יהדות ארצות הברית, הקהילה היהודית הגדולה מחוץ לישראל, חווה את אחת התקופות המאתגרות בתולדותיה. המלחמה בעזה חשפה קרעים עמוקים בתוך הקהילה, בעיקר בין הדורות, כשצעירים רבים מתרחקים מהתמיכה המסורתית בישראל. במקביל, גל אנטישמיות חסר תקדים שוטף את הרחובות. הבחירות לנשיאות בשבוע הבא מציבות את יהודי ארה"ב בפני דילמה - האם להישאר נאמנה למפלגה הדמוקרטית, או לשקול מחדש את דרכה הפוליטית לנוכח מה שנתפס כהיחלשות התמיכה בישראל. צפו בפרויקט מיוחד.

הרב עמיאל הירש (צילום: N12)
הרב עמיאל הירש | צילום: N12

"אל תתייחסו ליהודים האמריקנים כמובן מאליו. היזהרו", הזהיר הרב עמיאל הירש, רב בית הכנסת "החופשי על שם סטיבן ווייז" את המפלגה הדמוקרטית במרץ השנה. בריאיון מיוחד עם חדשות 12, הוא ביטא את החששות העמוקים של הקהילה: "ברגע שאתה מגיע למשלוחי נשק ולתמיכה ממשית בישראל, הלחץ של בוחרים אמריקאים-פלסטינים במדינות קריטיות לניצחון הופך להיות מטריד מאוד".

"למה כל כך הרבה אמריקנים צעירים תומכים בחמאס?" תהה הרב הירש באותו נאום מפורסם, "ארגון שמתנגד לכל מה שאנחנו מאמינים בו במערב. זה לא ליברליות, זה לא פרוגרסיבי, זה רגרסיבי". בשיחה עימנו הוא מציין שכ-80 אחוז מיהודי אמריקה הם פרו-ישראלים או ציונים, אך אחוז שהולך וגדל מהם מאז 7 באוקטובר ערים לסבל בעזה. "זה מטריד אותם, וזה אמור להטריד את כולנו מבחינה יהודית", אמר.

מה הסיכוי של טראמפ לנצח? אלו המדינות שיכריעו את התוצאות

הרב הירש מודאג מהנתונים המראים שכ-15-20 אחוז מיהודי אמריקה הם אנטי-ציונים או מבקרים תדיר את ישראל, עם אחוזים גבוהים במיוחד בקרב הצעירים. "אני אומר את זה בעצב רב - אני חושב שהם רובם אבודים לנו. צריך להשקיע בדורות הצעירים יותר".

המתווך היהודי שמקבל הודעות אנטישמיות: "יא יהודי מזוין, היטלר צדק"

מאז 7 באוקטובר, האנטישמיות ברחובות ארה"ב לבשה צורות חדשות ומדאיגות. במאי 2024 תועד תלמיד יהודי נמלט ממכונית סדאן לבנה שניסתה לדרוס אותו על המדרכה. באוגוסט אירעה דקירה באישון לילה סמוך להנהלת חב"ד בקראון הייטס. ביוני, ונדליסטים השליכו צבע אדום על ביתה של מנהלת מוזיאון ברוקלין היהודייה, ציירו על דלתה את סמל החמאס ותלו שלט מאיים. ברחובות לוס אנג'לס, עימותים אלימים בין מפגינים פרו-פלסטינים ופרו-ישראלים הפכו לשגרה מדאיגה.

משה ויגדר מתווך נדלן (צילום: N12)
מתווך הנדל"ן החרדי משה ויגדר על גל האנטישמיות לאחר 7 באוקטובר | צילום: N12

אלא, שבפרברי ניו יורק מתרחש שינוי משמעותי אחר. בלינדן, פרבר טיפוסי עם דגלי אמריקה מתנופפים, מאות משפחות חרדיות מתחילות להשתקע. משה ויגדר, מתווך נדל"ן מקומי, חושף את גל השנאה שהוא חווה: "מאז 7 באוקטובר התחלתי לקבל שנאה רצינית. 'לשחרר את פלסטין, יא יהודי מזוין', 'יא חרא ציוני', 'כמה ילדים הרגת השבוע?', 'היטלר צדק'," הוא מצטט מההודעות. "אחד אפילו כתב 'אני מחפש לקנות בית, עדיף עם תנור גדול במרתף'".

בהודעה קולית אחרת, נאמר: 'היי משה, אני מתעניין בכמה מהנכסים שלך. אני גם רוצה לדעת אם תוכל ללמד אותי קצת על תעשיית הבנקים או אולי על הוליווד? תתקשר אליי בחזרה אם תוכל'".

לקראת שנת ה-100: יהדות אמריקה בנקודת מפנה

אחד הדמוגרפים החשובים בעולם היהודי, פרופ' דלה-פרגולה, מצייר תמונה מורכבת של עתיד יהדות ארה"ב לקראת שנת ה-100 של ישראל. "יהדות ארצות הברית לא תהיה אותו דבר" הוא קובע. הקהילה צפויה להצטמצם משמעותית בגלל שני גורמים עיקריים: התבוללות גוברת וילודה נמוכה. 

יאיר שרקי, יונה לייבזון (צילום: N12)
איך תיראה יהדות ארה"ב בשנים הקרובות? | צילום: N12

אך לא רק הגודל ישתנה - גם ההרכב הפנימי של הקהילה צפוי לעבור שינוי. הדומיננטיות המסורתית של הזרמים הרפורמי והקונסרבטיבי צפויה להיחלש, כשבמקביל כוחה של הקהילה החרדית יתעצם. 

במקביל, גם אמריקה עצמה משנה את פניה. הגידול המשמעותי באוכלוסיית המיעוטים, במיוחד בקרב ההיספנים והשחורים, צפוי לשנות את סדר העדיפויות הלאומי. למעשה, מה שאנחנו לוקחים כמובן מאליו עכשיו, התמיכה הכללית בישראל - כשהיא תהיה בת 100, ממש לא בטוח שזה יהיה המצב.

הערב במהדורה המרכזית: הפרק השני בסדרת כתבות מיוחדת של יונה לייבזון ויאיר שרקי על יהדות ארה"ב בצל המלחמה והבחירות לנשיאות