מבול של פייק ניוז מציף את מערכת הבחירות לנשיאות 2024. בעוד תומכי דונלד טראמפ מוצפים בסרטונים מזויפים של עובדי קלפי קורעים את פתקי ההצבעה שלהם בפנסילבניה, תומכי קמלה האריס נחשפים לשמועות על עגילי פנינה עם אוזניות נסתרות בעימות הנשיאותי והאשמות שווא על ציד קרנפים בזמביה. מאחורי המלחמה ברשתות עומדות פעמים רבות רוסיה, איראן וסין, שמנסות לערער את יסודות הדמוקרטיה האמריקנית.

השקר: האריס הייתה עם אוזנייה בדיבייט

 ב-10 בספטמבר נערך העימות בין קמלה האריס לדונלד טראמפ. תוך דקות מסיום העימות, הרשתות החברתיות הוצפו בתמונות של האריס כשעגיל הפנינה שלה מסומן. הפוסטים הוויראלים טענו שהיא השתמשה בעגילים מיוחדים ממינכן המשלבים אוזניות נסתרות בתוך עגילי פנינה.  

אלא שכמו רבות מהקונספירציות של 2024, גם זו התבררה כשקרית לחלוטין. צילומים מהעימות ומעשרות אירועים קודמים מראים שהאריס נוהגת לענוד את אותם עגילי זהב של חברת טיפאני כבר חודשים ארוכים. החברה הגרמנית עצמה פרסמה הודעה רשמית המבהירה שהעגילים שנראים בעימות אינם המוצר שלהם.

השקר:  מייק פנס תומך בהאריס

מניפולציה נוספת ברשתות החברתיות נחשפה כשסרטון ערוך הציג באופן שקרי את סגן הנשיא לשעבר תחת טראמפ, מייק פנס, כתומך בהאריס. בסרטון שהופץ באוקטובר, בעיקר בקרב גולשים המזוהים עם השמאל, נשמע פנס לכאורה קורא: "הצביעו לקמלה האריס ולטים ולוולז. נקודה". אולם בדיקת הנאום המקורי, שנשא פנס בכנס השמרני The Gathering באוגוסט, חושפת את ההיפך המוחלט - פנס הדגיש שם בבירור: "לעולם לא יכולתי - להצביע לקמלה האריס כנשיאת ארה"ב או לטים וולז״.

סגן הנשיא לשעבר מייק פנס (צילום: AP)
לא תומך בהאריס. סגן הנשיא מייק פנס, ארכיון | צילום: AP

עמדתו העקבית של פנס נגד האריס באה לידי ביטוי גם במאמר שפרסם ב"וול סטריט ג'ורנל" בספטמבר, שם תקף את "רקורד הכישלון" של המועמדת הדמוקרטית וקרא לרפובליקנים לאמץ מדיניות שמרנית כדי לנצח בבחירות. פנס, שמתח ביקורת חריפה ונוקבת גם על הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, הודיע כי הוא לא חלק מהמירוץ לנשיאות.

השקר: האריס הרגה קרנף בזמביה

סיפור שקרי שהופץ טען כי האריס ירתה והרגה קרנף בסכנת הכחדה בפארק הלאומי בזמביה. הטענה התבססה על סרטון יוטיוב מספטמבר 2024, בו אדם המציג עצמו כשומר פארק בשם "סיימון מובנגה" טען שראה "פוליטיקאית אמריקנית" בשם קמלה יורה בקרנף.

קמלה האריס - סגנית נשיא ארצות הברית (צילום: רויטרס)
מקרנפים ועד עגילים: מסע הכפשה נגד האריס | צילום: רויטרס

אולם, מספר עובדות מפריכות טענה זו: דובר הפארק הכחיש רשמית שהאריס ביקרה בפארק אי פעם, וטען שלא נורו קרנפים בפארק מאז אמצע שנות ה-80׳. בנוסף, מומחה לזיהוי דיפ-פייק שצוטט באתר NewsGuard המתמחה בחקר דיסאינפורמציה העריך שיש "סבירות משמעותית" שהסרטון עבר מניפולציה.

השקר: טים וולז התעלל מינית

פרשה נוספת שעלתה לכותרות בארה״ב היא סרטון שרץ ברשתות החברתיות, ובו אדם המציג עצמו כמתיו מטרו, שהיה כביכול תלמידו של טים וולז, המועמד הדמוקרטי לסגן הנשיא. הסרטון, שצבר למעלה מ-5.4 מיליון צפיות, התגלה במהירות כזיוף. הוושינגטון פוסט הצליח לאתר את מטרו האמיתי בהוואי, שהוכיח את זהותו באמצעות רישיון נהיגה והביע זעם על הפגיעה בפרטיותו ובחייו האישיים.

טים וולז (צילום: AP)
מיליוני צפיות לשקר: ההסרטון המזויף נגד המועמד לסגן הנשיא, טים וולז | צילום: AP

החקירה הטכנולוגית של הסרטון העלתה כמה ממצאים מעניינים: בעוד שגורמים זיהו סימנים רבים של מניפולציה, מומחי טכנולוגיה מעריכים - לא מדובר בדיפ-פייק מתוחכם אלא בפשוט בזיוף זול של אדם המתחזה למטרו, כשעיקר המניפולציה נעשתה בפס הקול. הסרטון הופץ בעיקר דרך חשבונות המזוהים עם תומכי טראמפ ותיאוריית הקונספירציה QAnon, לכאורה בניסיון להשפיע על מערכת הבחירות.

השקר: קריעת פתקי טראמפ בפנסילבניה

רק ביום שישי האחרון שחקנים רוסים יצרו והפיצו סרטון מזויף שעורר סערה בארה"ב, כך קבעו במשותף סוכנויות המודיעין בארה"ב, במה שנראה כניסיון מכוון להשפיע על הבחירות במדינת המפתח פנסילבניה. בסרטון, שהפך ויראלי בפלטפורמה של אילון מאסק, נראה כביכול עובד בחירות במחוז באקס שבפנסילבניה קורע פתקי הצבעה בדואר של תומכי טראמפ תוך שהוא מקלל: "לעזאזל עם טראמפ".

הוועדה הרפובליקנית של המחוז הייתה הראשונה לערער על אמינות הסרטון וטענה שמדובר זיוף. גם מועצת הבחירות המקומית ומשרד התובע המחוזי קבעו נחרצות כי מדובר בזיוף שנועד "לערער את האמון בבחירות הקרובות".

החוקר דארן לינוויל מאוניברסיטת קלמסון זיהה כי הסרטון קשור לרשת תעמולה רוסית המכונה Storm-1516. לפי גורמי המודיעין האמריקנים, בחירת מחוז באקס כמוקד לסרטון המזויף אינה מקרית - מדובר במחוז משמעותי במדינה המתנדנדת פנסילבניה, שבה הפער בין האריס וטראמפ צמוד במיוחד. כל ניסיון להטיל ספק באמינות ההצבעה בדואר באזור כזה עלול להשפיע על אמון הציבור בתוצאות הבחירות.

השקר: האריס השתמשה בטלפרומטר

האריס השתתפה בתחילת חודש אוקטובר באירוע ״town hall" בלאס וגאס, שבמסגרתו שוחחה עם מצביעים לטינים לקראת הבחירות. לאחר האירוע, החלו להתפשט שמועות שהיא קראה את תשובותיה מטלפרומפטר - אבל האמת פשוטה לגמרי: המסך באולם שימש בעיקר כטיימר.

אמנם בשש הדקות הראשונות הופיעה עליו הודעה בספרדית, אבל זו הייתה מיועדת אך ורק למנחה, אנריקה אסבדו, ולא השתנתה בכלל כשהאריס דיברה. גם המנחה עצמו וגם נשיא הערוץ יצאו מיד להבהיר: הטקסט בספרדית היה רק בשביל המנחה. כך שהטענות על קריאה מטלפרומפטר - פשוט לא נכונות.

רוסיה, סין ואיראן: המעצמות שמתערבות בבחירות לנשיאות

מערכת הבחירות האמריקנית ניצבת בפני איומים הולכים וגוברים מצד מעצמות זרות, ובראשן רוסיה, שכבר הוכיחה את יכולותיה להשפיע על הבחירות ב-2016 וב-2020. לפי דוח חדש של חברת מייקרוסופט שפורסם ביום רביעי האחרון, מוסקבה מגבירה את מאמציה לקראת ההצבעה ביום שלישי – באמצעות בינה מלאכותית, סיפורים מזויפים וסרטונים מבוימים.

"ההיסטוריה הראתה שהיכולת של שחקנים זרים להפיץ במהירות תוכן מטעה יכולה להשפיע באופן משמעותי על התפיסה הציבורית ועל תוצאות הבחירות", הזהיר קלינט ווטס ממייקרוסופט, שמעריך שהפעילות העוינת תגיע לשיאה ב-48 השעות שלפני הבחירות – אך גם אחרי יום ההצבעה.

נשיא רוסיה פוטין עם נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה פוטין עם נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: רויטרס

במקביל לפעילות הרוסית, גם איראן מנהלת מערכה משל עצמה. לפי הדוח של מייקרוסופט, בשונה מהרוסים, האיראנים לא מסתפקים בהפצת דיסאינפורמציה אלא נוקטים בגישה אגרסיבית יותר הכוללת פריצה ישירה למערכות המידע של קמפיין טראמפ.

במקביל, האיראנים מנצלים את המתיחות סביב המלחמה בעזה כדי להשפיע על דעת הקהל האמריקנית. לפי דיווחים שונים, בוטים מזויפים ברשתות החברתיות, המופעלות על ידי גורמים איראניים, קוראים לבוחרים האמריקנים להחרים את הבחירות בשל תמיכת שני המועמדים בישראל. 

הצבעה מוקדמת בבחירות בארה״ב (צילום: ap)
הצבעה מוקדמת באיווה | צילום: ap

סין, מצידה, מעדיפה להתמקד במטרות "קטנות" יותר. במקום להתמקד במירוץ לנשיאות, בייג'ינג משקיעה מאמצים בהשפעה על מירוצים מקומיים ובערעור האמון הכללי במערכת הדמוקרטית. רשת החשבונות המזויפים מתמקדת בתקיפת חברי קונגרס רפובליקנים שביקרו את סין בפומבי. בין המטרות נמצאים חבר הקונגרס בארי מור מאלבמה, הסנאטורית מרשה בלקברן מטנסי, חבר הקונגרס מייקל מקאול מטקסס והסנאטור מרקו רוביו מפלורידה. השגרירות הסינית, מצידה, הכחישה את ההאשמות והגיבה שהן "מלאות בספקולציות זדוניות נגד סין״.

למרות האיומים המתרבים, גורמי המודיעין האמריקנים מרגיעים שאין אינדיקציה לתכנון התקפות משמעותיות על תשתיות הבחירות עצמן. ג'ן איסטרלי, מנהלת סוכנות הסייבר ואבטחת התשתיות, אף הצהירה שהשיפורים באבטחת הבחירות מבטיחים שאף גורם זר לא יוכל לשנות את התוצאות. עם זאת, גורמי מודיעין מזהירים שרוסיה ואיראן עשויות לנסות לעודד מחאות אלימות לאחר הבחירות, מה שמעלה חשש לגבי התקופה שאחרי ספירת הקולות.