המיתון כבר כאן, ועכשיו גם מחירי הדירות מצטרפים להאטה. מחירי הדירות צפויים לרדת ב-15% בחודשים הקרובים, כך עולה מניתוח כלכלי של שוק המגורים בישראל, שערך מכון הסקרים 'גיאוקרטוגרפיה'.
מהממצאים עולה, כי 30% מהציבור שהתכוון לרכוש דירות הקפיא בחודש האחרון את תוכניותיו ו-30% "יושבים על הגדר" וממתינים עד להתבהרות המצב במשק. לפי הניתוח, הירידה בביקוש לדירות התחילה כבר בספטמבר והיא נמשכת גם בנובמבר. להערכת מנכ"לית גיאוקרטוגרפיה, ד"ר רינה דגני, בנובמבר ירד הביקוש לדירות ב-10% בהשוואה לספטמבר ואוקטובר.
תוכנית האוצר החדשה - 11 מיליארד שקל נוספים
כפי שפירסמה לראשונה אמש כתבתנו, קרן מרציאנו, משרד האוצר יציג היום חלק נוסף בתכנית להאצת המשק, והפעם: הזרמת אשראי. בין סעיפי התוכנית: מתן ערבות מדינה להלוואות של הבנקים לעסקים, וכן הקמת קרן סיוע לעסקים בקשיים.
משרד האוצר הודיע על סדרת צעדים לטיפול בכשלי השוק ולהרחבת מצאי האשראי בעקבות המשבר הגלובלי. התכנית כוללת ארבעה צעדים מרכזיים: ערבות מדינה על סך של 6 מיליארד שקל לגיוס הון למערכת הבנקאית לצרכי הרחבת אשראי, העמדת 5 מיליארד שקל לשם הקמת קרנות השקעה בשותפות קרנות פנסיה לסוגן שיטפלו באשראי חוץ בנקאי ומחזורו - מהלך שצפוי לחזק את מחזיקי האג"ח בעמידתם אל מול החברות לצורך פירעון החוב, הקמת מנגנון באמצעות קציני אשראי שיסייע למחזיקי אג"ח להגיע להסדרי מחזור חוב עם מנפיקי אג"ח, וכן חקיקה בתחום המיסוי שתעודד הזרמת הון לארץ והשקעה בשוק ההון.
מטרת הצעדים – כל על פי הודעת האוצר - הינה לחזק את שוק ההון הישראלי והיא מהווה תוספת ל"תכנית ההאצה", שהוצגה בשבוע שעבר, העוסקת בהאצת הפעילות הכלכלית. התכנית גובשה על ידי אגפי משרד האוצר, בנק ישראל והרשות ניירות ערך
במסגרת התוכנית יעמיד האוצר הון וערבויות בהיקף כולל של 11 מיליארד שקל. סכומים אלו יאפשרו מינוף לאשראי בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים. שר האוצר, רוני בר-און, אמר הבוקר: "נמשיך בהפעלת כלים נדרשים לטיפול בהשלכות המשבר הגלובאלי על ישראל".
כתבתנו קרן מרציאנו מוסרת שהחבילה התגבשה בשל הקושי של חברות רבות לגייס הלוואות מהבנקים, לאחרונה. גם נגיד בנק ישראל מטפל במשבר האשראי, בדרכו: אתמול הוא הודיע על הורדה נוספת של הריבית במשק, בחצי אחוז, מה שמציב אותה בנקודה הנמוכה ביותר מאז קום המדינה. מחר צפויים להיפגש בכירי האוצר עם רה"מ, לדיון על רשת הביטחון לקופות הגמל וְקרנות הפנסיה.
ולמרות כל התכניות האלה, באוצר גם הפחיתו אתמול את תחזית הצמיחה ל-2009 לאחוז וחצי בלבד. אחרי הנתונים הקשים שהתפרסמו, הצמיחה במשק הישראלי ברבעון השלישי עמדה על שני אחוזים ושלוש עשיריות בלבד – השיעור הנמוך ביותר מאז שנת 2003. בחודש שעבר הצטרפו למעגל האבטלה עוד 2000 מובטלים חדשים.
במסחר בבורסות - עליות שערים בעקבות הודעת אובמה
עליות שערים ניכרות במסחר בבורסות המזרח הבוקר: מדד ניקיי בטוקיו עולה ביותר מ-4%, ומדד ההנג-סנג עולה ביותר מ-3%, גם באוסטרליה, סינגפור וקוריאה מתנהל המסחר בעליות שערים. אפקט אובמה פועל היטב גם על הבורסה בניו יורק. אמש הציג הנשיא הנבחר את הצוות הכלכלי של ממשלו העתידי, והבורסה הגיבה בעליות שערים חדות. מה שעוד סייע למסחר החיובי: צעדי ההצלה שנוקט הממשל האמריקני לחברת סיטיגרופ, הבעלים של הבנק הרביעי בגודלו בארצות הברית.
בשדרות ייפתח הבוקר כנס ישראל שדרות לחברה, בשני מושבים שיעסקו בתקציב המדינה. בכנס, שמתקיים זו השנה ה-6 ברציפות, ומהווה סוג של תגובה למה שמכונה כנס קיסריה, ישתתפו בין השאר המתמודדים על ראשות הממשלה - לבני, ברק ונתניהו. הערב ינאם שם שר האוצר. לרגל הכנס, מתפרסם הבוקר מדד השחיתות הישראלי. כתבתנו סמדר פלד מוסרת שמן הנתונים עולה כי 70% מהציבור בישראל סבור כי רמת השחיתות הכללית במדינה גבוהה עד גבוהה מאד. שלושת המעשים שדורגו כמושחתים ביותר הם שימוש בכספי ציבור למטרות אישיות, קבלת כסף בתמורה לקידום עניינים אישיים, ומינוי מקורבים.