ברוסיה תוקפים את מדינות האיחוד האירופי וחברות פורום ה-G-7 לאחר ההחלטה לקבוע תקרת מחיר מקסימלי לנפט הרוסי. על פי ההחלטה שאושרה ביום שישי, החל ממחר תעלה חבית נפט רוסי כ-60 דולרים בלבד. במוסקווה מתחו ביקורת קשה על ההחלטה, והודיעו כי לא יסכימו כלל למכור את נפט "למדינות שמסרבות לרכוש נפט במחיר השוק הרגיל".

דובר הקרמלין, דמטרי פסקוב, אמר כי על רוסיה לעצור ולבחון את הסיטואציה לפני שתגיב באופן רשמי ומלא להחלטה. מיכאיל אוליאנוב, נציג משרד החוץ הרוסי במוסדות הבין-לאומיים בוינה, הודיע כי כל התומכים בהחלטה צפויים "להצטער על החלטתם". הוא אמר כי "אירופה תצטרך להתרגל לחיות ללא הנפט הרוסי. בקרוב מאוד האיחוד האירופי יאשים את רוסיה כי היא משתמשת בנפט כנשק".

המלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה | צילום: רויטרס

באוקראינה בירכו על ההחלטה, אך קראו להטיל תקרת מחיר מקסימום נמוכה הרבה יותר על הנפט הרוסי, ואמרו כי התקרה שנקבעה "אינה מספקת". אנדריי ירמאק, ראש לשכתו של נשיא אוקראינה זלנסקי אמר: "יהיה הכרחי להוריד את התקרה ל-30 דולר במטרה להרוס את כלכלת האויב מהר יותר".

במקביל למלחמה הכלכלית המתנהלת בין רוסיה ומדינות המערב, נמשכת כל העת גם המלחמה בין צבאות רוסיה ואוקראינה. למרות החורף הקשה המכה כעת ברחבי שדה הקרב, בצבא אוקראינה נחושים להמשיך להתקדם ולנסות לכבוש שטחים נוספים. בצבא אוקראינה הודיעו לאורך הימים האחרונים על התקדמות של כוחותיהם במחוז לוגנסק, ואבריל היינס, ראש המודיעין בארה"ב, חשפה פרטים חדשים על קצב האש והירי של הצבא הרוסי במלחמה.

מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה | צילום: רויטרס
חרסון, אוקראינה (צילום: רויטרס)
חרסון, אוקראינה | צילום: רויטרס

על פי מקורות רוסיים ואוקראיניים שונים, צבא אוקראינה הצליח לרשום התקדמות בגזרת העיירה קרמינה במחוז לוגנסק, הממוקמת מרחק קצר מצפון-מערב לערי המפתח סברודונייצק ולישנסק. השתלטות על מרחב קרמינה נחשב לצעד חשוב לקראת אפשרות של כיבוש ערי התעשייה הגדולות שבמערב מחוז לוגנסק, הנחשבות ליעד קריטי של שני הצבאות.

 

 

סרגיי גאידי, מושל מחוז לוגנסק באוקראינה, כתב היום: "מזג האוויר טוב עבור כוחותינו הנמצאים בכיוון סבטובה וקרמינה. ממתינים לחדשות טובות בעתיד הקרוב - שיאפשרו לנו להמשיך את ההצלחה של כוחות הצבא שלנו". במרבית האזורים בחזית הלחימה הקרקע מאוד רטובה ובוצית, וצפוי כי יידרשו עוד לפחות כמה שבועות לפני שהיא תקפא ותתקשה – באופן שיאפשר את חידוש ההתקדמות המבצעית המהירה.

מלחמת רוסיה אוקראינה: צבא אוקראינה נלחם בחרסון (צילום: רויטרס)
צבא אוקראינה נלחם במחוז חרסון | צילום: רויטרס

אבריל היינס, ראש המודיעין האמריקני, התייחסה אתמול לקצב הירי של הצבא הרוסי, והעריכה כי הוא גבוה הרבה יותר מכושר הייצור של תחמושת חדשה ברוסיה. "אני לא חושבת שאני יכולה לתת מספרים מדויקים, אך הם מבזבזים תחמושת בקצב מהיר", אמרה בפאנל ביטחוני בקליפורניה.

דבריה מגיעים לאחר שבחודש שעבר העריכו בפנטגון כי קצב הירי של צבא רוסיה עשוי להגיע עד לכדי 20 אלף פגזי ארטילריה ביום. לדבריה, המחסור ההולך וגדל בתחמושת הוא אחד מהאתגרים הגדולים ביותר שמתמודד עימם צבא רוסיה. על נשיא רוסיה פוטין אמרה היינס: "אני חושבת שהוא הופך להיות מודע יותר לאתגרים והקשיים שהצבא הרוסי מתמודד עימם, אך עדיין לא ברור אם יש בידיו תמונה מלאה בנוגע להיקפם".

במקביל לדברים על אתגרי ופערי החימוש הגדולים בשורות צבא רוסיה, נשמעה אתמול קריאת אזהרה גם בנוגע לפערי חימוש פוטנציאליים בקרב מדינות המערב, המספקות כמויות גדולות של נשק לאוקראינה. גרגורי הייז, מנכ"ל ענקית תעשיות הנשק האמריקנית Raytheon, אמר לרשת פוקס ניוז: "לאחר כתשעה חודשי מלחמה באוקראינה, השתמשנו כבר במלאי יצור של 13 שנה של טילי סטינגר ושל חמש שנים של טילי ג'אוולין. השאלה היא כיצד נוכל לחדש את המלאי?"

 

 

במקביל, המודיעין הבריטי דיווח הבוקר על ירידה דרמטית בהיקף התמיכה בקרב האוכלוסייה הרוסית בהמשך המלחמה באוקראינה, על פי מידע פנימי שדלף מגורמי הביטחון ברוסיה. בדוח הוצג מידע שדלף מה-FSO, שירות האבטחה הפדרלי ברוסיה, שמצביע על נפילה גדולה בתמיכה הרוסית להמשך הלחימה באוקראינה. על פי הנתונים, כ-55% מהרוסים תומכים בקידום שיחות שלום עם קייב, בעוד שכ-25% בלבד מהאוכלוסייה תומכים בהמשך הלחימה.