ביוטיוב חושבים על יותר מאשר חתולים מנגנים על פסנתר. אתמול הופיעה שם בפעם הראשונה התזמורת היוטיובית הראשונה - תזמורת סימפונית שכל חבריה נפגשו דרך אתר הווידיאו. ההופעה עצמה התרחשה בעולם האמיתי - בקרנגי הול, לא סתם - ללמדכם שיש דברים שאפשר לעשות באינטרנט, ויש דברים שלא.
הכל התחיל בקריאה לנגנים, שהתבקשו להעלות ביצוע שלהם ליצירה "הסימפוניה הראשונה לאינטרנט 'ארויקה'" ליוטיוב (כאן בביצוע התזמורת הסימפונית של לונדון), יחד עם ביצוע של קטע נוסף. מבין אלפי המוזיקאים שהציגו את כישרונם לרשת נבחרו קצת פחות ממאה מוזיקאים לתזמורת שהופיעה אתמול (ה-15.4) בפעם הראשונה באולם קרנגי שבניו-יורק, לאחר ימי חזרות ספורים.
הקריאה לנגנים לתזמורת נמשכה מתחילת דצמבר 2008 ועד סוף ינואר 2009, תקופה שבמהלכה הועלו לאתר הסימפוניה אלפי קטעי וידיאו, מהם הורכב בהמשך ביצוע המוני ל"ארויקה". במשך החודש לאחר תום תקופת ההגשות נבחרו הפיינליסטים על ידי קבוצת שופטים ולאחר מכן כל קהילת יוטיוב הייתה חופשית לבחור את אלו שישתתפו בתזמורת האינטרנטית.
יש נציגות ישראלית
אחד האמנים שנבחרו הוא נגן האבוב הישראלי ניר גבריאלי, בן 21, בוגר תלמה ילין וכיום לומד באקדמיה למוזיקה בירושלים. אלו שני הקטעים שבזכותם הוא נבחר לתזמורת, אותם הוא הקליט ממש ברגע האחרון, יום לפני הדד-ליין. הוא סיפר שאמנם הוא הגיש את הקטע בלי יותר מדי תקוות, אך הוא מאוד התרגש לגלות שהוא נבחר ומקווה להיות שגריר מכובד לארצנו, כישראלי היחיד בין נגנים מכל קצוות תבל.
לאחר שכל הנגנים נבחרו נשלחה להם הודעת אימייל בה נמסר להם שהם זכו והם התבקשו לשמור על כך בסוד עד ההודעה הרשמית, בשני למרץ. באפריל כל הנגנים הנבחרים הוטסו לניו-יורק מכל רחבי העולם, שלושה ימים אינטנסיביים של חזרות ואז – הופעה באולם קרנגי, ציון דרך ברזומה של כל מוזיקאי. במהלך ההופעה בוצעו יצירות מכלל התקופות – מיצירות הבארוק של באך, עד המודרניות של ג'ון קייג' וביצוע נוסף ל"ארויקה".
באינטרנט כמו באינטרנט, הכול מתועד
כמובן שכל הדרך תועדה באינטרנט, כיאה ליוטיוב, כולל עמוד ביוגרפיות של הנגנים ותיעוד של ימי החזרות. בערוץ של הסימפוניה אפשר למצוא הכל – מקטעי המוזיקה עצמם ועד חוויות הנגנים, תיעוד הרגעים בהם הם גילו שהתקבלו, וכל פיסת ריאליטי אחרת שתוכלו לדמיין. הדבר היחיד שעדיין חסר הוא קטעים מתוך ההופעה עצמה.
האם זה העתיד של המוזיקה הקלאסית, או הוזלה נוספת של אמנות אמיתית? זה עניין של טעם והשקפה. מה שבטוח זה שהאינטרנט הופך לבמה מרכזית יותר ויותר לאמנים מכל סוג, וגם יצירות עתיקות מקבלות טוויסט חדשני ובמה נרחבת בזכות פלטפורמות פומביות כמו יוטיוב.