רוב האנשים שיש להם מחשב בבית לא באמת יודעים מה הולך עם אינסוף החיבורים האלה מאחורי המחשב. למעשה, לפי מדגם מייצג של אנשים שעובדים על המחשב ברוב שעות היום, מסתבר שרוב האנשים מפחדים מהרגע שבו הם יצטרכו לנתק משהו ולחבר מחדש – כי מי יודע מה הולך לקרות.
לא רוצים שזה יקרה לכם? קחו חמש דקות, תקראו את המדריך שלפניכם, ותוכלו להסיר דאגה מלבכם.
נתחיל מהחיבורים שבדרך כלל יושבים לכם על לוח האם – כלומר, כל החיבורים שנמצאים בטור אנכי בערך באמצע הגב של המחשב. אם לא כולם שם, אל דאגה – רובם ימצאו בחלק התחתון יותר, באיזור הכרטיסים.
1. חיבור המקלדת. מה שאחיד כיום בכל המחשבים זה שהצבע שלו, בדיוק כמו הצבע של קצה הכבל של המקלדת, הוא סגול. אם המחשב שלכם ישן יותר, זכרו שזה השקע השמאלי מבין השניים (או התחתון במקרה של זווית מבט מאוזנת, כמו בתמונה). אל תדאגו אם אתם לא משתמשים בו – היום מקלדות רבות משתמשות כבר בממשק USB במקום.
2. חיבור העכבר. צבעו ירוק, והוא תמיד נמצא בצד ימין או למעלה. גם כאן, אין מה לדאוג אם שום דבר לא מחובר אליו, כי גם עכברים באים היום עם חיבור USB.
3. החיבור הורוד הזה הוא חיבור די ישן בשם LPT. פעם, כל המדפסות היו עוברות דרך הדברים האלה. היום, בעידן המדפסת-סורק-פקס-מכונת קפה, רוב המדפסות מתחברות לחיבור ה-USB (שמים לב לאיזשהו דפוס כאן?) ואפילו יש מחשבים רבים שלא כוללים את החיבור הזה.
4. זה חיבור שלא נמצא בכל מחשב, והוא חיבור אודיו דיגיטלי. בדבר הזה אתם משתמשים אם יש לכם מערכת סאונד קצת יותר מתוחכמת מהרגיל שמחוברת למחשב (למשל, רסיבר עם צליל היקפי). זה החיבור הכי חסכוני כדי לעבוד עם מערכת כזו, ואם אתם מעוניינים לחבר אחת למחשב חדש – כדאי לוודא שהוא שם.
5. חיבור FireWire, או בשמו המקצועי – IEEE 1394. הוא שימושי בעיקר בתחום של העברת מידע ממצלמות DV, אבל גם בעוד שלל מערכות אזוטריות. אל תדאגו אם לעולם לא יצא לכם להשתמש בחיבור הזה; זה המצב אצל רוב העולם.
6. חיבור הרשת, או בשמו המקצועי – RJ45. ברוב המחשבים החיבור הזה יושב על לוח האם ולא על כרטיס נפרד, והיום מחשבים רבים גם כוללים שניים כאלה (למקרה שתרצו לחבר את המחשב שלכם לשתי רשתות בו זמנית – למשל, אינטרנט ורשת מקומית ללא אינטרנט). לכאן אתם יכולים לחבר את הכבל מהמודם או הנתב שלכם.
7. חיבור USB. ברוב המחשבים יש המון כאלה. 4 זה מינימום הכרחי, ויש מחשבים שמגיעים ל-8 ואפילו יותר. סביר להניח שכל טכנולוגיה ללא חיבור ייעודי, וגם חלק מהטכנולוגיות שיש להן כזה, יתחברו לכאן. אתם רוצים כמה שיותר כאלה, ובתקווה שיהיו גם כמה כאלה מקדימה.
8. איזור האודיו האנלוגי, אשר מקודד לפי צבעים באופן מאד נוח:
• ירוק: אם אין לכם שום דבר חוץ משני רמקולים או סט אזניות, זה כנראה החיבור היחיד שתצטרכו. אם אתם משתמשים במערכת סראונד מתוחכמת, לכאן אתם מחברים את הרמקולים הקדמיים שלכם.
• ורוד: לכאן מחברים מיקרופונים. הרבה מהמיקרופונים היום מתחברים ל-USB, ולכן לא צריך לדאוג אם הם לא מחוברים לפה.
• כחול: זה ה-line in שלכם. לכאן אתם מחברים אודיו נכנס – למשל, מה-mp3 שלכם, למקרה שהמחשב שלכם מנתב את השמע למערכת הסאונד הגדולה שלכם. בכל מקרה, ברוב המקרים לא סביר שתשמשו בזה.
• שחור: במערכת סראונד, לכאן מחברים את הרמקולים האחוריים שלכם.
• אפור: במערכת סראונד, לכאן מתחברים הרמקולים הצדדיים שלכם.
• צהוב/זהב: במערכת סראונד, לכאן מחברים את הרמקולים המרכזיים שלכם ואת הסאבוופר.
זה הכל מבחינת לוח האם שלכם. אבל כיום יש גם כרטיסי מסך שבהם יש יותר מחיבור אחד, וצריכים לדעת מה הולך לאן.
1. חיבור VGA. רוב המסכים הדיגיטליים כיום משתמשים בו – גם מסך המחשב הגדול והישן שלכם, אבל גם מסכי ה-LCD הדקים יותר, ואפילו מקרנים. לפעמים החיבור הזה ישב על לוח האם ולא על כרטיס נפרד. שימו לב – אם הוא נמצא בשניהם, יש לוודא שאתם מחברים רק לחיבור של כרטיס המסך, ולא זה של לוח האם. ואם אין לכם חיבור כזה, בדרך כלל תסופק לכם חתיכת פלסטיק קטנה שממירה מחיבור (3) לחיבור הזה.
2. זה החיבור האנלוגי (S-Video) שלכם. השימוש המרכזי שלו כיום הוא כנראה לטלוויזיות ישנות שלא תומכות בפורמט דיגיטלי – ובכל חנות ניתן למצוא כבל שעובר מהחיבור הזה לחיבור הבננה הצהוב שאתם בטח זוכרים מכל טלוויזיה ישנה.
3. חיבור DVI. אם יש לכם מסך דיגיטלי (בניגוד למסכי ה-CRT הגדולים והישנים), עדיף שתשתמשו בזה. אם לפשט עניינים – חיבור ה-VGA הוא חיבור שמעביר את המידע הגרפי בשפה שמתאימה למסכי ה-CRT, אבל פחות מתאימה למסכי ה-LCD ודומיהם, כך שיכול לקרות מצב שהתמונה תראה פחות טוב עם חיבור VGA מאשר עם חיבור DVI. אם יש לכם את האפשרות, תשתמשו בזה ואיכות התמונה תהיה טובה יותר.
שימו לב גם שאתם מסוגלים לחבר יותר ממסך אחד למחשב באמצעות כרטיס מסך עם חיבורים כאלה. אבל גם אם יש לכם רק חיבור אחד ואתם רוצים אפקט מגניב של שלושה מסכים שאפשר לעבוד מולם, אתם תמיד יכולים לקנות מפצל חיצוני.
שני טיפים אחרונים לסיום
קידוד הצבעים שראיתם הוא מאד נפוץ כיום, כך שאם יש לכם ספק – רק תוודאו שאתם מחברים כבל בצבע מסוים לשקע באותו הצבע. ואם אתם רואים שאתם מתאמצים כדי לחבר את הכבל, כדאי שתחשבו מה אתם לא עושים טוב. שום דבר לא צריך להיכנס בכוח, וחבל להרוס.