רק לפני שנה נראה היה שהחלומות של קמלה האריס התנפצו לרסיסים, אבל כעת היא עושה היסטוריה ותהפוך לסגנית הנשיאה הראשונה בהיסטוריה של ארצות הברית. הסנאטורית מקליפורניה זינקה לפני כשנה וחצי לפריימריז הדמוקרטיים כשהיא ניצבת בין שורה של גברים לבנים ועתירי ניסיון. ההופעה הטובה והביקורת החריפה על ביידן לא הספיקו לה כדי לקבל את תמיכת המפלגה - אבל כן משכו את תשומת ליבו של האיש שיעמוד בקרוב בראש המעצמה החזקה בעולם. עכשיו היא לוקחת את המושכות לצדו של ביידן בתקופה משמעותית בתולדות ארצות הברית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
קמלה האריס נולדה לפני 55 שנים באוקלנד להורים מהגרים – אם מהודו ואב מג'מייקה. היא גדלה בעיקר עם אימה ההינדית, שימאלה גופאלן האריס, חוקרת סרטן ופעילת זכויות אזרח. בילדותה הצטרפה לא מעט לאימה בביקוריה בהודו ושאבה המון מהתרבות ההינדית. במקביל, האם עודדה אותה ואת אחותה הקטנה לאמץ את התרבות השחורה של אוקלנד. "אימנו הבינה היטב שהיא מגדלת שתי בנות שחורות", היא כתבה באוטוביוגרפיה שלה. "היא ידעה שהמולדת שאימצה תראה את אחותי מאיה ואותי כנערות שחורות - והייתה נחושה לדאוג שנגדל להיות בטוחות וגאות בעצמנו".
בריאיון לוושינגטון פוסט בשנה שעברה אמרה האריס כי היא גאה במוצאה ומגדירה את עצמה פשוט כאמריקנית. "הנקודה שלי היא - אני מי שאני, טוב לי עם זה. אחרים אולי עוד צריכים להבין את זה, אבל אני בסדר עם זה", אמרה באותו ריאיון.
עורכת דין מוכשרת שמכוונת הכי גבוה שאפשר
את לימודיה האקדמיים היא עשתה באוניברסיטת הרווארד. את התקופה שם הגדירה כ"החוויה המעצבת ביותר בחיי". אחרי ארבע שנים בהרווארד המשיכה האריס את לימודי המשפטים באוניברסיטת קליפורניה. את דרכה המקצועית כמשפטנית היא החלה בפרקליטות של מחוז אלמדה, ומאוחר יותר הפכה לפרקליטת המחוז בסן פרנסיסקו בשנת 2003. בהמשך מונתה לתפקיד היועצת המשפטית לממשל בקליפורניה - המדינה המאוכלסת ביותר בארצות הברית. בשנות כהונתה בתפקיד זה הפכה האריס לכוכבת במפלגה הדמוקרטית והיא ניצלה את המומנטום כדי להיבחר לסנאטורית בשנת 2017.
אחרי כשנתיים בתפקיד החליטה האריס לעלות לליגה של הגדולים באמת - והשיקה את הקמפיין שלה לנשיאות מול קהל של יותר מעשרים אלף תומכים באוקלנד, קליפורניה. היא התקבלה בהתלהבות עם סיסמת הקמפיין "למען העם", אך נראה שהמסרים שלה היו מבולבלים מדי ולא אחידים. היא ניסתה לדלג על הקו הדק בין האגפים המתונים והקיצוניים במפלגתה ובסופו של דבר לא הצליחה לגרום לאף צד לתמוך במועמדותה. בחודש דצמבר, עוד לפני הוועידה הדמוקרטית, היא החליטה לוותר.
אבל האריס הבינה שבשביל לא לאבד את המומנטום היא צריכה להכריז על תמיכה באחד המועמדים, שהחושים הפוליטיים שלה אמרו לה שהוא האיש הנכון עבורה. "אעשה ככל שביכולתי כדי לעזור בבחירתו לנשיא הבא", אמרה על ג'ו ביידן בריאיון בשלב מוקדם יחסית של מסע הבחירות. ההחלטה של ביידן למנות אותה לסגניתו אם יזכה בנשיאות גררה תגובות חיוביות במפלגה.
"אדוני סגן הנשיא, אני מדברת", אמרה למייק פנס שוב ושוב בעת עימות סגני הנשיאים בחודש שעבר. פנס הפריע לה פעם אחר פעם - והמשפט הזה שלה הפך לסיסמת בחירות. הרשתות החברתיות יצאו מגדרן.
ביחסה לישראל האריס מבטאת את העמדה הקלאסית של המפלגה הדמוקרטית; היא תומכת בפתרון שתי המדינות, אך הזהירה את טראמפ מסיפוח חד-צדדי של שטחים ביהודה ושומרון. לצד זאת גם יזמה מאבק נגד תנועה ה-BDS והעבירה ביקורת נגד תנועות שקוראות למאבק נגד ישראל. "אני מאמינה שישראל לא צריכה להיות נושא שנוי במחלוקת בין המפלגות", אמרה בוועידת איפא"ק בשנת 2017. האריס גם ביקרה בישראל ונפגשה עם ראש הממשלה נתניהו.
למרות שהיא תומכת במדיניות מאוד ליברלית בסוגיות כמו נישואי זוגות להט"ב ומתנגדת לעונש מוות, בכל הקשור בסמים, משטרה ואכיפת חוק היא דווקא נוטה יותר לשמרנות. "קמלה היא שוטרת", אומרים מבקריה מהשמאל במפלגה הדמוקרטית. עם זאת, היא קראה בעבר לשינוי בנהלי המשטרה וקראה למעצרם של השוטרים שהרגו את ברונה טיילור בת ה-26 בקנטאקי.
האריס תהיה האישה הראשונה שתכהן כסגנית הנשיא והראשונה ממוצא שחור ואסייתי בתפקיד. היא פועלת נגד גזענות מערכתית ומשטרתית. סגנית הנשיא המיועדת אומרת שזהותה הופכת אותה לאישה המתאימה ביותר לייצג את השוליים - עכשיו יש לה הזדמנות להוכיח את זה מתוך הבית הלבן.