לאחר שרכשנו אייפון או אייפד, אחת המחשבות שעוברות לנו בראש היא האם כדאי לפרוץ אותו (JailBreak).

ואחריה כמובן מתעוררות עוד מגוון שאלות של כיצד אני פורץ את המכשיר, מה זה יתן לי, האם זה לא יפריע לאייטיונס, האם הפריצה תגרום נזק ומה זה בכלל פריצה - אנחנו עושים לכם סדר.

פריצה לאייפון, מה זה אומר? 

פריצה לאייפון (צילום: אילוסטרציה, getty images)
פריצה לאייפון, בעיקר על ידי בן אדם לא מיומן עלולה להזיק למכשיר ואף לקלקל אותו | צילום: אילוסטרציה, getty images

פריצת מכשיר האייפון, המכונה בשפת הרשת Jailbreak, היא תהליך המאפשר לנו להסיר את המגבלות הקיימות במכשיר שיצרה אפל ומאפשר לנו לשלוט באופן חופשי ופתוח יותר במאפייני המכשיר, באפליקציות ותוספים.

למה לפרוץ?

הדבר הראשון בשבילו אנשים פורצים את האייפון שלהם היא האפשרות להוריד אפליקציות הקיימות באפסטור בחינם.

בנוסף, ניתן להסיר את נעילת המכשיר לרשת מסוימת (Unlock) בכדי להפוך אייפון נעול ל-SIMfree כדי שיפעל בכל רשתות הסלולר.

פרט לכך יש עוד התאמות שונות שבשפת הרשת נקראים “טוויקים”, שנועדו לתת לנו אפשרות להוסיף פיצ’רים נוספים למכשיר שלא היו קיימים, לשנות את המראה שלו באמצעות ערכת נושא ולעקוף את המגבלות של אפל בחלק מהמקרים (לדוגמה יישום שיחות הווידאו FaceTime המוגבל לשימוש רק דרך WiFi, אחרי הפריצה נפתח לשימוש גם ברשת דור 3).

הסכנות בפריצה

אין תמונה
אחרי הפריצה אפשר להוריד את כל האפליקציות הכי פופולריות בחינם

1. הסכנה הראשונה שבפריצה לאייפון היא שברגע הפריצה אחריות היצרן בטלה ואפל אינה מכסה כל נזק כל עוד רצה לכם סידיה (חנות האפליקציות למכשירים פרוצים) במכשיר.

במידה ונגרם לכם נזק חיצוני לאייפון שהאחריות כן מכסה – תוכלו להעלים את הפריצה ע"י Restore (שחזור הגדרות יצרן) ובכך האחריות תחזור לכם אוטומטית למכשיר.

2. סיכון נוסף הוא בזמן הפריצה, כשייתכן והאייפון יפסיק לעבוד, זאת במקרה וכבל ה-USB התנתק בזמן שתוכנת ה-redsn0w (זו שמבצעת את הפריצה) מסנכרנת, ואז נגרם נזק בלתי הפיך.

מבחינת התמיכה ביישומים חוקיים (כגון יישומים חינמיים מהאפסטור), הכל ייתמך בצורה מלאה ללא בעיות כלשהן, כאילו האייפון לא פרוץ בכלל ולגבי טוויקים אשר יכולים לגרום לתקיעה של המכשיר או לשגיאות, כל מקרה לגופו וככל הידוע לנו, הם עובדים כמו שצריך, אך תמיד יש סיכוי כזה.

רק האקרים יכולים לעשות את זה?

התשובה היא לא, אבל מצד שני גם לא מדובר במהלך שהיינו ממליצים לעשות אותו, בטח אם זו הפעם הראשונה שלכם.

כדי לתת תמונה כללית על קושי התהליך נסביר כמה צעדים שיש לבצע על מנת לפרוץ את האייפון. נציין שוב כי אין לראות את ההסבר כמדריך אלא בסך הכל הדגמה שתבינו במה מדובר. 

בעולם ה-Jailbreak ישנם 2 סוגי פריצה: הראשונה היא הקשורה, שאותה פחות אוהבים, והשנייה היא הלא קשורה.

פריצה קשורה היא למעשה פריצה רגילה לכל דבר, אך ברגע שמכבים את האייפון - ניתן יהיה להדליקו רק דרך המחשב כדי לבצע את הפריצה בשנית על ידי תוכנה מסוימת שעליה נסביר בהמשך.

הפריצה הלא קשורה היא הפריצה האולטימטיבית: בסופה ניתן יהיה לכבות ולהדליק את המכשיר כרצוננו וליהנות ממנו כאילו הוא בעצם לא פרוץ.

כדי לפרוץ את המכשיר, אנחנו משתמשים בתוכנת הפריצה redsn0w, אשר פותחה על ידי קבוצת פיתוח מפורסמת למדי בתחום בשם iPhone Dev Team.

כדי להתחיל את תהליך הפריצה, יש להכניס את האייפון למצב מיוחד ששמו DFU, או במילים אחרות, Recovery Mode. מצב זה נועד בכדי לבצע שדרוגי תוכנה לגרסת מערכת ההפעלה, אך בעת הפריצה אנחנו מנצלים חורי אבטחה במערכת כדי להפעיל את המכשיר במצב ה-DFU ולפרוץ אותו ע"י השתלת כלי פריצה אל תוך המכשיר.

אייפון (צילום: אילוסטרציה, getty images)
יש מספר שיטות לפרוץ, אחת מהן היא אפליקציה שעושה את העבודה בלחיצת כפתור | צילום: אילוסטרציה, getty images

כניסה למצב DFU נעשית כאשר המכשיר מכובה ולאחר מכן נלחץ 3 שניות על מקש הכיבוי ומבלי לעזוב נלחץ למשך 10 שניות נוספות על מקש הכיבוי והבית ביחד. לאחר ה-10 שניות, נשחרר את האחיזה ממקש הכיבוי ונמשיך ללחוץ על הבית למשך 15 שניות.

ברגע שהמחשב ישמע הצלצול המוכר שחיבור USB אותר, המכשיר בעצם נכנס למצב DFU ותוכנת הפריצה redsn0w מבצעת את עבודתה השחורה ופורצת את המכשיר, תהליך שעשוי להימשך מספר דקות. 

לאחר שפרצנו בהצלחה, נוספה לנו במכשיר גישה ל-Cydia Store. סידיה זוהי חנות רשת המאפשרת לנו להוריד בחינם מגוון אפליקציות ויישומים שלרוב היינו צריכים לשלם עליהם כסף.

באמצעות יישום Installous, נוכל לקבל גישה לכל האפליקציות המוכרות ואהובות, ביניהן אנגרי בירדס, פרוט נינג'ה, WhatsApp ועוד להיטים - בחינם.

בנוסף, היא מספקת לנו דברים שאפל לא הייתה רוצה שהיו קיימים במכשירים שלה, ומאפשרת להתקין יישומים גם ללא אישור או חתימה של אפל. ניתן למצוא בה מגוון גדול של טוויקים (התאמות) שרובם בחינם כמובן ותוספים שונים שיהפכו את המכשיר ליותר מעניין ונוח.

אין תמונה
פריצה לאייפון - גם לזה יש אפליקציה. JailbreakMe

פריצה לאייפון? יש לזה אפליקציה  

הדרך המהירה והנוחה ביותר לפריצה עד היום היא Jailbreak.me שפורצת את האייפון בלחיצה. כל מה שצריך לעשות הוא להיכנס לאתר jailbreakme.com, ללחוץ על כפתור הפריצה והמכשיר פרוץ.

ואם רוצים לחזור אחורה?

ברגע שפרצתם את האייפון, גם אם הצלחתם למחוק את הסידיה, הוא עדיין ייחשב למכשיר פרוץ, זאת מכיוון שקבצי הפריצה עדיין נמצאים עליו. אך זה לא סוף העולם ותהליך הפריצה הוא הפיך כשכל מה שתצטרכו לעשות זה לבצע שחזור (Restore) למכשיר ובכך הפריצה תימחק. תוכלו גם (במידה ויש) לשדרג לגרסת iOS חדשה יותר, ובמהלך השדרוג הפריצה תימחק גם כן.

דבר המומחה

אם אתם שואלים מישהו שכבר מנוסה ומכיר כמעט הכל, אז כן, תקבלו המלצה לקחת את הסיכון ולפרוץ (אבל לא לבד, אלא על ידי מישהו מנוסה שעשה זאת קודם). הפריצה לוקחת את האייפון רמה אחת קדימה ומשפרת את חווית השימוש בו.

אין תמונה
בשורה התחתונה, פריצה זהו דבר שנותן הרבה - אך גם לוקח המון

אפל לא תודה בזה, אך גם לפורצים ישנו חלק לא קטן בהצלחה המסחררת של אפל ברחבי העולם וכל עוד ישנה פריצה זמינה למכשיר או כזו שתגיע בעתיד, אנשים ימשיכו לקנות את המוצרים של אפל. כשיגיע היום (ואנחנו מקווים שלא) שאפל תשים לזה סוף, כולנו כנראה נעבור לאנדרואיד.

מלבד שדרוג המכשיר, הפריצה לאייפון גם חוסכת לכם לא מעט כסף. לא שאנחנו מעודדים זאת, אך ניתן להוריד למעשה כמעט כל אפליקציה מה-App Store בחינם. אם אתם חוששים מעניין האחריות, חשוב תמיד לשמור גיבוי של המכשיר לפני שניגשים לתהליך וכך תוכלו לשחזר במידת הצורך.

לסיכום

בשורה התחתונה, פריצה זהו דבר שנותן הרבה - אך גם לוקח המון. נכון, נוכל להנות מחוויית שימוש טובה ומהנה יותר, אך בעצם אנחנו מאבדים את האחריות על המכשיר שכן בישראל אין אחריות על האייפון כפי שיש על מכשירי סלולר אחרים, דבר שבסופו של דבר יעלה לנו הון במעבדה בפרטית במידה והוא יתקלקל.

>> פריצה לאנדרואיד - יש דבר כזה? (רמז: כן)

>>  לכתבה באתר TGspot