הפופולריות של נשיא ארצות הברית ברק אובמה צונחת בשבועות האחרונים אל תהומות שלא ידענו בעבר. כבר כעת ברור כי מערכת הבחירות שתיערך רק בשנה הבאה, תתקיים בצל משבר כלכלי ואחוזי אבטלה גבוהים כשהממשל הנוכחי לא מצליח להתמודד עם שתי הבעיות הללו, אבל יריב רפובליקני ראוי שיתמודד מול אובמה - עדיין אין.
נשיא ארה"ב אמנם מגיע לשלבי הסיום של מערכת הבחירות פגיע וחלש, אבל למרות זאת נראה כי משבר המנהיגות דווקא מתחולל במגרש של המפלגה היריבה, המפלגה הרפובליקנית. קצת יותר משנה לפני הבחירות לנשיאות, אפשר כבר לנסות לזהות לפחות מיהם המועמדים המובילים בכל מחנה, אולם גם כעת במפלגה הרפובליקנית אף אחד מהמועמדים לא הצליח לסחוף אחריו את הקהל.
לרפובליקנים אין יריב ראוי לאובמה
העגלה הרפובליקנית מלאה במועמדים שכאילו מתחרים ביניהם על "מי יותר מאכזב". עד כמה המצב חמור? סקר שנערך לאחר העימות האחרון בפלורידה הכתיר את הרמן קיין, מייסד רשת פיצריות כמנצח הגדול. בסקרים ארציים קיין נחשב מועמד עם סיכוי קלוש להגיע לשלבים המתקדמים של המרוץ, העובדה שהוא מצליח לנצח מושלים או מושלים לשעבר בזירה הכל כך פוליטית, לא מעידה על כשרונו של קיין אלא על כשלונם של מי שנחשבים, לפחות בעיני עצמם, למועמדים מובילים.
תחושת האכזבה מהיצע המתמודדים הקיים מביאה לחיפוש בלתי פוסק אחר מתמודדים חדשים. כל מושל רפובליקני מתחיל הופך בחודשים האחרונים לנשיא פוטנציאלי מוצלח, לפחות במאמרים ובאולפנים.
באופן מפתיע ובניגוד לאלה שכבר קפצו על העגלה, בכירים רבים במפלגה לא מזדרזים להצטרף להתמודדות. כך למשל מושל אינדיאנה מיץ' דניאלס, כבר הודיע לפני כמה חודשים שהוא לא בעניין למרות, או אולי דווקא בגלל שהוא נחשב לרפובליקני מתון המסוגל למשוך מצביעים עצמאיים.
גם היילי ברבור, מושל מדינת מיסיסיפי, החליט שהוא מוותר על התענוג. פאול ריאן, ראש וועדת התקציבים בבית הנבחרים והפנים הצעירות הבולטות של הרפובליקנים בענייני כלכלה, ויתר אף הוא על הסיבוב הזה.
מה עם שרה פיילין? היא עדיין שומרת את הקלפים קרוב לחזה, פיילין כנראה נהנית ממעמד של כמעט-מועמדת נצחית. אולי היא תחליט להצטרף למרוץ ואולי לא, בטוח שהעמימות בנושא לא מזיקה לעיסוקה המרכזי כיום - כוכבת תכניות ריאליטי ומעצמה תקשורתית מהלכת.
מושל אחר שדווקא כן קפץ לעגלה המקרטעת הוא ריק פרי, מושל טקסס. עד הכרזתו על מועמדות, פרי נחשב להבטחה הגדולה של הרפובליקנים. האיש היה אמור לחלץ את המפלגה מהדשדוש המנהיגותי אך כעבור פרק זמן קצר מאוד ועימותים טלוויזיונים כושלים, רבים מאלו שחיזרו אחריו כבר המשיכו הלאה, לחפש מושיע חדש.
בימים האחרונים זהו כריס כריסטי, מושל מדינת ניו ג'רזי שמקבל את דקות תהילת "ההבטחה הגדולה". השבוע עמד כריסטי בלב קמפיין שניסה לגייס אותו להתמודדות על ראשות המפלגה. כריסטי מושל ניו ג'רזי המחוספס, שכבר הצהיר בעבר שלא ירוץ לנשיאות ב-2012, מאוד נהנה מתשומת הלב ומסרב לפי שעה להכריז על התמודדות.
מועמדים רפובליקנים צעירים מעדיפים להמתין לבחירות 2016
מדוע כל המועמדים בפוטנציה נמנעים מלהיכנס לזירה בתקופה בה אובמה נראה חלש מתמיד? בפוליטיקה, כמו שמתברר שוב, התזמון ממלא תפקיד מרכזי. לפני כמה חודשים מצבו של הנשיא בסקרי דעת הקהל היה שונה: בן לאדן נתפס, אחוזי האבטלה היו במגמת ירידה קלה ולמרות הכלכלה הבעייתית, אובמה נחשב למי ששולט בזירה הפוליטית ובעל סיכויים גבוהים להיבחר לכהונה שנייה.
בצד השני מועמדים צעירים העדיפו להמתין לבחירות ב -2016, אז ההתמודדות לא תהיה מול נשיא מכהן. אבל הנה חלפו כמה חודשים, המגמה התהפכה ואיתה סקרי דעת הקהל . מועמדים עדיין יכולים להצטרף גם כעת, אבל המירוץ כבר נמצא בשלב מתקדם. מועמד שיצטרף עכשיו ייאלץ לבנות תשתית כלכלית ותקשורתית בהיקפים של אדירים בזמן קצר ביותר כי עוד כארבעה חודשים יחלו הבחירות המקדימות.
הבעיה של כריסטי, ג'וליאני או של מועמדים אפשריים נוספים היא שהעגלה נוסעת, ומי שלא קפץ עליה עד עכשיו ימצא שככל שהזמן עובר הרבה יותר קשה להצטרף אל מישל באקמן, הרמן קיין, מיט רומני וחבריהם. מאכזבים ככל שיהיו, הם כבר גייסו עשרות מיליוני דולרים ושרפו את אולפני הטלויזיה בהופעות הזויות יותר או פחות. יתכן מאוד שמול אובמה המקרטע, הרפובליקנים יאלצו להסתפק בסחורה המשומשת הזו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק