילה או גניבה של המכשירים האלה.
בכל המקרים האלו גיבוי הוא פתרון טוב, שלפחות מאפשר להמשיך לשמור על התכנים האישיים בהישג יד. הבעיה היא שרבים לא מגבים מידע, בעיקר מתוך חוסר מודעות ומתוך עצלות. עבור אותם אנשים שזקוקים לדחיפה קלה, לפניכם כל הדרכים לגבות ולשחזר את המידע בסלולרי ובמחשב.
גיבוי בענן: זמין תמיד
הדרך הנוחה, שאף נראית נכון לעכשיו הכי זולה, היא גיבוי בשירותי ענן של ענקיות הטכנולוגיה גוגל ומיקרוסופט. שתי החברות מציעות שירותים ללא תשלום, שמאפשרים לאחסן קבצים רבים באתרים שלהם.
גוגל: פיקסה ו-Docs
גוגל מציעה את שירות פיקסה, שכולל 1 ג'יגה של מקום פנוי ללא תשלום עבור התמונות.
אפשר לשדרג לנפחי אחסון גדולים יותר, כמו 20 ג'יגה, ב-19 שקל לשנה. מלבד היכולת להיכנס לצפות בתמונות בכל מקום בו יש חיבור אינטרנט ומחשב או טלפון סלולרי, ניתן גם לשלוח לינק לאלבומים. מעבר לזה, לגוגל יש גם את שירות ה-Docs שלה, המאפשר לאחסן מסמכים באותה שיטה.
מיקרוסופט: SkyDrive
מיקרוסופט קצת יותר נדיבה עם שירותי האחסון שלה. הענקית מרדמונד מציעה את SkyDrive, המאפשר לאחסון תמונות, שירים, סרטים ומסמכים בכונן וירטואלי בענן בנפח עצום של 25 ג'יגה ללא עלות.
מעבר לזה, ניתן גם לשתף קבצים עם חברים, כאשר ישנן אפשרויות שיתוף המוטמעות בתוך התפריט לפייסבוק, מיי ספייס ולינקדין.
Dropbox
שירות Dropbox מאפשר לאחסן על הרשת קבצים מסוגים שונים באמצעות ממשק ידידותי הנמצא במחשב הנייד והנייח, מה שמאפשר גישה לסרטים, שירים או מסמכים בכל מקום.
Dropbox מאפשר באמצעות התקנת האפליקציה שמירה של התמונות והקליפים שצולמו במצלמה בתוך השירות, כך שניתן לגשת אליהם בקלות ישירות מהמחשב. השירות כולל 2 ג'יגה ללא עלות בחינם, כאשר 50 ג'יגה כבר עולים 40 שקל לחודש.
קיימת אפליקציה למכשירי אייפון, אייפד, אנדרואיד ובלקברי.
אפל: iCloud ו-iTunes
אפל מציעה את שירות iCloud, המציע לסנכרן את כל התוכן של המשתמש כמו תמונות, סרטים, מוזיקה, אנשי קשר ולוח שנה בין כל מוצרי אפל של אותו אדם, ללא שום התערבות מצדו. הוא כולל 5 ג'יגה של נפח אחסון חינם לכל התכנים של המשתמש. אפל מציעה גם שירות גיבוי מוזיקה, המציע למשתמשים להוריד את כל השירים שהם רכשו בחנות המוזיקה של החברה - iTunes גם למוצרים נוספים אחרים של אפל, ללא עלות נוספת.
בצורה הזו, לצרכנים תהיה גישה לכל התוכן המוזיקלי שלהם גם באייפון, באייפד ובאייפוד.
אפל גם מציעה שירות נוסף לסינכרון השירים של המשתמש שלא נרכשו דרך החנות שלה - iTunes Match. השירות הזה סורק את כל השירים שקיימים במחשב של המשתמש, כאשר הוא מזהה מה קיים ב-iTunes ואז הוא מסכרנן אותם בין כל מוצרי אפל של אותו אדם. שירות ה-Match עולה 25 דולר לשנה. שירותי המוזיקה של אפל לא זמינים בישראל.
גוגל מיוזיק
לגוגל יש את שירות גוגל מיוזיק, שלא פעיל גם הוא בישראל. השירות מאפשר לאחסן 20,000 שירים בענן ולגשת אליהם בהזרמה דרך הרשת למכשירי אנדרואיד. מלבד זה, ניתן גם להוריד את השירים למכשיר הנייד להאזנה במקום בו אין קליטה סלולרית.
כונן חיצוני: המחיר ירד
iomega - חברת iomega מציעה במוצרי האחסון החיצוניים שלה את שירות MozyHome המאפשר לגבות מידע ברשת באופן אוטומטי, כשהחברה מספקת נפח אחסון של 2 ג'יגה ללא עלות. לחברה יש שתי תוכנות גיבוי נוספות המגיעות עם הכונן עצמו.
* מחיר: 580 שקל לנפח 1 טרה מסדרת eGo Desktop.
ווסטרן דיגיטל - ווסטרן דיגיטל מציעה את הדגם My Book Live, הכולל חיבור לכל המחשבים בבית המחוברים לרשת הביתית. כל המשתמשים יכולים לראות את כל הקבצים המועברים לתיקיות השונות בכונן ובמקביל להזרים ממנו מדיה לסטרימרים השונים שבבית.
באמצעות הכונן אף ניתן להצפין תיקיות אישיות שיהיו חשופות רק למשתמש באמצעות צופן אישי. פונקציה נוספת הניתנת עם דגם זה היא חיבור מכל מקום בעולם בעזרת תוכנת MIO NET, לכונן הקשיח הביתי. בדרך זאת כל הקבצים הרצויים זמינים, ללא לקיחה של הכונן עצמו לנסיעה.
* מחיר: 800 שקל לכונן בנפח 1 טרה (ביג בוקס ובסט-ביי).
שחזור מידע: אלפי שקלים
מעבדות שחזור למחשבים מציעות בדרך-כלל גם שחזור לסמארטפונים, דיסק-און-קי ושאר אמצעים דיגיטליים. המחירים מתחילים במאות בודדות של שקלים, אך מטפסים גם ל-6,000 שקל - בהתאם לסוג התיקון הנדרש.
אחת החברות הפעילות בתחום היא צ'יפ שחזור מידע, הפועלת דרך אתר getmydata.co.il. "יש שני סוגי שחזורים, האחד הוא כתוצאה מנזק לוגי, המגיע כתוצאה מקריסה של התוכנה או קבצים שהושחתו. האחר הוא שחזור של נזק פיזי, הנדרש כשהדיסק נפגע פיזית", מסביר ישי מורד, בעלי החברה. עלויות שחזור מידע ממחשב מתחילות ב-300 שקל כשמדובר בנזק לוגי, ומגיעות ל-5,000 שקל. כשמדובר בסמארטפונים, תיקון נזק פיזי יכול להגיע ל-2,000 שקל - הרבה יותר ממחצית המחיר של מכשיר חדש.
בחברת טיק טק שחזור מידע מתחיל מחיר התיקון של נזק לוגי למחשב ב-500 שקל ומגיע גם ל-2,000 שקל. יואב זילברשטיין, הבעלים והמנכ"ל של החברה, מספר כי 20% מהפניות נגרמות מנזק פיזי, ואז התשלום רק מתחיל ב-2,000 שקל ויכול להגיע עד 8,000 שקל.
שחזור של סמארטפון זול יותר, אך גם כאן תיקון של נזק פיזי יכול להגיע ל-2,000 שקל, ואם שליפת התוכן מהטלפון דורשת גם חלקי חילוף, המחיר יכול להגיע ל-6,000 שקל.
מחיר הבדיקה הוא 100 שקל למחשב או לסמארטפון, כולל שליח שאוסף את המכשיר מבית הלקוח.
טיק טק אף מציעה מעין שירות ביטוח באמצעות אתר Safetter. "המודל היום הוא שאתה הולך לחברת שחזור ומשלם עבור הפעולה הזו", מסביר זילברשטיין. "המוצר של טיק טק מאפשר ללקוח לרכוש אונליין ביטוח לכונן הקשיח של המחשב או למוצר חיצוני. האתר מזהה שמדובר במוצר תקין ומצרף אותו לתוכנית ביטוח בעלויות של 50-80 שקל לשנה. כך במקרה של בעיה, השחזור ללא תשלום".
השירות מוצע היום כערכת חבילה עם כוננים קשיחים של ווסטרן דיגיטל הנמכרים דרך היבואן בנדה מגנטיק. במקרה הזה, הלקוח מקבל חודשיים חינם.
חברה אחרת הפועלת בשוק היא RECOVER. לדברי עמית גולני, סמנכ"ל הפיתוח העסקי, בכ-95% מהמקרים מדובר בנזק לוגי, ולקוח סלקום משלם בממוצע 650 שקל.