מפת מוח היא שיטה שמטרתה להעביר את החשיבה האורגנית של המוח אל הנייר. מפות מוח (או מפות חשיבה) משמשות אנשים לייצור רעיונות, בניית רשימת מטלות, סיכום שיעורים, ארגון חומרים, כתיבת רשימות, בניית שלד לסיפור, כתבות או סרטים. יצירת מפת מוח היא דרך רבת עוצמה לעשות את כל הדברים האלו ולהשתחרר מההרגל המגונה שיש לנו שהוא כתיבת בצורה לינארית העובדת בניגוד לדרך בה המוח שלנו עובד.
מפות מוח החלו להתפתח בשנות השמונים ושמשו בעיקר בתי עסק, סופרים ואנשי רוח. בשנים האחרונות השיטה חוזרת ונכנסת לא רק לבתי עסק אלא גם לשוק הפרטי ועוזרת לאנשים לארגן את החיים שלהם. כל פעולה החל מארגון הדירה ועד בניית תכנית כלכלית כדי לרכוש בית – ניתן לייעל בעזרת מפת מוח. מי שהמציא את המושג ”מפות מוח“ (Mind Map) הוא טוני בוזאן שכתב לא מעט ספרים בנושא אך רבים לפניו, וביניהם לאונרדו דה וינצ'י, עשו שימוש בכלי הזה.
כמו כל דבר אחר בעולם שלנו גם מפות מוח עברו לעולם הדיגיטלי ומגוון התוכנות הקיימות כיום הופכות את מפות המוח ליעילות עוד יותר ועושות שימוש בקישורים, קולות, קבצים ועוד כדי להפוך את המפה לחיה ונושמת.
זה קל ממש כמו בבית ספר יסודי
בניגוד לכתיבה רגילה בה אנחנו כותבים רעיונות האחד אחרי השני, במפת מוח אנחנו כותבים את הנקודות שלנו בצורה חופשית-אסוציאטיבית. הדרך הפשוטה ביותר להתחיל מפת מוח מוכרת לרבים מאיתנו מתקופת בית הספר היסודי: שמש אסוציאציות. במרכז הדף רושמים את הנושא ואז מותחים קוים מהנושא ועליהם רושמים את הנקודות שלנו. לאחר מכן מותחים עוד קווים מכל רעיון וממשיכים לפתח אותו.
מפת מוח יעילה עושה שימוש בצבעים ותמונות על מנת לגרות את הדמיון וליצור אסוציאציות חזקות ורעיונות מורכבים יותר. כאשר מייצרים מפת מוח טובה היא יעילה יותר מכל סיכום שאי פעם תכינו לעצמכם. בגלל השימוש בכלים ויזואליים המוח שלנו זוכר לטווח ארוך יותר את הנושאים. שני אנשים שיפנו לסיכומים שלהם עשרים שנה אחרי תקופת הלימודים יגלו שזה שכתב רשימות מבין וזוכר פחות חומרים מזה שיצר מפת מוח, למרות שעל פניו נראה שהרשימות מכילות יותר מידע.
בחירת הנושא: כמות ולא איכות
השלב הראשון ביצירת מפות מוח הוא בחירת הנושא. המטרה פה היא כמות ולא איכות. אין מסננים, פשוט מוציאים כל דבר שנראה לכם נכון. ההמלצה של טוני בוזאן היא לכתוב מילה אחת על קו אחד ואם יש צורך בעוד מילים מותחים קו מן המילה הראשונה. כאשר עושים זאת על נייר התהליך לא פעם ידרוש מספר דפים כדי להכיל את כל המידע שתייצרו. כמובן שעל המחשב העניין פשוט יותר.
שתי נקודות לשים לב אליהן:
1. צבעים - בחרו את קשת הצבעים שלכם ובנו שפה של צבעים. יכול להיות שתחליטו שהצבעים מסמנים חשיבות, או סוג מסוים של רעיונות, או אולי הצבעים יסמנו היררכיה. ככל שתייצרו יותר מפות מוח כך שפת הצבעים שלכם תתפתח.
2. תמונות - איפה שאפשר הכניסו תמונות. תמונה מעוררת לא רק את החלק האינטלקטואלי במוח אלא גם את החלק האינטואיטיבי. ההקשרים המחשבתיים עשירים יותר כאשר משתמשים בתמונה ולא פעם פרטים שמופיעים באופן ויזואלי לא מתפרשים כראוי במילה. לדוגמה המילה טירה מעוררת אסוציאציות מסוימת כאשר היא מופיעה כאוסף של אותיות. כאשר יש לנו תמונה של טירה אז אנחנו רואים גם את הצריחים והדגלים, את הגשר ואולי שומרים. בהתאם לזווית אולי אנחנו רואים את החצר הפנימית וכדומה – לא לחינם נאמר שתמונה שווה אלף מילים.
סידור ופיתוח רעיונות
במהלך השלב הזה מתחילים לעבור על הרעיונות שיצרתם ולמתוח מהם קווים ולייצר עוד רעיונות הקשורים אליהם. לא פעם, כאשר עובדים על נייר, זהו שלב שמציירים את המפה מחדש ומסדרים רבים מהרעיונות בצורה היררכית. במחשב זה קל יותר כי התוכנות מאפשרות פשוט לגרור מילה אחת ולהפיל אותה אל תוך מילה אחרת כדי ליצור את ההיררכיה. בשלב הזה תוכלו לסדר את הצבעים שלכם ולפתח את שפת הצבעים בצורה טובה יותר. אתם תבחינו, כאשר תחזרו למפות המוח שלכם לאחר תקופה שהמוח שלכם זוכר את הצבעים ואת הנקודות שהעליתם בצורה חדה מאוד.
סיכום המפה: גיבוש תכנית הפעולה
לאחר שיצרתם עוד רעיונות מגיע השלב האחרון: מפה חדשה שתסתמך על המפות הקודמות. בשלב הזה מתחילים לסנן רעיונות החוצה. מוחקים דברים שלא קשורים, מסדרים עוד רעיונות בצורה היררכית אם יש צורך וכמובן תוך כדי מחדדים רעיונות אחרים ואולי אף מוסיפים רעיונות.
המפה הסופית מהווה למעשה תכנית פעולה. מה שמתקבל הוא מוצר יעיל הרבה יותר מהרשימות הקלאסיות. ראשית, מפת המוח ממפה בצורה נכונה יותר את המוח שלכם ואת תהליך החשיבה. אף מפה, גם אם תכתב על אותו הנושא, לא תראה דומה בין אדם לאדם. העובדה שמדובר בדבר אישי מאפשרת למוח שלנו להתחבר למידע ולזכור את ההקשרים של המילים במשך שנים. המילים הופכות להיות מילות מפתח וכל אחת תפתח בפניכם את כל הרעיונות שהיא מכילה. הדבר החשוב ביותר ביצירת מפת מוח הוא שמדובר בדרך מהנה לייצר רעיונות וליצור דברים. חשיבה לינארית היא נחמדה אבל היא לא הדרך בה אנחנו חושבים. כאשר אנחנו עובדים עם המוח שלנו ולא דורשים ממנו לחשוב בצורה שחונכנו, התהליך הופך לקל.
דוגמא ליישום
אם החלטתם להקים עסק, מפת מוח מאפשרת לכם ליצור נקודת מבט טובה יותר על הצרכים של העסק. אם אני מעוניין לפתוח קליניקה לטיפול ברפואה טבעית, מה הדברים שאני צריך? אני יכול להתחיל להכין רשימה אבל מפת מוח תאפשר לי להתפתח לכל הכיוונים בו זמנית. כעת השלב השני מאפשר לי לסדר את הרעיונות. קודם כל לפי נושאים: ניהול וציוד לדוגמה ולאחר מכן לפי חשיבות. בסופו של דבר, כאשר מגיעים לשלב הסיכום אנחנו מקבלים ניתוח עמוק יותר של הצרכים שהעסק החדש שלי דורש.
מפות מוח הן כלי שאין לו תחליף ואחרי כמה ניסיונות כל אחד יכול להבין את הפוטנציאל שבהן ולעשות בהן שימוש משכיל. מילה שלי: ברגע שתתחילו לייצר מפות כבר לא תחזרו אחורה לרשימות הישנות והמעיקות.