הבחירות בארצות הברית קרובות מתמיד, ובצל מגפת הקורונה – נראה שהן הולכות להיות שונות מתמיד, בזמן הקמפיין וביום הבוחר עצמו. הנשיא המכהן דונלד טראמפ מקיים עצרות המוניות חרף הנחיות הריחוק החברתי ומניעת ההתקהלות – ועוקץ את המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן על כך שהוא בוחר בשיטת האונליין. לכך מתווספים גם המצב הכלכלי הקשה ומחאות האפרו-אמריקנים, מה שעשוי להפוך את הישורת האחרונה ליצרית מתמיד. פחות מ-3 חודשים נותרו עד להכרעה: כך הם צפויים להיראות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אוגוסט: ועידות המפלגות
כמיטב המסורת, בחודש הנוכחי יתקיימו הוועידות הלאומיות של שתי המפלגות. הדמוקרטים יפתחו את הוועידה שלהם במילווקי כבר בשבוע הבא, ב-17 באוגוסט, והיא תימשך 3 ימים – שבמהלכם מאמצת המפלגה באופן רשמי את המועמדים שלה לבית הלבן.
האירוע צפוי להיות חגיגה של קמלה האריס, המועמדת לתפקיד סגנית הנשיא – שבחירתה עשתה היסטוריה. שותפתו של ביידן למרוץ צפויה להיות הכוכבת של מערכת הבחירות הנוכחית. הרפובליקנים יתכנסו ב-24 באוגוסט בשארלוט שבצפון קרוליינה לוועידת המפלגה.
ספטמבר ואוקטובר: עימותי המועמדים
עונת העימותים מתחילה בחודשיים האחרונים של הקמפיין, ואם בכל זאת נשארו כפפות על ידיהם של שני המועמדים – זה הזמן שבו הם מסירים אותן סופית. העימות הראשון של טראמפ ושל ביידן ייערך ב-29 בספטמבר. אז, יעמוד הנשיא המכהן מול סגן הנשיא לשעבר ראש בראש, בעיר קליבלנד.
כשבוע וחצי לאחר מכן, ב-7 באוקטובר, יעמדו זה מול זו המועמדים לתפקיד סגן הנשיא. מייק פנס, סגן הנשיא של טראמפ, יתעמת עם קמלה האריס, שזה עתה נבחרה על ידי ביידן, באירוע שייערך בסאלט-לייק סיטי. שני המועמדים לנשיאות יגיעו לשני עימותים אחרונים לקראת הבחירות, שייערכו ב-15 באוקטובר במיאמי וב-22 באוקטובר בנשוויל טנסי.
בחירות בצל קורונה
לוח הזמנים המקובל יתקיים הפעם בצורה שונה מתמיד, כשברקע מגפת הקורונה ששינתה את פני העולם, ופגעה בחריפות בארצות הברית – בריאותית וכלכלית. בעוד שבשלב הזה במערכות בחירות קודמות ניתן לראות את ההמונים בכל מקום ואת המנהיגים באים במגע ישיר וקרוב עם תומכיהם – הפעם התמונה שונה לחלוטין.
המשבר הכלכלי שהביא עמו הנגיף הפחית את בזבוזי המפלגות ואת התרומות שהגיעו למועמדים. זאת כמובן בתוספת למצב הבריאותי, שגרם לשורה של הגבלות והנחיות, כשבראשן ריחוק חברתי והימנעות מהתקהלויות גדולות.
הנשיא טראמפ מתעקש לערוך עצרות המוניות של תומכיו, חרף סכנת ההדבקה הגדולה שבהן. הוא לא חושש להפחית בחשיבות של המחלה, ובכנס בחירות אחרון שקיים טען שמדיניות הקורונה שהנהיג הצילה את חייהם של מאות אלפי בני אדם.
במהלך הכנסים שלו טראמפ מדבר בעיקר על השיקום של כלכלת ארצות הברית. הוא רצה להגיע לבחירות האלה במצב כלכלי טוב יותר, שהיה מיטיב עם מצבו הפוליטי. אם עד הקורונה לנשיא היה במה להתפאר – כעת המציאות מורכבת בהרבה, ונראה שטראמפ כבר לא יכול עוד לדבר על כלכלה חזקה. מיליוני אמריקנים מבקשים דמי אבטלה, ואולי זו הסיבה שהנשיא דוחף לפתיחת המשק האמריקני.
המועמד הדמוקרטי ביידן בוחר בכל זאת להקפיד על ההנחיות. הוא עורך את עצרותיו אונליין, ללא התקהלויות ותוך שמירה על כללי הריחוק החברתי. הוא זכה על כך להקנטות מצד יריבו טראמפ, שכאמור מקיים כנסים המוניים, וטען כי "ביידן מתחבא במרתף".
לצד כל זה, גם ההפגנות של האפרו-אמריקנים, שהחלו עם מותו של ג'ורג' פלויד ושטפו את ארצות הברית כולה, יוצרות מצב חברתי מורכב לקראת הבחירות. המחאות הגזעיות העמיקו את הקרע, ויצרו זעם עצום בקרב ציבור רחב – והדבר עשוי להתבטא גם כן בבחירות האלה.
אך נראה כי הקושי המרכזי הפעם יהיה בביצוע הפרוצדורלי של הבחירות. הצורך בשמירה על הריחוק החברתי עשוי לעכב מאוד את הליך הבחירה, ונראה כי אחוזי ההצבעה יהיו הפעם נמוכים יחסית. מצביעים שיתעקשו בכל זאת לממש את זכותם הדמוקרטית יאלצו להמתין שעות ארוכות בתור. המארגנים יצטרכו למנוע מצב שבו המצביעים לא יסכנו את בריאותם מחד, אך יוכלו להשפיע על עתידם באמצעות ההצבעה מאידך.
בעקבות המצב, חלק מהמדינות בארצות הברית יאפשרו להצביע במייל או באמצעות הדואר, כדי למנוע את הסיכון בהדבקה המונית בקלפיות. הנשיא טראמפ כבר הביע ביקורת באשר לאפשרות הזו, וטען שהצבעה במתכונת כזו תגרום לתרמיות, ותעוות את התוצאות.