שורה עליונה: מחשב שהחליף צורה לטלפון סלולרי. הכול כלול.
באסה בכיס: לא מאוד זול; 97 שקל לחודש ל-36 חודשים באורנג', 112.50 שקל לחודש ל-36 חודשים בסלקום.
כשהושק לראשונה הנוקיה N95, עולם הסלולר כולו ממש התרגש. גיקים כבדים התלהבו מרשימת התכונות הארוכה שעד עתה לא נראתה באף מכשיר, היצרניות המתחרות נלחצו ומיהרו לשלוח את המהנדסים שלהם לשולחן התכנונים והבאז התקשורתי היה בעננים. אך מאז עברו שלוש שנים ובשלוש השנים האלו היה לנו אייפון. כל החברות עברו למסכי מגע וה-N95 כבר מזמן הפך לגרוטאה שמצחינה בכיסים של מי שעדיין משלמים 0 שקלים לחודש ב-36 תשלומים. כעת כשהגיע לישראל ה-N97, הטלפון הכול-יכול הבא של נוקיה,האם כתר הסלולרי הטוב ביותר יכול לחזור לשבת על הראש של נוקיה?
מבחן הטלפון והממשק
נפתח ונגיד שהחדש של נוקיה הוא לא המכשיר הכי קטן שתיתקלו בו. הוא שוקל 150 גרם, שלמען האמת לא ממש מורגשים במכשיר כל כך גדול. הוא מצויד במקלדת QWERTY מלאה הנפתחת בהחלקה לצד, מה שמסביר את העובדי שלו. אבל הגדול הזה הוא יתרון ה-N97 נותן תחושה יציבה ומעולה ביד וכל אחד שאחז בו ציין עוד לפני שנדלק המסך כי מדובר במכשיר משוכלל ויוקרתי רק בגלל משקלו. מנגנון המקלדת נפתח בהחלקה בצד כשמסך המכשיר מתרומם כלפי מעלה לזווית של 45 מעלות לאחיזה נוחה במכשיר. קשה לנחש כמה פתיחות וסגירות יגרמו לשחיקת מנגנון הפתיחה. ההרגשה היא שרמת הגימור פה טובה והסליידר הזה יתפקד גם כשייגמרו 36 חודשי ההתחייבות.
העיצוב של ה-N97 מרשים וצידו הקדמי מעוטר בפסי כרום מבריקים. הוא מצויד במסך מגע רזיסטיבי בגודל 3.5 אינץ' מסוג המציג 16 מיליון צבעים אמיתיים בהחלט ברזולוציה של 640x320. זאת רזולוציה גבוהה מזו של האייפון. המסך מגיב בצורה מעולה גם למגע אצבעות וגם לעט סטיילוס שאפשר לצמד למכשיר. את בעיית הפידבק – כשלוחצים על "כפתורים" במסך מגע, להבדיל מכפתורים אמיתיים, אין תגובה חושית שתסמן למוח שלנו שלחצנו על משהו – פותרים פה עם רטט. המסך ממש קוטט בכל פעם שלוחצים עליו. מול שמש ישירה המסך קצת מאכזב. בצידו הקדמי מתחת למסך קיימים שלושה כפתורים שהם: כפתור מענה, ניתוק שהם מקשים רגישים למגע ומקש הקיצור לתפריט. מקשי המקלדת המלאה רכים ונוחים במיוחד להקלדות מהירות של הודעות ואף קיים ג'ויסטיק בצידה השמאלי של המקלדת שמאפשר שליטה במכשיר גם ללא שימוש במסך המגע.
מערכת הפעלה: ה-N97 פועל בעזרת מערכת ההפעלה סימביאן 9.4 מסדרה 5 המיועדת למכשירי מסך מגע המוכרת מנוקיה 5800. לא נוח וכיף לנווט פה כמו באייפון, אבל התפריטים סבירים ונוחים ואחרי עשר דקות תרגישו בבית. שומר המסך נוח במיוחד כי אפשר להגדיר בו מה אתם רוצים לראות על המסך – פייסבוק? טוויטר? שעון? – וגם קיצורי דרך לכל הפונקציות של הטלפון.
חנות יישומים: גם כאן, כמו באייפון, אפשר להתקין כל מיני יישומי צד שלישי, ערכות נושא ומשחקים וחלקם לא רעים (אין מבחר כמו זה שיש לאייפון). הכל ניתן להורדה ישירות מהמכשיר בעזרת חנות היישומים Ovi Store. כשנכנסים לחנות הווירטואלית יש הרגשה שמקבלים כשנכנסים לחנות שעוד לא גמרו לבנות: המבחר לא מדהים בלשון המעטה ואת המשחקים החינמיים הניתנים להורדה ניתן לספור על אצבעות של שתי ידיים.
סוללה: 1500mHa מכובדים בהחלט שמספיקים (לפי הצהרת היצרן) למצב המתנה של 17 ימים במצב דור שלישי ולעד 6 שעות שיחה על גבי אותה הרשת. לפי הבדיקה שלנו הצלחנו להשתמש במכשיר במשך יום עבודה ארוך (8 בבוקר עד 12 בלילה) בחיבור קבוע לרשת האינטרנט בדור שלוש וחצי, סנכרון איימילים, צילום תמונות, עד שסוללת המכשיר התייאשה ושבקה חיים.
מבחן המולטימדיה והאינטרנט
נגן מוזיקה: מאפשר אפשרויות ניגון רבות ביניהן סידור רשימה לפי אמן / אלבום / סגנונות / מלחינים ואפשרות לרשימות השמעה מותאמות אישית בצורה שמוכרת ממכשירים קודמים של החברה. יש גם אפשרות להפעלת אקולייזר עם מצבים מוגדרים מראש (מגבר בס, פופ, רוק, ג'אז, מצבים מותאמים אישית). הרמקולים הסטריאופוניים המובנים מנפיקים סאונד איכותי, גם בעוצמה גבוהה. חדשות רעות לשכנים שלכם, אם אתם בני נוער. השמע באוזניות המצורפות איכותי גם הוא אך האוזניות עצמן לא מתאימות לפעילות ספורטיבית כלשהי. אבל – וזה יתרון גדול על פני האייפון – תודות לחיבור האוזניות הסטנדרטי בגודל 3.5 מילימטר ניתן לחבר כל אוזניות שתחפצו לשמוע איתן.
מצלמה: מצלמת 5 מגה פיקסל שמצליחה להפיק תמונות מעולות באור שמש בעזרת אוטו-פוקוס מובנה, עדשת Carl Zeiss ומגוון מצבי סצנה מותאמים. במקומות חשוכים או בתוך מבנה המצלמה קצת הפתיעה ודווקא לרעה: מבזק ה-LED הכפול התגלה כחזק במיוחד אך דווקא בצורה הפוגמת ומלבינה את צידה השמאלי של התמונה המצולמת. מקווים שבנוקיה יוכלו לסדר זאת בתיקוני תוכנה הבאים. מצלמת הווידיאו הפתיעה עם רזולוציית צילום גבוהה ואפשרות למצב רחב המתואם לטלוויזיות רחבות או למסך המכשיר וקצב פריימים גבוה יחסית של 30 פריימים לשנייה.
זיכרון מובנה: 32 ג'יגה שבנוסף אליהם תוכלו להרחיב ל-48 ג'יגה בסך הכל בעזרת כרטיס microSD בנפח של 16 ג'יגה. לעת עתה, ה-N97 יכול להתאים גם ככונן גיבוי של המחשב האישי שלכם ומקור אחסון של כל המדיה שהורדתם מהאינטרנט.
רדיו: במכשיר קיים רדיו FM מובנה המאפשר קליטת שם התחנה (RDS) ושמירת עד 20 תחנות בזיכרון. בנוסף קיים גם משדר FM שפועל טוב יותר מזה הקיים בנוקיה N85 שבדקנו לאחרונה. המשדר מאפשר שידור קול לתחנה מוגדרת אישית וכך ניתן לשמוע את המוזיקה הפרטית שלך בתחנה רדיו פרטית משלכם (טווח 10 מטר) באיכות מעולה.
גלישה באינטרנט: את זה ה-N97 עושה מעולה תודות לדפדפן המצוין שמשולב בו התומך גם בהצגת קבצי Flash ללא כל הורדת תוספים וצפייה ביוטיוב. הגלישה באמצעות רשת דור שלוש וחצי מהירה במיוחד וטעינה של עמוד במשקל מגה וחצי לקחה בממוצע כ-20 שניות. על גבי רשת Wi-Fi אין כל כך הבדל במהירות טעינה העמודים, אך נציין כי חיבור לרשת כזאת לוקח שניות ספורות ואיכות הקליטה מצטיינת לעומת בדיקה מול מכשירים אחרים.
GPS: הודות לתוכנת Waze שהושקה בימים האחרונים בגרסה מתאימה ל-N97 תוכלו להשתמש בהתקן ה-GPS המובנה ללא תשלום קבוע לתוכנת הניווט של חברת הסלולר שלכם. מציאת הלווינים אורכת שניות ושילוב המצפן המובנה במכשיר מאפשר ניווט מדויק יותר. במכשיר מגיעה מובנית תוכנת Google Maps שמאפשרת הצגת מפות העולם כולל תצלומי לווין, ניווט עולמי, שימוש במצפן המובנה ועוד.
שורה תחתונה
ליורוקום יש קלף מנצח. קוראים לו N97, נוקיה N97. חוץ מלשתות דריי מרטיני הוא יודע לעשות הכול. למרות שציפינו שהוא יפשל במשהו, הוא הצליח להפתיע ומסתבר שחסרונות די קשה למצוא. לעניות דעתי, את האייפון של אפל הוא עוקף בהליכה וזאת תודות לקטלוג תכונות טובות יותר ואפילו זמן סוללה ארוך יותר. למשתמשים כבדים שאוהבים להיות מחוברים לאינטרנט בכל מקום ולכתוב טקסטים בצורה ה"ישנה", ה-N97 הוא הפתרון המושלם.