סגנית הנשיא האריס בחרה אתמול (שלישי) במושל מינסוטה טים וולז לתפקיד סגן הנשיאה המיועד. בארה"ב דיווחו על מאחורי הקלעים של הליך הבחירה, שהושפעה מקמפיין פרו-פלסטיני נגד המועמד היהודי ג'וש שפירו, תמיכה של דמוקרטים בכירים במושל מינסוטה ובחיבור האישי בין האריס לוולז.

לקראת ההחלטה, האריס ראיינה בראשון שני מועמדים נוספים לצד וולז: מושל פנסילבניה ג'וש שפירו והסנאטור מאריזונה מארק קלי. עיקר ההתלבטות של האריס הייתה בין שפירו, מושל פופולרי במדינה מתנדנדת, לוולז. לפי הדיווחים בארה"ב, הסיבה העיקרית לבחירה של האריס דווקא בוולז, למרות שהוא נחשב לבעל כריזמה פחותה ומגיע ממדינה שהתמיכה הדמוקרטית בה כמעט מובטחת, היא החיבור האישי שנוצר בין האריס למושל, וההתרשמות שלה מהאישיות ה"ישירה והחיובית" שלו.

לפי הדיווחים, האריס חשה שוולז עומד בשני הקריטריונים החשובים לה ביותר - מישהו שהיא יכולה לבטוח בו, ושותף טוב ומוכשר לממשל. המועמדת הדמוקרטית התרשמה לטובה מכך שוולז הביע נכונות גבוהה להתאים את עצמו למדיניות ולסגנון שלה, מכך שהוא לא דרש להיות דומיננטי בקבלת ההחלטות ומכך שהוא הבהיר שאין לו שאיפה להתמודד לנשיאות בעתיד. 

טים וולז וקמלה האריס (צילום: רויטרס)
האריס תקווה שוולז יניע בוחרים עם נטייה רפובליקנית | צילום: רויטרס

בצוות של האריס תמכו במועמדותו של וולז, וסיפרו ל-CNN שהריאיון שהם ערכו איתו כחלק מהליך הבחירה היה "הצלחה מסחררת". לדברי גורמים שהיו מקורבים להליך הבחירה, האריס אהבה את ההתנהלות של וולז, ובצוות שלה חשו שבחירה בו תימנע דרמות מיותרות מסביב לקמפיין. גם חברי קונגרס דמוקרטים התייצבו מאחורי וולז, ובארה"ב דווח שננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים לשעבר ומנהיגה במפלגה, פעלה מאחורי הקלעים למען מינויו. 

ארגונים פרו-פלסטיניים בירכו, הפרשן הבכיר ביקר: "התקפלות בפני הצדדים האפלים של המפלגה"

רבים במפלגה הדמוקרטית הופתעו מהבחירה בוולז, וחשבו שהבחירה העדיפה היא מושל פנסילבניה היהודי ג'וש שפירו. נגד שפירו התנהל קמפיין מצד ארגונים פרו-פלסטיניים, שהתנגדו לתמיכתו בישראל והתנגדותו להפגנות הפרו-פלסטיניות בארה"ב. ב-CNN דווח ששני יועצים שמקורבים להליך הבחירה הודו שהקמפיין הפרו-פלסטיני נגד שפירו השפיע על הבחירה בוולז, לנוכח החשש של האריס להתעמת עם מצביעים פרו-פלסטינים. 

גם בוול סטריט ג'ורנל דווח שחברי קונגרס ותורמים הביעו חששות שהעמדות הפרו-ישראליות של שפירו ירחיקו חלק מהבוחרים הדמוקרטיים. "אף אחד לא רצה לפתוח מחדש את הפצע הזה", אמר אחד מהיועצים של האריס ל-CNN.  

טים וולז  (צילום: reuters)
טים וולז | צילום: reuters

ואן ג'ונס, הפרשן הפוליטי הבכיר ב-CNN ויועץ לשעבר בממשל אובמה, תקף את חלק מהמניעים מאחורי הבחירה: "אנשים לא רוצים לדבר על זה… אבל יש אנטישמיות שנטמעה במפלגה הזאת, יש גזענות נגד יהודים, ויש אי שקט בנוגע לשאלה אם הבחירה הזו היא התקפלות בפני הצדדים האפלים של המפלגה הדמוקרטית". גם במפלגה הרפובליקנית ביקרו את הבחירה, וג'יי-די ואנס, המועמד הרפובליקני לסגן הנשיא, אמר שהאריס "נכנעה לגורמים הקיצוניים ביותר במפלגה שלה", והאשים את המפלגה הדמוקרטית באנטישמיות. עוד לפני שהאריס הכריזה על בחירתה, ואנס אמר שהוא לא חושב שסגנית הנשיא תבחר בשפירו בגלל "האנטישמיות במפלגה שלה. זו בושה".

ארגונים פרו-פלסטיניים בירכו את הבחירה בוולז על פני שפירו. ארגון "אומרים לא לג'וש רוצח העם", אמר שמדובר ב"ניצחון למיליוני האמריקנים שהביעו הזדהות עם פרו-פלסטיניים", והדגישו את הציפיות שלהם מראשי המפלגה: "אנחנו מצפים שוולז והאריס יפעלו נגד רצח העם בעזה. אנחנו מקווים שהם יפעלו למען הפסקת אש, הפסקת האספקה הצבאית לישראל וסיום האפרטהייד בפלסטין". רבים בארה"ב טענו שהקמפיין נגד מועמדותו של שפירו הוא אנטישמי, מאחר וגם מועמדים אחרים הביעו תמיכה בישראל, אך רק המועמד היהודי זכה להתנגדות.

יש להדגיש שלא ברור מה מידת ההשפעה של ההתנגדות הפרו-פלסטינית לבחירה בשפירו על ההחלטה הסופית של האריס. גורמים בהליך הבחירה הכחישו לכלי התקשורת בארה"ב כי הבחירה הושפעה מהקמפיין, והצביעו על חסרונות אחרים של מושל פנסילבניה. בוול סטריט ג'ורנל דווח שגורמים בקמפיין הטילו ספקות לגבי ההתאמה של שפירו לתפקיד משני, וב-CNN דווח שבצוות של האריס חשבו ששפירו "שאפתני מדי", שאל יותר מדי שאלות לגבי תפקידו כסגן, והרשים פחות מוולז.

טים וולז וקמלה האריס (צילום: רויטרס)
טים וולז וקמלה האריס | צילום: רויטרס

ההשלכות על המרוץ לנשיאות

לעומת המועמדים האחרים לתפקיד, וולז לא מגיע ממדינה מתנדנדת שעשויה להכריע את גורל הבחירות. וולז הוא מושל מינסוטה, מדינה בעלת היסטוריה ארוכה של הצבעה לדמוקרטים, ושבה האריס זוכה להובלה בטוחה בסקרים, לעומת פנסילבניה (מדינתו של שפירו), ואריזונה (מדינתו של מארק קלי), שהתוצאות בהן עשויות להכריע את גורל המרוץ לנשיאות.

עם זאת, בקמפיין מקווים שתהיה לוולז השפעה רוחבית על המדינות המתנדנדות, ושהרקע שלו יסייע להביע בוחרים מתלבטים במספר מוקדים. "הוא מישהו שאתה רוצה לשבת איתו לבירה. תהיה לו השפעה על המצביעים במישיגן, ויסקונסין, פנסילבניה, ג'ורג'יה וקרולינה הצפונית", אמר מקור שקרוב להליך הבחירה.

וולז הוכיח בעבר שהוא מסוגל לזכות בתמיכה אצל מצביעים שנוטים להצביע לרפובליקנים, כשנבחר ב-2006 לקונגרס במחוז בעל נטייה רפובליקנית. בארה"ב ניתחו שהוא יכול לסייע לדמוקרטים לצמצם את הפערים באזורים הכפריים של מדינות מתנדנדות, בהם הרפובליקנים זוכים לרוב, ובכך לסייע להם לזכות באותן המדינות. "הוא נראה ומדבר כמו הרבה מהמצביעים שאיבדנו לטראמפ", אמר ל-CNN מקור במפלגה הדמוקרטית.