אמריקה בוחרת: מערכת הבחירות בארצות הברית תגיע היום (שלישי) לסיומה - והמועמדים מנסים לסחוט את הקולות האחרונים ולהטות את הכף לטובתם. הסקרים האחרונים בארה"ב מצביעים על אחת ממערכות הבחירות הצמודות שנראו בעשרות השנים האחרונות. ההחלטות של הרגע האחרון, האמירות השנויות במחלוקת - והתוצאות הראשונות בבחירות בארה"ב. N12 עם העדכונים החשובים. 

שני המועמדים מרכזים כעת את עיקר משאביהם במדינות המתנדנדות, בהן: פנסילבניה, אריזונה, ג'ורג'יה, מישיגן, נוואדה וויסקונסין וצפון קרוליינה. תוצאות ראשונות ליום הבחירות התקבלו במחוז הקטנטנן דיקסוויל-נוץ׳ שבניו המפשייר, שם נרשם שוויון עם 3 קולות לכל אחד מהמועמדים (ב-2020 כל הקולות במחוז הלכו לביידן).

ההצהרות האחרונות של המועמדים

האריס קיימה הבוקר עצרת בפילדלפיה שבפנסילבניה, שם זכתה לחיבוק חם מהמגישה אופרה ווינפרי ומהזמרת ליידי גאגא. לפני כן, נשאה האריס נאום של 15 דקות בעצרת בפיטסבורג והכריזה כי "אמריקה מוכנה להתחלה חדשה, אבל יש לנו עוד קצת עבודה לעשות". 

כשעזבה את פיטסבורג, עלתה לבמה הזמרת קייטי פרי שהזכירה את בתה כאחת הסיבות שבגינן היא בוחרת בהאריס. "אני יודע שהיא תגן על העתיד של הבת שלי ועל העתיד של הילדים שלכם ועל עתיד המשפחות של כולנו", אמרה.

גם טראמפ דילג בין עצרת לעצרת במדינות המפתח, והוא נאם בקרוליינה הצפונית ופנסילבניה וסיים את הקמפיין שלו בעצרת במישיגן. טראמפ חזר על טענתו לפיה הדמוקרטים ירמו בבחירות, וטען שהמפלגה הרפובליקנית מובילה בהצבעה המוקדמת. בעצרת בפיטסבורג הבהיר טראמפ שכל תחום הבריאות ימסר לידיו של רוברט קנדי ג'וניור, שהביע תמיכה בטראמפ, ונודע בעמדותיו נגד חיסונים.

 

האריס בעצרת בוויסקונסין (צילום: Vincent Alban, Reuters)
האריס בעצרת בוויסקונסין | צילום: Vincent Alban, Reuters
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ | צילום: רויטרס

לצד זאת, המיליארדר אילון מאסק ממשיך במסע התמיכה הכלכלי בטראמפ - גם באמצעות מהלכים שגרמו להרמת גבה. מאסק התחייב להעביר מיליון דולר בהגרלה למצביעים תומכי טראמפ במדינות המתנדנדות, ובית המשפט בפנסילבניה דחה את בקשת התובע הכללי לעצור את ההגרלות.

מתי נדע את התוצאות הבחירות?

הקלפיות בארה"ב ייסגרו בהדרגה במדינות השונות במהלך הלילה (בין שלישי לרביעי), החל מהשעה 2:00 ועד שעות הבוקר. הקלפי הראשון שנסגר במדינה מתנדנדת ייסגר בג'ורג'יה ב-2 בלילה, והאחרון בנוואדה ב-5 בבוקר. ספירת הקולות תיקח לפחות כמה שעות, והתוצאות מהמדינות השונות יתקבלו במהלך הלילה.

התוצאות במדינות המתנדנדות עשויות להתקבל במהלך הבוקר, אך הן עשויות להתעכב במשך שעות או ימים, תלוי כמה צמוד יהיה המרוץ, כמה יעילה תהיה ספירת הקולות ואם יהיו הפרעות חיצוניות. כלי התקשורת בארה"ב מכריזים על מנצח במדינה מסוימת כאשר הנתונים שבידיהם מצביעים על ניצחון ודאי לאותו מועמד, לפי שיקול דעתם. ב-2020 כלי התקשורת בארה"ב החלו להכריז על ביידן כמנצח בבחירות כיומיים לאחר סגירת הקלפיות. 

האריס בעצרת בוויסקונסין (צילום: Vincent Alban, Reuters)
האריס בעצרת בוויסקונסין | צילום: Vincent Alban, Reuters

איך עובדת שיטת הבחירות בארצות הברית?

  • ארצות הברית מחולקת ל-51 מחוזות בחירה - 50 המדינות המרכיבות אותה ואת מחוז קולומביה המכיל את הבירה וושינגטון. כל מחוז בחירה "שווה" מספר מסוים של אלקטורים, בהתאם לגודל האוכלוסייה שלו. המנצח בכל מחוז גורף את כלל האלקטורים של אותו המחוז (מלבד מיין ונברסקה שמחלקות את האלקטורים שלהן).
  • יש בסך הכול 538 אלקטורים, וכדי לנצח המועמד לנשיאות צריך לזכות ב-270. לפי כל הערכות בארה"ב, 93 אלקטורים הם "מתנדנדים" ב-7 מדינות שונות, ועליהם יאבקו שני המועמדים.
  • כ-82 מיליון אמריקנים כבר הצביעו עוד לפני יום הבחירות בארה"ב. לפי ניתוח NBC, כ-41% מהם רשומים למפלגה הדמוקרטית ו-39% למפלגה הרפובליקנית. 53% מאלו שהצביעו מוקדם הן נשים, ו-44% גברים.