בצעתם מחקר שוק, סיירתם בחנויות, שאלתם חברים, קראתם כתבות ב-mako ולבסוף עשיתם את זה: קניתם מחשב חדש. אבל כאן לא מסתיימת עבודתכם - אל תשכחו את המחשב הישן, בו יש כמויות אדירות של חומרים, תוכנות, ססמאות וסימניות שאנחנו צוברים עם הזמן. איך, ואולי חשוב יותר מה, מעבירים מהמחשב הישן לחדש?
מתחילים בסריקת וירוסים
אם אתם על מחשב עם מערכת ההפעלה חלונות, הדבר הראשון לעשות הוא לסרוק את המחשב מווירוסים בעזרת תוכנות כמו AVG. לאחר מכן בעזרת Ad-aware, מבצעים סריקה לאיתור רוגלות ושאר מרעין. הסיבה פשוטה, אנחנו עומדים להעביר את החומרים מהמחשב הישן לחדש. אין שום סיבה שניקח את חטאי המחשב הישן אתנו. לאחר שהכל נקי מבצעים גיבוי.
ביצוע גיבוי
לא משנה איזו מערכת הפעלה יש לכם, כאשר אתם עוברים למחשב חדש מומלץ לרכוש כונן קשיח בעל נפח מתאים ולבצע גיבוי מלא של כל החומרים שלכם. למרות שאנחנו עומדים לעבור על כל החומרים האלו, לסנן אותם ולהעתיק רק מה שאנחנו זקוקים לו, אי אפשר לדעת מתי נגלה פתאום ששכחנו משהו. אתם לא רוצים להיזכר שהיה לכם קובץ ממש חשוב שהחבאתם בספרייה הסודית, אחרי שכבר מחקתם את המחשב ומסרתם אותו לסבתא.
מומלץ לשמור את הגיבוי הזה כשלושה חודשים. אם לא נגעתם בקבצים האלו במהלך הזמן הזה כנראה שלא תגעו בהם אי פעם בעתיד. תוכלו להפוך את הכונן הזה לכונן הגיבוי הקבוע ואחת לשבוע לבצע גיבוי של המחשב החדש - דבר שמומלץ מאוד לעשות בכל מקרה. יצירת גיבוי מלא ניתן לעשות חינם בעזרת Carbon Copy Cloner למערכת osx, או Clonezilla לחלונות. וודאי שהגיבוי עובד ושהקבצים אכן שם לפני שאתם מאחסנים את הדיסק במקום בטוח.
מעבר על החומרים
כעת מגיע שלב המיון. צרו רשימה ובה כתבו מהם התוכנות בהן אתם משתמשים מדי יום, אלו יהיו הדברים החשובים שתרצו להתקין מיד במחשב החדש. חשבו לא רק על התוכנות הגדולות אלא גם על כל התוכנות הקטנות שיושבות ב-Menu Bar או ב-Task Bar (תלוי איזה מחשב יש לכם). אולי התקנתם תוכנה שעוקבת אחרי נתוני סוללה או תקשורת, או תוכנה שמנקה את הזיכרון כל כמה זמן. מאחר ואלו תוכנות אוטומטיות שפשוט נמצאות שם קל לשכוח מהן ומתסכל מאוד לעבוד למחשב חדש ולגלות שהן לא קיימות.
אחרי שעברתם על כל התוכנות הקריטיות הכינו רשימה שנייה ופשוט רשמו כל תוכנה שמותקנת לכם במחשב. אל תמהרו להתקין את אלו. אין סיבה להעמיס על המחשב החדש המון קבצים והתקנות שאולי אין לכם שימוש. הרשימה תעזור לכם כאשר תרצו לבצע פעולה ותזכרו שהייתה לכם תוכנה מתאימה לעניין. הצצה ברשימה תעזור לכם להזכר מה התוכנה וכך תוכלו להתקינה במהירות.
חשוב לשים לב אם יש לכם קודים להתקנות או קבצי התקנה מיוחדים. אם כן, דאגו לשמור ולגבות אותם. יכול להיות שקבלתם אותם באימייל - גררו את הקובץ החוצה לתיקייה מסודרת. אם אלו קודים שמרו אותם בקובץ אחד או בתוכנה ייעודית כמו Yojimbo למק (תוכנה שמארגנת ושומרת סימניות, ססמאות, קודים לתוכנות, קבלות וקבצי טקסט שונים).
לאחר שעברתם על התוכנות בדקו איפה נמצאים הקבצים החשובים ביותר שלכם. עברו על המסמכים, התמונות והסרטים. בדקו אילו קבצים הם ישנים ואולי אין לכם שימוש - מעבר בין מחשבים זה זמן מצוין לנקות ולרענן את התיקיות ואפילו ליצור סידור מחודש של הקבצים, סידור שיהיה לכם נוח יותר ויעביר את כל הקבצים שפשוט נתקעו בתיקיית ה”הורדות” בשנה האחרונה כי לא היה לכם זמן להעביר אותם לתיקיות המתאימות. רשמו את כל התיקיות החשובות האלו ודאגו להעביר אותן לאחר מכן למחשב החדש. אם אתם עובדים מתוך כונן הגיבוי זה יהיה הכי קל - תוכלו לבצע את הסידור מייד אל תוך המחשב החדש ולדעת שהשקעתם שעתיים שלוש בניקוי ובארגון וסיימתם עם זה.
ססמאות, סימניות ושאר ירקות
תזכרו שאתם צריכים את הססמאות שלכם. במחשב הישן כל הססמאות (קרוב לוודאי) הוקלדו ונשמרו אטומטית בדפדפן. וודאי שאתם יודעים את הססמאות כדי שתוכלו להקלידן מחדש. זה הזמן אולי לומר כמה מילים על אבטחה בנושא הזה בדיוק. שמירת ססמאות בדפדפן אינה דבר מומלץ כלל. מדובר בחור אבטחה חמור. כל מי שיניח את הידיים שלו על המחשב שלכם יוכל בקלות להגיע לחשבונות הבנק שלכם, להכנס לבלוג או לפורומים בהם אתם פועלים ולגרום לנזק רב. מומלץ, מאוד, לעבור למנהל ססמאות איכותי. משתמשי מק נהנים מזה זמן רב מתוכנה מדהימה בשם 1Password שלאחרונה זכתה לגרסת חלונות שנמצאת בבטא. התוכנה מאפשרת לכם לשמור ססמאות בצורה בטוחה ולשלוף אותם בנוחות כאשר יש צורך בהם. הכנסו לאתר והורידו את הגרסה המתאימה למחשב שלכם ונסו אותה, אתם לא תצטערו.
אם אם שומרים את הסימניות (Bookmarks) שלכם בדפדפן דאגו להעביר גם אותם. את הפעולה הזו צריך לעשות במחשב הישן. על מערכת חלונות נכנסים לאקספלורר ושם:
1. בוחרים ב-File
2. בוחרים ב-Import and Export
3. בוחרים ב-Export Favorites ולוחצים על Next
4 בוחרים את התיקיות שרוצים (קחו את כולם - פשוט סמנו את התיקייה הראשית) ולוחצים על Next
5. בוחרים היכן לשמור את הקובץ ולוחצים Next
6. לוחצים על Finish.
7. כעת לוקחים את הקובץ מהיכן ששמרתם אותו ומעבירים אותו למחשב החדש.
8. בדפדפן Explorer שוב בוחרים Import and Export
9. בוחרים ב-Import Favorites
10. בוחרים את הקובץ מהמקום בו הוא נמצא.
11. מסיימים את התהליך.
לכל דפדפן יש מיקום אחר לסימניות שלו אבל התהליך די זהה.
מחיקת המחשב
כעת, אתם לא זקוקים יותר למחשב הישן, אבל אתם לא רוצים להעביר אותו הלאה עם כל מה שיש עליו לסבתא, לבן דוד או לבחור שקנה אותו מכם. יש כמה סוגים של מחיקת כוננים קשיחים וסוג החומרים שיש לכם על המחשב יכתיב את סוג המחיקה. אם אתם משתמשים פשוטים שרוב החומרים שלהם הם עבודות לאוניברסיטה, תמונות איכות להעברת הזמן בפרטיות ביתכם וסרטים אז אין מה לדאוג - פשוט בצעו פורמט (Format) של המחשב בזמן התקנה מחודשת של מערכת ההפעלה. כל מערכת הפעלה היום מאפשרת ביצוע של פורמט קודם לכן כך שאין מה לדאוג, פשוט מכניסים את דיסק ההתקנה ועובדים על פי ההוראות.
אם יש לכם חומרים חשובים יותר אתם רוצים לבצע פורמט קשוח יותר. מערכת OSX מאפשרת לכם לבצע מספר מחיקות של הכונן לפני ההתקנה המחודשת. התהליך דורש זמן רב יותר ומה שקורה בפועל הוא שהמערכת מפרמטת את הנתונים ואז כותבת עליהם מחדש שוב ושוב (כמספר המחיקות שבקשתם) כדי לוודא שלא ניתן יהיה לבצע שחזור של המידע. במערכת חלונות אפשר להשתמש ב-Disk Wipe המופצת חינם ודואגת להשמיד לחלוטין את המידע.
העברת המחשב
אם אתם מוכרים או נותנים את המחשב, דאגו לספק את כל מה שקבלתם איתו - דיסקים, מטען כמובן וכן הלאה. אם יש לכם רישיונות של חלונות שהגיעו עם המחשב אל תשכחו לתת אותם גם. בצורה הזו תמנעו אי נעימויות בעתיד כשהמתמש החדש יזדקק להם.