בניית פרופיל אישי בפייסבוק או בטוויטר הפכה לדבר שכיח בקרב גולשי האינטרנט. המשתמשים הבונים פרופיל ברשתות החברתיות השונות, בדרך כלל רוצים ליצור קשר עם חברים, קולגות לעבודה או שהם סתם רוצים להתעדכן כיצד נראים החיים של אנשים אחרים בעולם. אחת מתופעות הלוואי של עובדי ההיי-טק שפותחים פרופילים באתרים מהסוג הזה היא ריגול תעשייתי.
תסריט בו עובד מציג מידע עסקי ללא ידיעתו ברשת חברתית הוא לא אירוע דמיוני. מקרה לדוגמה הוא מנהל מכירות בחברת היי-טק שפתח עמוד אישי ברשת החברתית-עסקית Linkedin. אותו מנהל ציין בפרופיל שלו היכן הוא עובד ועם מי, מהם הפרויקטים בהם הוא מטפל בימים אלה ואפילו מי הקשרים (הלקוחות) החדשים שלו. בשלב כלשהו הוצע לו לעשות רילוקיישן למדינה אחרת, וגם בזה הוא עדכן את חבריו ברשת.
לכאורה, מדובר במידע אישי, אך עבור המתחרים, מדובר במידע עתיר חשיבות שכן כעת הם יודעים מהן החברות החדשות עימן יצרה החברה קשר, מה הם הפרויקטים עליהם עובדים בחברה, לרבות הפריסה הגיאוגרפית שלהם.
"לאחרונה חלה עלייה במספר חברות ההיי-טק שפונות לייעוץ משפטי על מנת להסדיר כחוק את הדרישה מעובדיהם לשנות את הנתונים המופיעים בפרופילים החברתיים שלהם, מתוך חשש כי פרסום הנתונים משמש את המתחרים לצורך ריגול תעשייתי", אומרת עו"ד גילה יודייקין, מומחית לדיני עבודה ממשרד יודייקין-כהן. לדבריה, לא מעט עובדים בכירים מבררים את חוקיות דרישת המעביד בטענה כי מדובר בחדירה גסה לפרטיותם.
יודייקין טוענת שהמעסיק צריך לפעול על מנת להקטין כל אפשרות של ריגול תעשייתי וזליגה של מידע רגיש שחשיפתו עשויה לגרום נזק, ובכלל זה, גם ברשתות החברתיות בהן פעילים עובדיו.
"מעסיק שמעוניין לתת הגנה לסודותיו, טוב אם יחתים את העובד על הסכם שמירת סודיות הקובע כללים ובכללם, גם את אופן השימוש ברשתות החברתיות ואת המידע שזה רשאי לפרסם שם. כיום, הסכמי עבודה רבים כוללים כבר הנחיות המסדירות זאת", אומרת יודייקין.
העובדים ברובם, אינם מודעים לעובדה ששימוש ברשת חברתית תוך חשיפת פרטים על עצמם ועל עבודתם, פעילותם ותחום עיסוקם, יכול להוביל להפרת ההסכם עליו הם חתמו ולהכשיר את הקרקע לנקיטת סנקציות כנגדם, אם המעסיק ימצא לנכון לעשות כן.
לדברי רו"ח גיא מונרוב, חבר הנהלת האיגוד הישראלי לביקורת ואבטחת מערכות מידע ISACA, "לאחרונה חלה עלייה של 30% במספר החברות, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, שמבקשות כי ייבדקו הפרופילים של עובדיהן לצורך בחינת האפשרות כי מידע רגיש יזלוג החוצה".