אם אתם אוהבים משחקי וידאו אלימים ועדיין לא מלאו לכם 18 שנים, ייתכן שתצטרכו לבקש מההורים לרכוש אותם עבורכם. חוק חדש שנידון בימים אלו בארה"ב יחייב את חברות המשחקים לסמן משחקים שמציגים הרג, הטלת מום, ביתור או תקיפה מינית ככאלו המתאימים למבוגרים בלבד. את המאבק המשפטי מובילה מדינת קליפורניה ומטרתו ברורה - לגרום להורים להיות יותר מעורבים בחינוך של הילדים.
אם בוחנים את המהלך הזה בזווית החינוך בלבד, יש בו הרבה היגיון. בכל זאת, מדובר במשחקים מאד אלימים וילדים שהליך ההתבגרות הנפשית שלהם טרם הסתיים, עלולים לרכוש ערכי מוסר מעוותים ויש צורך בבקרה קפדנית מצד ההורים. אבל למשוואה יש גם צד נוסף. אם מערכת החוק תתחיל להתערב בסוג המשחקים שאפשר למכור לילדים, מדוע שבעתיד היא לא תתערב גם בסוגי תכנים אחרים כמו גלישה באינטרנט, סרטים, ספרים או שירים? יש לזכור כי ארה"ב משמשת כמגדלור בעניין זה, ואם יוגבל חופש המידע באינטרנט שם – הוא עשוי להיות מוגבל בכל מדינה בעולם בצורה זו או אחרת - וזה החשש המרכזי של מומחים המתנגדים לחוק. "זה יהיה מפתיע אם בית המשפט יתמוך בהצעת החוק של קליפורניה", אומר פטר אדלמן, פרופסור למשפטים מאוניברסיטת ג'ורג'טאון.
לצד הרצון לא לפגוע בחופש המידע באינטרנט, יש גם את האינטרסים החומריים. תעשיית משחקי הווידאו מגלגלת בשנה סכום של כ-10 מיליארד דולר, וההחלטה של בית המשפט יכולה בהחלט לפגוע בהכנסות של חברות כמו מיקרוסופט המפתחות משחקים מסוג זה. "הגבלת גישה למשחקי מחשב יכולה למנוע ממפתחי משחקים ושחקנים כלי חשוב לפיתוח ובחינת היצירתיות שלהם", אומר תיאודור אולסון, עורך דין שמייצג את מיקרוסופט בעניין.
חברות המשחקים מייחסות להליך המשפטי חשיבות רבה, והן העבירו לוועדה שאמורה לדון בהצעת החוק מעל לשעתיים וחצי של סרטים המציגים את היתרונות של משחקי המחשב לעומת חמש דקות חומר שהעבירה מדינת קליפורניה אשר לדעתה מספיקים כדי להבין מדוע נדרשת בקרה אדוקה של ההורים.
"החוק מבטיח כי להורים, שלהם האחריות העיקרית על החינוך של הילדים, תהיה אפשרות להתערב ולהחליט בעצמם איזו רמה של אלימות מתאימה לילד שלהם", מסכם גורם רשמי מטעם מדינת קליפורניה, ומומחים מטעמה הראו מחקרים הקושרים חשיפה למשחקי וידאו אלימים עם התנהגות אגרסיבית ואנטי חברתית וכן עם אטימות רגשית לאלימות בקרב צעירים ומבוגרים. המעניין הוא, כי מושל קליפורניה ארנולד שוונצנגר, מי שמוביל את הקרב על הגבלת החשיפה לאלימות, בנה את הקריירה האישית שלו על בסיס סרטים אלימים כמו "קונן הברברי" ו-"שליחות קטלנית". אצלנו קוראים לזה מוסר כפול.
עבור אלו שנכנסים ללחץ מהנושא, נדגיש כי החוק טרם אושר ועם חברות כמו מיקרוסופט ואחרות המחזיקות לובי חזק מאד בגעת הקפיטול , סביר להניח כי הצעת החוק תעבור עוד הרבה גלגולים עד שתאושר, אם בכלל. בינתיים אתם יכולים לקרוע את מי שאתם רוצים, רק תקפידו שזה ישאר בתוך מסך המחשב.