לסגנית הנשיא האריס ולנשיא לשעבר טראמפ יש שני חזונות שונים לגמרי לאמריקה של אחרי הבחירות. ממדיניות החוץ של המועמדים, דרך הכלכלה ונושאים פנים-אמריקניים ועד משבר האקלים - אין כמעט תחום שבו אין הבדל חד וברור בין הדרכים שהאריס וטראמפ מציעים לבוחרים האמריקנים. בעוד שטראמפ נוקט בקו בדלני יותר ומתחייב להילחם בהגירה, האריס מתמקדת בהגנה על הזכות להפלות ובלכידות המערב. N12 עושים סדר בהבדלים בעמדות של המועמדים.

 

האריס: סגנית הנשיא אמרה בעקביות שלישראל יש את הזכות להגן על עצמה ושהממשל שלה ימשיך לשלוח נשק לצה"ל. עם זאת, כסגנית הנשיא האריס נקטה בקו ביקורתי יותר כלפי ישראל מביידן או טראמפ, שמה דגש גדול יותר על המשבר ההומניטרי בעזה, לא הגיעה לנאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס ונמנעה מלהגיד בברור אם תגביל את משלוחי הנשק לישראל. האריס תומכת בסיום המלחמה בעזה באמצעות עסקה שתשיב את החטופים. המועמדת הביעה תמיכה בפתרון שתי המדינות.

טראמפ: בזמן כהונתו כנשיא טראמפ הביע תמיכה מובהקת בישראל ונקט צעדים משמעותיים למענה, כגון העברת שגרירות ארה"ב לירושלים, הכרה מלאה ברמת הגולן ותיווך הסכמי אברהם. המועמד הרפובליקני הביע תמיכה במלחמה של ישראל בעזה, אך גם דחק בישראל לסיים את המלחמה. לאחר פלישתה של ישראל ללבנון טראמפ כתב ש"בכהונתי יהיה שלום במזרח התיכון. נעצור את הסבל וההרס בלבנון". הוא הטיל ספק בהיתכנות של פתרון שתי המדינות.

בנימין נתניהו בפגישתו עם קמלה האריס (צילום: AP)
האריס נוקטת בקו ביקורתי יותר כלפי ישראל מביידן או טראמפ | צילום: AP

טראמפ בכנס המועצה הישראלית-אמריקנית (צילום: Piroschka van de Wouw, Reuters)
טראמפ בכנס המועצה הישראלית-אמריקנית | צילום: Piroschka van de Wouw, Reuters

האריס: סגנית הנשיא תומכת באיסור על הפקעת מחירים, והבטיחה לסייע לרוכשי דירה ראשונה. הממשל של ביידן והאריס ניסה להרחיב את המסחר עם אירופה ואסיה, תוך שימוש במכסים נגד סין. האריס תומכת במתן הקלות מס להורים ובהעלאת המס לתאגידים.

טראמפ: המועמד הרפובליקני הבטיח להגן על התעשייה האמריקנית, והתחייב להרחיב דרמטית את המכסים על ייבוא, במיוחד מסין. טראמפ תומך בקיצוץ המיסים למגוון רחב של אוכלוסיות במעמד הביניים ובמעמד הנמוך, והציע גם להפחית את שיעור המס לתאגידים.

קאמלה האריס (צילום: reuters)
קאמלה האריס | צילום: reuters

 

האריס: המועמדת הדמוקרטית תומכת בתפקוד אקטיבי יותר של ארה"ב בעולם, במיוחד באמצעות חיזוק ברית נאט"ו ובריתות אחרות. היא הביעה תמיכה בהמשך אספקת סיוע לאוקראינה ותמיכה בה אל מול רוסיה, ומהצהרותיה עולה שהיא רוצה להגן על ארצות הברית מסין מבלי להגיע לעימות מלא.

טראמפ: נוקט בגישה בדלנית יותר - הנשיא לשעבר ביקר את התנהלות ברית נאט"ו, נקט בקו רך יותר כלפי רוסיה והביע הסתייגות מהמשך הסיוע לאוקראינה. הוא חזר ואמר שאם הוא ייבחר המלחמה באוקראינה תגמר במהרה באמצעות עסקה. כמו כן, טראמפ הביע נכונות להיכנס לעימות כלכלי עם סין. בכהונתו בבית הלבן טראמפ יצא מהסכם הגרעין עם איראן והטיל עליה סנקציות.

 

טראמפ פוטין (צילום: Evan Vucci
, AP)
טראמפ התחייב להפסיק את המלחמה באוקראינה במהרה | צילום: Evan Vucci , AP

האריס: בזמן ממשל ביידן-האריס מספר המהגרים הבלתי חוקיים לארה"ב זינק, ולאור זאת האריס התחייבה לנקוט בצעדים לצמצום ההגירה הבלתי חוקית. היא התחייבה להעביר חקיקה שתגדיל את כוח האבטחה בגבול והביעה נכונות לשלול מעמד פליט למי שחצה את הגבול באופן לא חוקי. מדובר בשינוי עמדות לעומת הצהרותיה בעבר, בהן נקטה בקו רך יותר כלפי מהגרים.

טראמפ: הנשיא לשעבר מתכנן מבצע גירוש ענקי של מהגרים בלתי חוקיים אם ייבחר כנשיא. לפי התוכנית שלו, הוא יחזיק את המהגרים הבלתי חוקיים בארה"ב במחנות ויגרש אותם מהמדינה - ובריאיון למגזין טיים הוא אמר שהוא מתכנן לגרש כ-20-15 מיליון מהגרים. במהלך כהונתו הוא ניסה לצמצם גם את מנגנוני ההגירה החוקיים לארה"ב, והראה נכונות לעשות זאת שוב אם ייבחר.

האריס: תומכת בעיגון פדרלי של הזכות להפלה ורוצה למנוע ממדינות בארה"ב לאסור על הפלות בשלבים מוקדמים של ההיריון. היא תומכת מובהקת בזכות להפלות והפכה לסגנית הנשיא הראשונה שביצעה ביקור רשמי בקליניקת הפלות.  

מחאה נגד הפסיקה על הפלות בארה"ב (צילום: AP)
הפגנה בעד הפלות בארה"ב | צילום: AP

טראמפ: תומך בזכותן של מדינות לקבוע את מדיניות ההפלות שלהן באופן עצמאי, כולל מדינות שאוסרות הפלות באופן כמעט גורף. השופטים שמינה טראמפ לבית המשפט העליון ביטלו את ההגנה החוקתית על הזכות להפלות.

 

האריס: התחייבה לקבל את תוצאות הבחירות בכל תרחיש ובמידת הצורך להעביר את השלטון לטראמפ. האריס תומכת בהנגשת הצבעה והפחתת ההגבלות והרגולציה על מצביעים, כגון הענקת זכות בחירה לאסירים משוחררים ורישום אוטומטי של מצביעים.

טראמפ: המועמד הרפובליקני הוא הנשיא היחיד שסירב לקבל את הפסדו בבחירות. הוא ניסה להפוך את תוצאות הבחירות ב-2020 ולהימנע מהעברת השלטון לנשיא ביידן, וגם בסבב הבחירות הנוכחי הוא סירב להתחייב ללא סייג שיקבל את תוצאות הבחירות אם יפסיד. טראמפ תקף את אפשרות להצביע באמצעות דואר, והטיל ספק באמינות של מכונות לספירת קולות. הוא אמר שהוא ישתמש בכוחו כנשיא כדי להשפיע על משרד המשפטים האמריקני לפתוח בחקירות.

ג'ו ביידן ודונאלד טראמפ העימות הנשיאותי של CNN (צילום: AP, העימות הנשיאותי של CNN )
טראמפ התחייב לבטל צעדים רבים בהם נקט ביידן | צילום: AP, העימות הנשיאותי של CNN

האריס: תומכת בסבסוד אנרגיה מתחדשת וקידמה ארגונים סביבתיים המתמקדים בהשפעה של משבר האקלים על אוכלוסיות חלשות.

טראמפ: הנשיא לשעבר כינה את משבר האקלים "הונאה", והצהיר על כוונותיו לא לעודד אנרגיה מתחדשת ולעודד שימוש בדלקים מאובנים. בזמן כהונתו כנשיא, הוא ביטל רגולציות סביבתיות רבות.

האריס: האריס מעוניינת בלהגדיל את המימון לבתי ספר ציבוריים, ובמיוחד להגדיל את התקצוב לתוכניות שמתמקדות בתלמידים מאוכלוסיות במעמד כלכלי נמוך. היא תמכה ביוזמה של ביידן למחול על חובות סטודנטים, ומתנגדת להטלת הגבלות על תוכניות הלימוד של בתי ספר ללמד על סוגיות של גזע ומגדר.

מפגינים במדריד (צילום: רויטרס)
הפגנות נגד מדיניות האקלים של טראמפ | צילום: רויטרס

טראמפ: מעוניין לבטל את משרד החינוך האמריקני ולהעניק יותר עצמאות בחינוך למדינות, ולתקצב הורים כך שיוכלו לשלוח את ילדיהם לבתי ספר פרטיים. טראמפ בעד הגבלות על מה שמותר לבתי ספר ללמד - הוא אמר שהוא רוצה לאסור על לימוד "אידיאולוגיית מגדר קיצונית", ועל התמקדות בהשפעות של גזענות וגזע על החברה האמריקנית. כמו כן, הוא אמר שהוא רוצה "להחזיר את התפילות לבתי הספר".

האריס: סגנית הנשיא רוצה לקבע את הסובסידיות שהעניק ממשל ביידן למבוטחים בביטוח בריאות ולהרחיב את ביטוח הבריאות שמוענק לאמריקנים. 

טראמפ: בכהונתו כנשיא, טראמפ ניסה לצמצם את ביטוח הבריאות שמוענק לאמריקנים, אך מאז הוא נסוג מעט מהתנגדותו למצב הקיים.

האריס בעצרת בוויסקונסין (צילום: Vincent Alban, Reuters)
האריס בעצרת בוויסקונסין | צילום: Vincent Alban, Reuters