האם המקרה הטרגי של הנער בן ה-15 שמת אתמול במהלך ריצה בשיעור התעמלות צריך להבהיל הורים וצעירים? ד"ר אברהם מתתיהו, קרדיולוג ילדים מבית החולים קפלן, לא חושב כך. "אין צורך להיכנס לפאניקה", אמר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט.
"במקרים כאלה מדובר בדרך כלל על מישהו שיש לו רקע של איזושהי מחלה", אמר ד"ר מתתיהו. "ישנם כל מיני סוגי מחלות לב שלא תמיד קל לאבחן אותן קודם. לא תמיד עולים על זה. אפשר לאבחן בחלק מהמקרים על ידי בדיקה, ולפעמים גם הבדיקה לא מגלה דבר".
מבירור של חדשות 2 באינטרנט אתמול, התברר שהנער שהתמוטט כבר נבדק בעבר בעקבות כאבים בחזה. לדברי ד"ר מתתיהו, זהו אחד מהסימנים המקדימים לאירוע לב. "הסממנים המקדימים, אם יש כאלה, הם בדרך כלל עילפון, דפיקות לב מואצות או כאבים בחזה בעת מאמץ", אמר ד"ר מתיתיהו. לפעמים הסממן הראשוני הוא מוות פתאומי".
מתתיהו סיפר כי רוב הספורטאים עובדים בדיקות לב מקיפות כדי לשלול מחלות כאלה. "אבל אצל נער שעוסק בספורט להנאתו ולא עבר בדיקות מקיפות - יש סיכוי נמוך לאבחן", הוא מסביר. "אפילו אם הוא עבר בדיקה בחייו - לפעמים קשה לאבחן".
אז זה יכול לקרות לכל אחד?
"מבחינה סטטיסטית התופעה מאוד נדירה", מסביר הקרדיולוג. "אין צורך להיכנס לפאניקה ולרוץ לקרדיולוג. ברוב המקרים הבעיות מאובחנות מוקדם וננקטים אמצעי זהירות. יש כמה מצבים שיותר קשים לאבחון, אבל לא צריך להשתגע. ספורט זה דבר בריא. להימנע מספורט כדי להפחית את הסיכוי הקטן ממילא אצל מי שהתופעה קיימת אצלו זה לא נכון. הספורט בריא לרובם ככולם".