קבר אחים נוסף נמצא הלילה (שבת) ממזרח לעיר מריופול, כך עולה מתמונות לוויין חדשות של עיר הנמל הכתושה והנצורה. קבר האחים הזה, הנפרש על שטח של 45 מטרים על 25 מטרים, עשוי על פי ההערכות להכיל גופות של כמעט 1,000 בני אדם. רק לפני יומיים אותר בעיירה מנגוש, הסמוכה למריופול, קבר אחים אחר באורך של יותר מ-300 מטרים.

סיקור נרחב של מלחמת רוסיה-אוקראינה ב-N12:

מציאתם של שני הקברים הגדולים הללו מחזקת את ההערכות בנוגע לכמויות המתים העצומות בעיר, הנתונה כמעט לחלוטין לשליטת הכוחות הרוסיים. על פי הערכות הרשויות באוקראינה, נהרגו במריופול יותר מ-20 אלף אזרחים. לדברי נשיא אוקראינה זלנסקי, יותר ממאה אלף בני אדם עדיין נמצאים בעיר תחת שליטת הכוחות הרוסיים, ללא גישה למזון, מים ותנאים בסיסיים נוספים.

ההערכה היא כי מספרי הקורבנות בעיר עוד צפויים לגדול יותר לאחר שתמונת המצב שם תתבהר באופן סופי והלחימה תשכך. במקביל, למרות הודעת שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו לנשיא פוטין לפני יומיים על השלמת כיבוש מריופול, עדיין אלפי לוחמים ואזרחים נצורים במתחם מפעל הפלדה "אזובסטל" שבעיר. גם אתמול שיגרו הרוסים אולטימטום לנצורים בדרישה להיכנע, ואמרו כי אם יניחו את נשקם הם עשויים להישאר בחיים.

תמונת לוויין של קבר אחים באורך 300 מטרים, סמוך למריופול (צילום: MAXAR)
תמונת לוויין של קבר אחים באורך 300 מטרים, סמוך למריופול | צילום: MAXAR
מפעל אזובסטל שהפך למצודה אוקראינית (צילום: רויטרס)
מפעל אזובסטל שהפך למצודה אוקראינית | צילום: רויטרס

נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי הזהיר הלילה כי הפלישה הרוסית לאוקראינה היא "רק ההתחלה", וכי מוסקווה נחושה לכבוש מדינות נוספות. דבריו מגיעים בעקבות ההודעה אתמול על כוונת הצבא הרוסי להשיג שליטה בכל דרום אוקראינה לאורך חופי הים השחור, בואכה חבל טרנסניסטריה שבמולודובה. "כל המדינות כמונו, שמאמינות בניצחון החיים על המוות, חייבות להילחם עימנו. הן חייבות לסייע לנו, מכיוון שאנו רק הקו הראשון. מי יהיה הבא בתור?", אמר זלנסקי.

המודיעין הבריטי מעדכן הבוקר כי למרות הסלמת והגברת התקיפות הרוסיות בימים האחרונים, על רקע התקדמות השלב השני בלחימה, לא נרשמה כל התקדמות של ממש מצד הרוסים ב-24 השעות האחרונות. דוח המודיעין היומי קובע כי התקפות הנגד של הצבא האוקראיני ממשיכות להיות יעילות מאוד בסיכול ההתקדמות הרוסית. יחד עם זאת, בניו יורק טיימס דווח כי מאז תחילת המערכה על דונבאס בתחילת השבוע הצליחו הרוסים לכבוש יותר מ-30 כפרים ועיירות באזור.

 

 

עוד קובע דוח המודיעין היומי כי גם היום, 58 ימים לאחר תחילת המלחמה באוקראינה, מתקשה הצבא הרוסי לייצר שליטה אווירית וימית בתחומה של אוקראינה – מה שמקשה על ההתקדמות והתמרון הרוסיים. בנוסף, נטען כי המשך הלחימה הרוסית במריופול גורמת לתשישות ותסכול רבים בקרב הכוחות הרוסיים הלוחמים שם. כזכור, ביום חמישי הורה פוטין שלא להסתער על מפעל הפלדה ולהמשיך את המצור עליו, ומומחים מעריכים כי אחת הסיבות האפשריות לכך היא החשש הרוסי מפני כמות אבדות גדולה בקרב והרצון להפנות יותר כוחות למאמץ הלחימה במזרח.

במקביל למלחמה: גרמניה וצרפת סיפקו נשק מתקדם לרוסיה

דוח מיוחד של האיחוד האירופי גילה כי גרמניה וצרפת, לצד 8 חברות נוספות באיחוד, סיפקו עד החודש האחרון נשק התקפי מתקדם לצבא רוסיה – במקביל ללחימה באוקראינה והתמיכה המערבית בה, כך נחשף הלילה בעיתון הבריטי "הטלגרף". על פי הדוח, חברות נשק מ-10 החברות באיחוד ניצלו פרצה באמברגו הנשק שהוטל על רוסיה לאחר סיפוח חצי האי קרים ב-2014, וסיפקו לה כלי נשק שונים עד החודש האחרון – אז התברר דבר הפרצה ונעשו מאמצים לטפל בה. ההערכה היא כי עלות הנשק שסופק לרוסיה על ידי החברות הללו ב-8 השנים האחרונות מגיעה לכ-350 מיליון אירו.

צרפת וגרמניה, 2 מהמדינות המובילות בעולם המערבי במאמץ לחזק את אוקראינה ולעצור את הפלישה הרוסית בחודשיים האחרונים, אחראיות על פי הדוח למכירת נשק לרוסיה בהיקף של 273 מיליון אירו. בעוד שמדובר בחברות נשק פרטיות שסחרו עם הרוסים, ממשלות צרפת וגרמניה הן אלו שנדרשו לחתום ולאשר את רישיונות היצוא, שכאמור הונפקו במסגרת פרצה בהסכם אמברגו הנשק על רוסיה.

משוריין פרו-רוסי מתקדם באוקראינה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

הדוח של האיחוד האירופי קובע שב-8 השנים האחרונות סופקו על ידי מדינות האיחוד לרוסיה פצצות, טילים, רקטות ורובים, לצד כלי נשק ותחמושת נוספים, כמו גם רכבים קרביים מתקדמים. על פי ההערכה, הסבירות שכעת הנשק הזה משמש את צבא רוסיה במלחמה באוקראינה היא גבוהה מאוד. אמצעים מיוחדים נוספים שסופקו לרוסים בשורת משלוחי הנשק הללו הם אמצעי ניווט מתקדמים ומצלמות מיוחדות לטנקים הרוסיים.

לאחר החשיפה, בברלין מיהרו להתגונן וטענו כי לא היו מאשרים את רישיונות יצוא הנשק לרוסיה אם היו יודעים שמדובר בנשק המיועד לכוונות התקפיות של רוסיה. לדברי בכירים בממשלת גרמניה, הרוסים התעקשו שהנשק מיועד למטרות של "הגנה אזרחית" וביטחון שוטף, ולא למטרות של פלישה ומלחמה נגד מדינה אחרת. ממשלתו של הקנצלר הגרמני אולף שולץ זכתה בחודשיים האחרונים לביקורת של ממש על מדיניותה בנוגע לרוסיה, עם הקושי שהיא גילתה להכריז על חרם על יבוא מוצרי האנרגיה הרוסיים וסירובה לספק נשק לאוקראינה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: ALEXEY NIKOLSKY/Sputnik/AFP via Getty Images)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: ALEXEY NIKOLSKY/Sputnik/AFP via Getty Images
קנצלר גרמניה אולף שולץ (צילום: רויטרס)
קנצלר גרמניה אולף שולץ | צילום: רויטרס

בכיר באיחוד האירופי התייחס לממצאי הדוח ותקף את גרמניה וצרפת: "זה הזמן של המדינות הללו להתעורר. בעוד שאוקראינה נאבקת לקבל כמה שיותר נשק ותחמושת שיסייעו לה בלחימה נגד רוסיה, גרמניה וצרפת שותקות, אך ממשיכות לספק בשמחה נשק למוסקווה.