CES הרבה מסכים (צילום: ארז בן ארי)
הכל ובגדול. מיצג בכנס CES | צילום: ארז בן ארי

גיקים במקום מהמרים, חליפות עסקים במקום בגדים מסריחים מאלכוהול – זוהי לאס וגאס בזמן כנס CES, כשלשבוע ימים עיר ההימורים משנה את פניה ומעמידה פנים של עיר מהוגנת. כ-100 אלף איש מבקרים מדי שנה בכנס הטכנולוגיה CES, ואת פניהם מקבלים דוכנים של מרבית חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם וגם של כמה מאות חברות קטנות יותר, שמציגות את החידושים הכי חדישים שרק אפשר. למעשה, חודש ינואר במהלכו מתקיים הכנס הוא גם חודש הדד-ליין עבור מחזורי פיתוח של חברות רבות – במיוחד על מנת שניתן יהיה להציג את המוצר בתערוכה ולזכות בפרסום עולמי.

הדוכנים בכנס נעים החל מ-3 מ"ר במחיר כמה אלפי דולרים, ועד לדוכנים כמו אלה שהקימו סוני, סמסונג, אינטל ואחרות, שהיו גורמים גם לווילות בסביון להרגיש קטנות ומבוישות. מכיוון שכל הכנס סובב סביב יחסי ציבור ופרסום המטרה היא לא רק להציג את המוצרים אלא גם להדהים את המבקרים, וזו לא ממש מטרה שעולה יפה עם חיסכון בדולרים. חברת הסאונד דובלי למשל הציגה בביתנה את כסא הקברניט המקורי שכיכב ברימייק האחרון לסרטי מסע בין כוכבים, לצד דגמי ענק של ספינת הדגל אנטרפרייז. דולבי בנו על כך שחובבי הטכנולוגיה, שלרוב גם חובבים מדע בדיוני, יציפו את הביתן שלהם, והם לא טעו.

>> ובינתיים, בצד השני של לאס וגאס: תערוכת הפורנו השנתית

הטלוויזיה ב-3D בדרך

אם לשפוט לפי המיצגים ב-CES, בשנים הקרובות ישתלטו על חיינו מסכי טלוויזיה בטכנולוגיית תלת מימד. המגמה החלה פושה בשנתיים האחרונות באולמות הקולנוע בעזרת טכנולוגיות חדשות לצילום תלת ממדי ומעבר למשקפיים פולריות, המציגות תמונה נקייה ללא עיוותי צבע. לאחר שהוכח עניין הציבור, יצרניות הטלוויזיה החלו לפתח מכשירים ביתיים שיאפשרו לצפות בווידאו תלת מימדי ברמה דומה של איכות. אי אפשר היה לעבור בכנס CES בלי להיתקל באיזו טלוויזיה תלת מימדית. סמסונג, JVC, פנסוניק, סוני, סמסונג, ויזיו ואין סוף אחרות הציגו מסכים, ואפילו מקרנים לקולנוע ביתי תלת ממדי. רוב המסכים מתבססים על טכנולוגיית משקפיים "אקטיביות", במסגרתה המסך מקרין לסירוגין תמונה עבור העין הימנית ולאחר מאיות השנייה מקרין תמונה לעין השמאלית. המסך מגיע עם משקפיים כבדות ומסורבלות ודורשות סוללה שיש להחליף. גם החשכת העדשה, שאמורה להיות בלתי מורגשת, יוצרת לעתים תחושת ריצוד וכאב ראש. טכנולוגיה אחרת מבוססת על שימוש במחיצת עדשה, שאנו מכירים מסרגלי משחק למשל. הבעיה עם שיטה זו היא שממרחק מסויים היא גורמת לתמונה להיראות מעוותת, כמו בהתבוננות מבעד למשקפיים שמספרם גבוה מדי.
 
לעומת על זאת, המקרן והטלוויזיות של פנסוניק שהוצגו בכנס התבססו על משקפיים פולריות הזהות לאלה הקיימות כיום באולם הקולנוע, והאפקט היה איכותי ומהנה מאוד. כמה מכשירים מתיימרים גם לבצע המרה של תמונה ממקור דו-ממדי (כלומר, כל סרט שאי פעם צולם או אפילו שידור טלוויזיה רגיל) לתמונה תלת ממדית, וכמה מההדגמות שראינו היו מרשימות ביותר. טכנולוגיה אחרת שמשתלבת במסכים רבים, ולא בהכרח תלת ממדיים, היא מסכי LED, שהם דקים במידה מדהימה – חלקם בעובי של פחות מסנטימטר אחד.

בקרוב: קינדל בכל כיס

CES קינדל (צילום: רויטרס)
קינדלים מתחת למים הודות למגן מיוחד | צילום: רויטרס

טכנולוגיה אחרת שצפויה סופסוף לפרוץ למיינסטרים לפי CES, היא זו של הספרים האלקטרונים. אם בשנה שעברה נאלצנו להסתפק בקינדל של אמאזון או במכשירים של סוני, שניהם יקרים על סף עילפון, השנה הגיעו לשוק עשרות דגמים מיצרנים שונים שחלקם אף זמינים בישראל. המחירים בתחום עדיין גבוהים למדי, אך מתחילים לראות סימני ירידה וניתן להעריך שכבר השנה יאבדו הספרים האלקטרונים את מעמדם כסמל סטטוס ויהפכו למוצר ביתי רגיל. בישראל זה ייקח קצת יותר זמן, כמובן, בגלל הפרשי הייבוא והמיסוי, והחוסר המשווע בתוכן עברי, אך אולי בתוך שנתיים שלוש התמורה תתרחש גם כאן. במקביל, היצרנים עובדים על פיתוח ספר אלקטרוני בעל מסך צבעוני, דבר הצפוי אף הוא להשפיע על מצב השוק, ואולי אף להוזיל את מחירם של הקוראים בעלי שני צבעים בלבד.

מחשבי הלוח מכים שנית

לאחר שהנטבוקים (Netbooks) כבשו את העולם, נראה שהשנה הגיע תורם של מחשבי הלוח, המוכרים יותר כ-Tablet PC ולעתים תורגמו לעברית כמחשבי טבלה. מדובר למעשה בגלגול מחודש לקונספט שנכשל כבר לפני כחמש שנים, כאשר עתה ה"לוחות" מצוידים במסכי מגע רב נקודתי (Multitouch) אה-לה אייפון, משקל קל וחיי סוללה מכובדים, ונראה כי הפעם האופנה דווקא תתפוס. מחשבי הלוח שראינו בכנס מלנובו, סוני, דל, HP ו-NVidia מריצים את חלונות 7 ונראים טוב מאוד ונראה כי גם המחיר יהיה סביר יותר. לקראת סוף החודש צפויה גם אפל להכריז ככל הנראה על מחשב לוח מתוצרתה, והציפייה מורגשת בשוק.

CES טאבלט (צילום: רויטרס)
מסכי הלוח מקבלים הזדמנות נוספת | צילום: רויטרס
לא להאמין: חשמל אלחוטי

עוד טכנולוגיה שצפויה להפוך משמעותית והצגה ב-CES היא החשמל האלחוטי. הכוונה היא לחיבור מכשירים לחשמל ללא חוטים, אלא באמצעות הקרנת החשמל את המכשיר ממרחק קצר יחסית. לטכנולוגיה עוד יש מספר מגבלות אך השימושיות שלה ברורה. כך למשל ניתן יהיה לטעון את מכשיר הסלולר רק באמצעות הנחתו על השולחן או לחבר רמקולים למערכת הסטריאו בלי צורך במתיחת חוטים.

רבים מהמוצרים שראינו בכנס סיימו את הפיתוח ממש לאחרונה, וחלקם עדיין רק בגירסת אבטיפוס, אך את רובם ניתן יהיה למצוא בחנויות המחשבים בארה"ב כבר בשבועות הקרובים. ההגעה לישראל, תיקח ככל הנראה קצת יותר.

>> עדיין תקועים עם האי-מיול? USENET זה הכי הדבר הבא