לכל אחד מאתנו צפוי להגיע היום בו כל חייו הדיגיטליים יתרסקו וייעלמו וכל שיוותר מהם הוא תקתוק עצוב שיבקע מהכונן הקשיח שלו. ביום הנורא הזה כל המאמץ שהושקע בקטלוג תמונות, באיסוף מוסיקה, בעבודה ובהורדת סרטים (בצורה חוקית כמובן) מהרשת ירד לטמיון ותחושת מועקה תעלה בנו.

אין תמונה
Time Machine - כונן גיבוי חיצוני ואתם מסודרים

זאת, אם לא נפעל מראש ונבחר לגבות את החומרים החשובים כל כך במקום אחד או במספר מקומות מוגנים היטב. מי שיחכים ויגבה את המידע מראש יסבול מאי נעימות ולא יותר. החלפת כונן מהירה ושפיכת הגיבוי לתוכו והחיים חוזרים למסלולם.

בשנים האחרונות אנשים הולכים והופכים מודעים יותר לחשיבות הגיבוי והבעיה לרוב אינה ביצירת גיבוי אלא בתחזוקו.

תלוי בצורת השימוש שלכם במחשב, יהיו חומרים שלא יתעדכנו שבועות וחומרים אחרים שיתעדכנו מידי יום. יש אנשים שהם צלמים מקצועיים או חובבים שספריית התמונות שלהם הולכת ומתנפחת על בסיס יומי או אפילו דו יומי, סופרים שכותבים אלפי מילים מדי שעה, גרפיקאים ששוקדים על יצירת לוגו ומייצרים עשרות גרסאות במהלך משמרת עבודה אחת. לא משנה אם אתם חובבים או אנשי מקצוע הבעיה הגדולה ביותר שתהיה לכם בכל הנוגע לגיבוי תהיה הדאגה לגבות בכל יום ובצורה פשוטה.

הרבה מאוד פעמים זו טרחה לגבות. לא רק שאנחנו חיים בתקופה לחוצה ורוב הזמן הגיבוי נשכח מאתנו, אלא שהגיבוי עצמו דורש תשומת לב, דורש חשיבה ותכנון, דורש מעקב אחרי הדברים שעדכנו ואחרי מה שלא עודכן. על מנת שגיבוי יעשה כמו שצריך, אנחנו זקוקים לתוכנה שתעזור לנו לעשות זאת כמו שצריך ובמק יש הרבה מאוד דרכים לעשות זאת.

מכונת הזמן של לאופרד

ביום בו הכריז סטיב ג‘ובס על מערכת ההפעלה OS 10.5 הוא דיבר על סקר שגילה שאחוז קטן מאוד מהמשתמשים טורח לגבות את המידע שלו. מהסיבה הזו אנשי הפיתוח של מערכת ההפעלה החדשה יצרו את מכונת הזמן "Time machine" המגיעה כחלק מובנה במערכת ולא עולה אף לא שקל אחד נוסף. כל מה שהמשתמש צריך לעשות הוא לדאוג שהמחשב יהיה מחובר לכונן חיצוני גדול מספיק ואחת לשעה, כל המידע שיש לו על המחשב יגובה בצורה חכמה. הגיבוי עצמו נעשה בצורה של אפל - לא רק חכם אלא גם סקסי ושימושי.

אין תמונה
כך תגדירו את ה-Time Machine שלכם

מכונת הזמן סורקת את הקבצים ומגבה רק את מה שהשתנה. כל שעה היא בודקת דרך קטלוגים פנימיים אילו מהספריות עברו שינוי ורק את אלו היא מעתיקה ודואגת ליצור רישום כך שלאחר חודש של גיבוי, כניסה אל תוך הממשק של מכונת הזמן יציג בפניכם כיצד נראתה המערכת שלכם בכל יום. אם מחקתם קובץ בלי כוונה ביום שני וביום שלישי הבחנתם בזה, כל מה שאתם צריכים לעשות הוא להיכנס למכונת הזמן ולחזור לאחור אל היום בו הקובץ עוד היה קיים (ליום ראשון במקרה הזה) וזהו - בוחרים בו ומשיבים אותו חזרה אל מקומו.

מכונת הזמן מאפשרת לעשות חיפוש חכם דרך spotlight ולאתר את הקובץ על גרסותיו השונות. היא מאפשרת לכם לבחור בספרייה וללחוץ על כפתור חץ הזמן הענק וזה יקפיץ אתכם ליום האחרון בו נעשה שינוי באותה התיקייה - לא צריכים לעבור יום אחרי יום ולנחש מתי נעשה שינוי בקובץ או באיזה יום הוא הלך לאיבוד. לבסוף, אם הכונן שלכם מת לו, ניתן לשחזר את כל המידע שלכם, כפי שהיה ברגע הגיבוי האחרון ולחזור מייד לעבוד. הקלות בה גיבוי מתבצע, ללא התערבות המשתמש, והנוחות בה ניתן לגשת למידע והכי חשוב - העובדה שהיא חלק מהמערכת ולא צריכים לשלם אף לא שקל אחד, הופכים את מכונת הזמן לאחת מתוכנות הגיבוי הטובות ביותר שקיימות כיום.

אך למכונת הזמן יש את הבעיות שלה. למעט פונקציה בה ניתן לבחור מה לא לגבות (כוננים חיצוניים אחרים, מכונות וירטואליות כמו vmware המריצות עותק של חלונות וכדומה) אין יותר מדי שליטה בידי המשתמש. אי אפשר לקבוע גיבוי שיתרחש כל חצי שעה או כל שלוש שעות. מכונת הזמן תעבוד אחת זה אומר שבמהלך 24 שעות יהיו לכם עותקים שעתיים של המערכת. מעבר ל-24 שעות תהייה לכם אפשרות לחזור יום שלם לאחור (לשעה האחרונה באותו היום בו נעשה הגיבוי), לאחר מכן לגיבוי השבועי האחרון ואז החודשי האחרון. מה עושים מי שרוצים יותר שליטה בצורת הגיבוי? או מי שלא מעוניינים לגבות את כל המחשב שלהם ורוצים רק חלק מהדברים אך מעדיפים לומר לתוכנה מה כן לגבות במקום מה לא לגבות? ובכן, אלו צריכים למצוא תוכנות אחרות.

Smartbackup

למראית עין נראה כאילו מדובר בתוכנה פשוטה. פשוטה מידי אולי, אבל smartbackup היא אחד מכלי הגיבוי היעילים ביותר שתמצאו בשוק, בוודאי ובוודאי במחיר שכזה.

בתמורה ל-23 דולר בלבד תקבלו תוכנה שלא נראית מפוארת מידי, יש לה חלון אחד חביב למראה ועם מנוע גיבוי יוצא מהכלל.

אין תמונה
Smartbackup ההגדרות כבר מוכנות מראש

הדבר הראשון שכדאי לשים לב אליו הם ההגדרות הקבועות מראש. תוכלו לבקש מ-Smartbackup לשמור את האימיילים שלכם, את ההגדרות שלכם, את keychain, הגדרות ical, ספר הכתובות וכדומה. זה אולי נשמע פשוט אבל לאימייל למשל יש יותר מתיבה ובה האימיילים עצמם - קובץ ההגדרות וקובץ החשבונות שלכם הם לא רק קבצים שונים ב-osx אלא גם יושבים במקומות שונים. מי שמכיר את המערכת מוצא אותם בקלות, אך מי שלא מתעניין בכל הדברים האלו ורוצה פשוט לדעת שהחומר שלו שמור היטב וזמין תמיד, smartbackup בהחלט מקלה על העבודה.

מעבר להגדרות המוכנות ניתן כמובן ללחוץ על כפתור + קטן ולבחור כל קובץ או תיקייה שתרצו. כמו מכונת הזמן, בכל פעם שתלחצו על כפתור ה-sync, התוכנה תסרוק את הקבצים והתיקיות שבחרתם ותגבה רק את השינויים וזאת כדי לחסוך במקום. אם תסבלו מאיבוד מידע אולי לא תזכו לראות את ההוד וההדר של מכונת הזמן, אבל תוכלו להשיב לכם את המידע בקלות - בלחיצת כפתור אחת.

הדבר החשוב יותר הוא שניתן לבקש מ-smartbackup ליצור אירוע בספר הפגישות שלכם. אתם תקבעו כל כמה זמן האירוע יחזור על עצמו אך כאשר השעה היעודה תגיע, smartbackup תתחיל את עצמה ותגבה את החומרים היקרים שלכם.

חשוב לא פחות, smartbackup מסוגלת ליצור העתק מושלם של הכונן שלכם. מה שהעתק כזה מאפשר הוא לאתחל את המחשב, במידה והכונן שיש לכם הוא כונן העובד על firewire, ישירות מהכונן החיצוני.

בחלקים הבאים של המדריך נדבר על שתי תוכנות נוספות, מתקדמות יותר המאפשרות שליטה גובהה מאוד בגיבויים שלכם כאשר אחת מהן אף מופצת בחינם. נסקור כמה שירותים מקוונים לגיבוי ושמירה על החומרים החשובים ביותר שלכם ונסקור את מבנה המערכת, עבור אותם משתמשים שאוהבים לחטט בקרביים של מערכת ההפעלה, ונראה היכן מסתתרים הקבצים השונים שחשוב להגן עליהם כמו הגדרות תוכנה, רישיונות ועוד.