בכל יום מעלים אנשים קרוב ל-30,000 שעות של וידיאו לאתר יוטיוב. במילים אחרות – ביום אחד עולים לאתר כל כך הרבה סרטים, שתצטרכו שלוש שנים וחצי כדי לצפות בכולם. איך יכול להיות שיש כל כך הרבה קטעי וידיאו? פשוט: מחירי מצלמות הווידיאו צנחו בשנים האחרונות כך שכמעט כל מי שרוצה מצלמת וידיאו יכול לקנות אחת. אם זה לא מספיק, בכל מצלמה דיגיטלית קיימת אפשרות לצלם גם קטעי וידיאו, אבל אולי הדבר החשוב ביותר – כל מכשיר סלולרי כמעט כולל בתוכו מצלמת וידיאו. כל אדם, צעירים עד קשישים מחזיקים בידיהם אמצעי הנצחה שימושי ביותר. זה צריך לגרום לכם לחשוב טוב טוב לפני שאתם עושים משהו כשאתם במקום ציבורי; האח הגדול צופה תמיד והוא אוהב להראות את הדברים הכי מפדחים ביוטיוב.
ביוטיוב קיימים סוגים שונים של וידיאו. יש שם את הצילומים הרגילים של חוויות ואירועים, יש צילומי וידיאו משעשעים (בהם קורים דברים מאוד לא משעשעים לאנשים אחרים), יש אפילו הפקות חובבים, ויש אנשים שמשתמשים באתר כדי לנהל יומן וידיאו. כדי לצפות בקטעים האלו אתם לא צריכים לעשות שום דבר מיוחד. רק למצוא את הווידיאו שמעניין אתכם וללחוץ על Play. מצד שני, אם אתם רוצים להעלות תכנים משלכם, אתם צריכים להירשם.
תהליך ההרשמה די פשוט: מילוי טופס עם פרטים כמו השם שלכם, אימייל וכדומה. אם יש לכם חשבון ב-Gmail, אתם יכולים להשתמש בו כדי להתחבר ליוטיוב ולהתחיל להעלות קבצים. נרשמתם? מצוין. עכשיו בואו נסקור את האתר ונראה מה קורה בו בדיוק.
מבנה האתר
בעמוד הראשי של יוטיוב מופיעים קטעי וידיאו נבחרים. לאחר שתתחילו לצפות בסרטים, יציג העמוד הראשי סרטונים שיתאימו לטעם האישי שלכם. בחלקו העליון של העמוד יש שדה חיפוש בו תוכלו להקיש כל שם או נושא. לשם הניסיון, הקלידו את המילים The Piano - Amazing Short. אתם תעברו למסך ובו תוצאות חיפוש כאשר הסרטון הראשון הוא הסרטון שאתם מחפשים. במקרה הספציפי שבחרנו מדובר בסרט מצויר קצר שזכה במספר פרסים. כדי לצפות בו פשוט לחצו על התמונה המוקטנת ותעברו לעמוד של אותו הסרטון.
עמוד סרטונים
כל עמודי הסרטונים זהים. קטע הווידיאו מופיע במרכז. מתחת לסרטון ניתן למצוא מידע על הסרט: מי המשתמש שהעלה אותו (במקרה הזה מדובר ב-Aniboom), הסבר קצרצר על הסרטון ומספר הצפיות שהסרט זכה להן. מיד מתחת למידע הזה ניתן למצוא אפשרות לסמן את הסרט לטובה או לרעה בלחיצה על סימן ה-Like עם הצלמית המוכרת של בוהן כלפי מעלה (או מטה). מעל לסרטון תוכלו למצוא את שם המשתמש שוב ולצידו מספר וחץ. המספר מייצג את מספר הסרטונים שהמשתמש העלה. לחיצה על החץ תציג את כל הסרטונים האלו.
ממש מתחת לסרט תמצאו מספר אפשרויות:
Save As – ישמור את הסרטון בתור אחד המועדפים עליכם. לכל משתמש יש עמוד המוקדש למועדפים בו ניתן למצוא את כל הסרטונים האהובים עליכם. יש אפשרות גם ליצור רשימות על פי נושאים ולשמור סרטונים לתוך רשימה ספציפית. אתם חייבים להיות משתמשים רשומים כדי להשתמש ביכולת הזו.
Share – יאפשר לכם לחלוק את הסרטון עם אנשים דרך דואר אלקטרוני או אחת מהרשתות החברתיות כמו טוויטר או פייסבוק.
Flag – אם מצאתם קטע וידיאו שלדעתכם מכיל תוכן פוגע (אלימות נגד ילדים למשל) תוכלו ללחוץ על אפשרות זו ולדווח למנהלים של האתר.
תחת האפשרויות האלו תוכלו לראות תגובות שאנשים שלחו על הסרטון. חלק מהתגובות הן תגובות וידיאו, אחרות הם תגובות טקסט. גם אתם תוכלו לכתוב תגובות אם תרצו. גללו לסוף העמוד ותמצאו שם אזור טקסט תחת הכותרת Comment on this video. לאחר שתכתבו את התגובה שלכם לחצו על Post Comment כדי לפרסם את התגובה.
שיתוף סרטים
אם אתם רוצים להזמין אנשים לצפות בסרטון באתר של יוטיוב העתיקו את השורה שבשדה URL ושלחו אותה בהודעת דואר אלקטרוני. את הכתובת הזו ניתן להוסיף גם לשורת הסטטוס שלכם בפייסבוק, כדי לקשר לסרטון ישירות.
אם יש לכם בלוג, או אתר משלכם ותרצו להטמיע את הוידיאו בתוכו, יוטיוב מספק לכם את הקוד שיאפשר לכם לעשות זאת. העתיקו את הקוד שמופיע בשדה Embed (לחצו על הכפתור שמופיע לצד הדגל) והעתיקו אותו לתוך קוד ה-HTML אצלכם באתר.
העלאת סרטים, זכויות יוצרים ומגבלות
לחצו על קישור ה-Upload (בחלקו העליון של האתר, ליד שדה החיפוש) ותעברו לעמוד בו תוכלו להעלות את קטעי הוידיאו שלכם.
בעמוד החדש מימין תמצאו מסגרת צהובה המזהירה שאסור לכם להעלות חומרים שאינם שייכים לכם. הקפידו תמיד להעלות רק קטעי וידיאו שאתם יצרתם. אנשים שמעלים חומרים שאינם שייכים להם מגורשים בסופו של דבר מהשרות ואין להם אפשרות לעשות שימוש בחשבון שלהם עוד.
במרכז המסך יש לכם מסגרת כחולה ובה שורה המסבירה שכדי להעלות קטע וידיאו עליכם ללחוץ על הכפתור Upload Video – או על Record from webcam, במידה ואתם רוצים לצלם קטע ישירות לתוך יוטיוב. בכל מקרה, רגע לפני שנלחץ עליו כדאי שנדע שניתן להעלות ליוטיוב קטעי וידיאו שונים כאשר המגבלות הן שהקובץ לא יכול להיות בעל נפח גדול יותר מ-2GB, ואורכו לא יכול להיות יותר מ-10 דקות.
לחיצה על הכפתור Upload Video, תפתח את חלון הניווט של המחשב שיאפשר לכם לבחור קובץ. נווטו אל התיקייה המכילה את קטע הווידיאו שתרצו להעלות לאתר ובחרו בקובץ. ברגע שבחרתם בו הוא יתחיל לעלות לשרתים של יוטיוב. האתר יציג לכם חלון ובו תראו את קצב ההתקדמות של הקובץ. באותו הזמן תוכלו למלא פרטים שונים:
Title – מה שם הסרטון? אם אתם מתכוונים להפוך את הסרטון לזמין לקהל הרחב, ואתם רוצים למשוך צפיות רבות, בחרו בכותרת מעניינת.
Description – תאור קצר של קטע הווידיאו. מה מצולם שם, מתי צלמתם, אולי מה הסיבה לכך שצלמתם. אין מגבלה לכמות המילים שתוכלו להוסיף לתיאור, אבל אל תגזימו.
Tags – הוסיפו מילות מפתח שיקלו על חיפוש ומיון הווידיאו. אם צלמתם קטע וידיאו משעשע אתם יכולים לתת לו את התגית “הומור” למשל. אין מגבלה על מספר התגיות שתוכלו לתת לקטע וידיאו.
Category – אנשים מגיעים ליוטיוב לצפות בסרטים כי מאוד נוח למצוא שם דברים. אתם מתבקשים לעזור ולהקל במיון עוד יותר בעזרת בחירת קטגוריה. יש קטגוריות שונות כמו מוסיקה (Music), חינוך (Education) או ספורט (Sport). בחרו את הקטגוריה המתאימה.
Privacy – האם העלתם את הסרטון כדי לשמור אותו כגיבוי ואולי לחלוק עם חברים? או שאתם רוצים לחלוק את הסרטון עם כל העולם? אם אתם רוצים שקטע הווידיאו יהיה פרטי בחרו ב-Private. תוכלו לחלוק את הקישור שלו עם עד ל-25 אנשים בלבד. אם תבחרו ב-Share your video with the world, כל מי שיכנס לאתר של יוטיוב יוכל למצוא את הסרטון ולצפות בו.
בסיום, לחצו על Save Changes. אם האתר סיים את העלאת קטע הווידיאו תמצאו שיש לכם קישור קטן בו כתוב Embed and Sharing Options. לחצו על הקישור הזה ושתי שדות יופיעו: URL ו-Embed. אתם כבר יודעים מה לעשות איתם.
סרטים וסדרות ביוטיוב
מעט מאוד אנשים יודעים שלצד כל החומר המקורי שניתן למצוא ביוטיוב, יכולים הגולשים ליהנות גם מחומרים המגיעים מאולפנים גדולים. ליוטיוב יש שתי כתובות שחשוב להכיר www.youtube.com/movies בה ניתן למצוא סרטים מכל הסוגות, ו-www.youtube.com/shows שם ניתן למצוא סדרות מרשתות כמו Sony, CBS, Showtime, ו-דיסקברי.
רוב הסרטים הם חומרים קלאסיים ישנים; תמצאו סרטי הרפתקאות, הומור, אימה, דרמות, מספר קטן של סרטי משפחה, סרטי פשע ועוד. בתחום הסדרות תמצאו קליפים ופרקים שלמים מסדרות המוקרנות כעת וגם סדרות ישנות. תמצאו גם לא מעט סדרות באיכות גבוהה המופקות ישירות לאינטרנט ועוסקות בקולנוע, טכנולוגיה ואפילו כמה סדרות מצוירות.
השימוש בכלי הזה פשוט. היכנסו לכתובת המתאימה והתחילו לחטט בקטלוג. תוכלו לבחור בסוגה (פעולה, קומדיה, מצוירים) ושם להתחיל לחפור בעמודים הפנימיים כדי למצוא מה שמעניין אתכם. אפשר כמובן לחפש סרט מסוים, אבל נכון לעכשיו עדיף לחפש את המידע בצורה הידנית שכן קרוב לוודאי שסרטים שאתם מחפשים (שוברי קופות מהשנה האחרונה לדוגמה) לא יופיעו פה.
ערוץ ששווה להזכיר הוא ערוץ הסדרות של הערוץ הראשון (23tv) בו תוכלו למצוא את “זהו זה”, את השידורים הראשונים של הטלוויזיה הישראלית, קרובים קרובים, שערורייה, עניין של זמן ועוד.
ערוצים
לא רק הרשתות יכולות ליצור ערוצים. למעשה כל משתמש מקבל ערוץ אותו הוא מנהל. כתובת הערוץ היא youtube.com/user/YOUR-USERNAME, כאשר אתם מחליפים את YOUR-USERNAME בשם המשתמש שלכם.
מה יש בערוץ הזה? את הכל התוכניות שהעליתם, תגובות שנשלחו לדברים שלכם, מעקב אחרי הפעילויות האחרונות שלכם ביוטיוב (אילו סרטים סימנתם כמומלצים וכדומה). תוכלו למצוא את המנויים לערוץ שלכם ואת האנשים שסימנתם כחברים. בחלקו העליון של המסך תוכלו למצוא את האפשרות Post Bulletin; זו למעשה אפשרות ליצור “מבזק” חדשות עם הודעה ואפשרות להוסיף קישור. המבזק יישלח לכל המנויים והחברים שלכם.
יש לכם שליטה מלאה בעיצוב של העמוד ובבחירה של איזה מודולים יוצגו (למשל, תוכלו להסיר את המעקב אחרי הפעילויות שלכם, או את המנויים שלכם).
אולי הכי חשוב: Browse
חוץ מהערוצים הפרטיים, עמוד הסרטים ועמוד הסדרות, ליוטיוב יש עוד הרבה מאוד מה להציע. האתר מסתיר את כל ההיצע שלו תחת הקישור Browse. לחצו עליו ותמצאו את עצמכם בעמוד ובו כל הקטגוריות שהאתר מציע. תוכלו לצפות בסרטים על פי תכנים: רכבים, קומדיות, חינוך, בידור, סרטים, משחקים, מוסיקה, ספורט ועוד ועוד. מכאן תוכלו גם לגשת ישירות לעמוד הסדרות ולעמוד הסרטים וכמו כן לבדוק אילו אירועים ואילו תחרויות יוטיוב מריצה בימים אלו.
חשבו על ה-Browse כמו על כניסה לספריית סרטים. אתם אולי לא יודעים מה אתם מחפשים, אבל בגדול אתם יודעים מה מעניין אתכם. אתם יכולים ללכת לקטגוריה המתאימה ולהתחיל לעבור על הכותרים עד שתמצאו משהו שיתפוס לכם את העין. חדי העין שביניכם יבחינו בכך שניתן למיין את כל הסרטים גם על פי תכנים המופיעים ב-HD. פשוט לחצו על הקישור והעמודים יתרעננו ויציגו לכם רק תכנים באיכות גבוהה. דרך מצוינת לנצל את טלוויזיית ה-HD שקניתם לבית וחיברתם למחשב (רק זכרו שתכני HD הם תכנים באיכות גבוהה של צפייה, אף אחד לא מבטיח שהתכנים עצמם הם חכמים במיוחד או מצחיקים במיוחד). חוץ מ-HD תוכלו לבחור לסנן תכנים במספר דרכים נוספות, לדוגמה:
Most Viewed אלו הסרטונים בעלי מספר הצפיות הגבוה ביותר.
Popular - הסרטונים שזכו לדירוגים הגבוהים ביותר.
Spotlight Videos - סרטונים שנבחרו על ידי צוות האתר.
Most Discussed - הסרטונים שיש סביבם את הדיונים הרבים ביותר.
חשוב לשים לב שיוטיוב מבצע סינון של תכנים אזוריים ולכן כשאתם גולשים מהארץ אתם תראו שיש הרבה מאוד תכנים ישראליים, גם אם אלו לא ממש עומדים בקריטריון Most Viewed כשמעמידים אותם מול סרטונים מחו”ל.
אירועים ותחרויות
כשאתם מציצים ב-Browse, תוכלו לבחור לצפות באירועים ובתחרויות. תחת Events תוכלו למצוא אירועים המתקיימים באזור המגורים שלכם, או לחפש אירועים המתקיימים בערים שונות. אם אתם נוסעים ללונדון ואתם תוהים אם יש משהו מעניין ששווה לכם לראות בתחום המוסיקה, תוכלו להיכנס לחלק הזה, להקליד את המילה London בשדה החיפוש ולקבל רשימה של סרטונים המציגים אירועים, מופעים ופסטיבלים המתקיימים בזמן הקרוב.
תחת הקטגוריה Contests תמצאו תחרויות (לעיתים נושאות פרסים) בהם ניתן להשתתף. התחרויות דורשות מהגולשים ליצור סרטוני וידיאו בנושא מסוים או תחת מגבלות מסוימות, ולהעלותם לאתר תחת שם מסוים או להוסיף להם מילות מפתח מסוימות.
אחרי כל זה, כדאי לשוטט קצת בפייסבוק ולקבל רעיונות לעמודים שונים של משתמשים. אין נכון או לא נכון ואי אפשר אף פעם לדעת מה הדבר שימשוך את תשומת לב הקהל, למרות שדבר אחד בטוח: אם יהיו שם חתולים, אין ספק שזה יהיה להיט.