אמריקה בחרה מחדש: דונלד טראמפ רשם הלילה (שלישי) פרק חדש בספרי ההיסטוריה האמריקניים כשהפך לנשיא השני בלבד בתולדות ארצות הברית שחוזר לבית הלבן לאחר שהפסיד במרוץ קודם. טראמפ גבר על המועמדת הדמוקרטית וסגנית הנשיא קמלה האריס לאחר שהצליח להשיג יותר מ-270 אלקטורים.

ת.ז דונלד טראמפ (צילום: N12)
ת.ז דונלד טראמפ | צילום: N12

המספרים מאחורי הניצחון הדרמטי

הניצחון של טראמפ הגיע לאחר שמצביעיו המסורתיים בפריפריה ובאזורים הכפריים, שנטשו אותו בבחירות 2020, הגיעו בהמוניהם לקלפיות. זאת לצד חדירה משמעותית למעוזים דמוקרטיים היסטוריים. במיוחד בולטת ההצלחה חסרת התקדים שלו בקרב מצביעים היספנים וכאלו מהמעמד הבינוני בפרוורים, שנטשו את המפלגה הדמוקרטית על רקע המצב הכלכלי ומשבר ההגירה.

דונלד טראמפ (צילום: Nathan Morris/NurPhoto via Getty Images)
צילום: Nathan Morris/NurPhoto via Getty Images

התוצאות במדינות המפתח הראו שינוי משמעותי בדפוסי ההצבעה: בפנסילבניה ניצח טראמפ בפער של כ-3%, במישיגן בפער של כ-4%, ובוויסקונסין בפער של 3% (מקור: ניו יורק טיימס). הניצחון במדינות אלו, עם הזכייה בפלורידה (פער של 13%) ובטקסס (פער של 14%), הבטיח לו את הרוב הנדרש באלקטורים.


תהליך העברת השלטון צפוי להתחיל מיד, כאשר צוות המעבר של טראמפ כבר החל בהכנות לכניסה מחודשת לבית הלבן. במהלך תקופת המעבר, שתימשך עד להשבעתו הרשמית ב-20 בינואר 2025, צפוי טראמפ לקבל תדרוכי מודיעין יומיים ולהתעדכן בכל הסוגיות הבוערות על סדר היום הלאומי והבין-לאומי. הנשיא ביידן כבר הודיע כי הנחה את כל משרדי הממשלה לשתף פעולה באופן מלא עם הצוות של טראמפ.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
טראמפ בעצרת בחירות, ארכיון | צילום: רויטרס

בשבועות הקרובים צפוי טראמפ להכריז על מינויים בכירים לממשל החדש שלו, כאשר תשומת לב מיוחדת תינתן למינויים המרכזיים כמו מזכיר המדינה, שר ההגנה, שר האוצר והיועץ לביטחון לאומי.

מאיש עסקים לבית הלבן: כך הפך טראמפ למנהיג העולם החופשי

תחילת דרכו

דונלד ג'ון טראמפ נולד ב-14 ביוני 1946 בקווינס, ניו יורק, בן למשפחה שעלתה לגדולה מתוך המעמד הבינוני. אביו, פרד טראמפ, היה אחד מאנשי הנדל"ן המצליחים בניו יורק. אימו, מרי אן מקלאוד טראמפ, הגיעה לארה"ב כמהגרת מסקוטלנד ועבדה כעובדת משק בית לפני שפגשה את פרד.

טראמפ הנער נשלח בגיל 13, עקב התנהגותו, ללמוד באקדמיה הצבאית של ניו יורק. לאחר סיום לימודיו, המשיך טראמפ ללימודים באוניברסיטת פורדהם ולאחר מכן עבר לבית הספר וורטון לעסקים באוניברסיטת פנסילבניה, שם סיים את לימודיו ב-1968 עם תואר בכלכלה. במהלך לימודיו, החל לעבוד בחברת הנדל"ן המשפחתית, שם גילה כישרון טבעי לעסקים ולשיווק.

דונלד טראמפ, 1976 (צילום: Bettmann Archive/Getty Images)
דונלד טראמפ, 1976 | צילום: Bettmann Archive/Getty Images

שנות ה-70 וה-80 היו תקופת פריצת הדרך של טראמפ. הוא הפך את עסקי המשפחה מחברת נדל"ן שכונתית לאימפריה של נדל"ן יוקרתי. הפרויקט שהפך אותו לשם דבר היה בניית מגדל טראמפ ברחוב החמישי במנהטן - מגדל יוקרה מצופה זהב וזכוכית שהפך לסמל הסטטוס של ניו יורק של שנות ה-80.

טראמפ לצד ילדיו: דונלד ג'וניור, אריק, ואיוונקה (צילום: AP)
טראמפ לצד ילדיו: דונלד ג'וניור, אריק, ואיוונקה. שיקגו, 2007 | צילום: AP
טראמפ (צילום: AP)
מותג תקשורתי רב עוצמה. טראמפ בכניסה לתוכנית "המתמחה", 2004 | צילום: AP

במקביל להצלחתו בעסקים, טראמפ בנה את עצמו כמותג תקשורתי רב עוצמה. הוא הפך לדמות קבועה בטורי הרכילות של ניו יורק, כתב רבי מכר כמו "אמנות העסקה" מ-1987 שנמכר במיליוני עותקים, הופיע בסרטים כמו "שכחו אותי בבית 2" ו"זולנדר" והפך לכוכב טלוויזיה עם תוכנית הריאליטי "המתמחה", ששודרה ב-NBC במשך 14 עונות והפכה אותו לשם מוכר בכל רחבי ארה"ב.

טראמפ נישא לראשונה לאיוונה זלניצ'קובה (1992-1977) ולזוג נולדו דונלד ג'וניור, איוונקה ואריק. מנישואיו למרלה מייפלס (1999-1993) נולדה טיפני, ועם אשתו הנוכחית מלניה (מ-2005) יש לו את בנו הצעיר בארון.

עץ המשפחה של דונלד טראמפ (צילום: reuters)
עץ המשפחה של דונלד טראמפ | צילום: reuters

הכניסה לעולם הפוליטי

כניסתו לפוליטיקה ב-2015 נתפסה תחילה כתעלול יח"צ, ושזכייתה של יריבתו הדמוקרטית, הילארי קלינטון, כמעט בטוחה. עם זאת, ניכר שטראמפ זיהה את התסכול העמוק של אזרחי ארה"ב מהממסד הפוליטי הישן והציע אלטרנטיבה שדיברה ישירות אל לב המצביעים. אמנם בבחירות הוא קיבל כמעט 3 מיליון קולות פחות מקלינטון, אך הצליח להשיג 306 אלקטורים שהעניקו לו את הניצחון.

חדר העיתונאים במהלך העימות בין טראמפ לקלינטון, 201 (צילום: AP)
חדר העיתונאים במהלך העימות בין טראמפ לקלינטון, 2016 | צילום: AP
טקס השבעה של טראמפ, 2016 (צילום: AP)
טקס השבעה של טראמפ, 2016 | צילום: AP

כהונתו הראשונה כנשיא שהחלה ב-2017 הייתה אחת התקופות הסוערות בהיסטוריה האמריקנית. הוא הוביל רפורמות כלכליות שכללו קיצוץ מיסים, החמיר את מדיניות ההגירה עם צו שאוסר על כניסת אזרחים לארה"ב משבע מדינות מוסלמיות, מינה שלושה שופטים שמרנים לבית המשפט העליון, והוביל מדיניות חוץ שכללה עימות חזיתי מול סין.

הסכמי אברהם (צילום: רויטרס)
חתימה על הסכמי אברהם בבית הלבן, 2020 | צילום: רויטרס
טראמפ פוגש את מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און (צילום: AP)
הנשיא דונלד טראמפ פוגש את מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און, 2019 | צילום: AP
טראמפ בפסגת ה-G7 משוחח עם אנגלה מרקל (צילום: AP)
טראמפ בפסגת ה-G7 משוחח עם אנגלה מרקל | צילום: AP

טראמפ העביר במהלך הקדנציה החלטות היסטוריות, שסימנו את אחת מהתקופות החזקות ביותר ביחסים בין ישראל לארה"ב: העברת שגרירות ארה"ב לירושלים (2018), הכרה בריבונות ישראל ברמת הגולן (2019) – וכמובן הסכמי אברהם (2020) שהביאו לנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות, בחריין, מרוקו וסודאן. בסוגיית איראן, טראמפ ונתניהו הציגו חזית מאוחדת כשהובילו לפרישה מהסכם הגרעין. גם בישראל הכירו לו תודה, והקימו יישוב חדש ברמת הגולן הנושא את שמו – "רמת טראמפ".

הממשלה אישרה את הקמת "רמת טראמפ" (צילום: רויטרס, חדשות)
רה"מ נתניהו ברמת טראמפ | צילום: רויטרס, חדשות

הפסדו של טראמפ לג'ו ביידן ב-2020 נתפס בעיני רבים כסוף הקריירה הפוליטית שלו, אך טראמפ הוכיח שוב את יכולתו להפתיע. הוא שמר על השפעה חזקה במפלגה הרפובליקנית, המשיך לקיים עצרות המוניות שמשכו עשרות אלפי תומכים, וניטרל כל יריב פוטנציאלי במפלגה שעמד בדרכו.

מעצר של תומך טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול (צילום: רויטרס)
מעצר של תומך טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול, 2021 | צילום: רויטרס
המפגינים בתוך מבנה הקפיטול, השוטרים על ידם חסרי אונים (צילום: AP)
המפגינים בתוך מבנה הקפיטול | צילום: AP

מיד לאחר הפסדו, פתח טראמפ במערכה שקרית וחסרת ביסוס לערעור תוצאות הבחירות. במשך חודשים ארוכים הוא לא הרפה מהטענה כי הניצחון "נגנב" ממנו והפעיל לחצים כבדים על בכירי ממשל ברחבי המדינה. שיאו של המשבר הגיע ב-6 בינואר 2021, יום שנחרט בזיכרון האמריקני: אלפי תומכי טראמפ, בעקבות נאום נלהב שלו, פרצו לבניין הקפיטול בניסיון למנוע את אישור ניצחונו של ביידן. האירוע האלים, שבו נהרגו חמישה בני אדם ונפצעו למעלה מ-140 שוטרים, זעזע את אמריקה והיה לפגיעה חסרת תקדים בתהליך הדמוקרטי. גם אחרי הטראומה הלאומית, טראמפ לא נסוג מעמדתו. להיפך - הוא הצליח להפוך את טענת "הבחירות הגנובות" לאמת מוחלטת עבור חלקים נרחבים במפלגה הרפובליקנית.

ניסיון ההתנקשות בטראמפ (צילום: AP)
ניסיון ההתנקשות בטראמפ, במהלך עצרת בחירות בפנסילבניה, 2024 | צילום: AP
דונאלד טראמפ (צילום: AP)
טראמפ במקדונדלס במהלך קמפיין הבחירות | צילום: AP

בדרך חזרה לבית הלבן עמד טראמפ בפני כמה כתבי אישום פליליים חסרי תקדים: הוא הורשע בפרשת תשלום דמי השתיקה לכוכבת הפורנו סטורמי דניאלס, עומד למשפט בפלורידה על שמירת מסמכים מסווגים במאר-א-לגו, בג'ורג'יה הועמד לדין על ניסיון להתערב בתוצאות הבחירות, ובוושינגטון הואשם בקשר לאירועי 6 בינואר.

דונאלד טראמפ (צילום: AP)
ניצחון היסטורי. טראמפ חוזר לבית הלבן | צילום: AP

טראמפ ניצב בקדנציה הקרובה בפני אתגרים עצומים: כלכלה עם אינפלציה, משבר הגירה בגבול הדרומי, מתיחות גוברת עם סין והמשך המלחמה בישראל ובאוקראינה. האם יהפוך את אמריקה לגדולה שוב? בארבע השנים הקרובות נגלה אם זו הייתה יותר מסיסמת בחירות.