אזרחי אוקראינה לא מוותרים, וממשיכים בהפגנות המחאה הגדולות ביותר שנראו במדינה מזה כמעט עשור. כ-300 אלף בני אדם הפגינו הלילה (ב') ברחובות הבירה קייב וקראו להתפטרותו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ'.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גם הבוקר נמשכות ההפגנות ההמונית במחאה על החלטת הממשלה האוקראיני להקפיא את תהליך ההצטרפות לאיחוד האירופי, ומנגד להתקרב לקרמלין ולנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. המפגינים צועקים "אוקראינה באירופה", והניפו את דגלי המדינה והאיחוד האירופי זה לצד זה.
קבוצות של מפגינים חסמו את הכניסות לבניין הממשלה ולבניין הבנק הלאומי, תוך שהם קוראים קריאות בגנות הממשלה. במקביל, חסמו כלי רכב שבהם נוהגים תומכי המחאה את התנועה. המשטרה נפרסה בכוחות גדולים בחצר בניין הממשלה, אבל לא נקטה צעדים נגד המפגינים. בשלב זה לא נרשמים עימותים בין הצדדים והמחאה ממשיכה ללא אלימות.
פבלו טומנו, רופא בן 38 שהשתתף בהפגנה, סיפר לעיתון "גרדיאן" הבריטי כי הגיע למקום כדי לתמוך במפגינים הרבים, והוסיף כי לא ניתן יהיה להדיח את השלטון בדרכי שלום. "זה לא מפגש, זאת לא עצרת, זאת מהפכה", אמר מפגין אחר.
"מתייצבים למען עצמנו"
אחד מפעילי האופוזיציה, שמארגן הסעות של מפגינים מהעיר לביב לבירה קייב, אמר כי "המטרה היא לתגבר את אלה שכבר נאספו בכיכר העצמאות ולשמור על ביטחונם".
"הסיבה להגיע לקייב היא פשוטה - להתייצב היום למען עצמנו ולסייע לצעירים ולנשים שמוחים בכיכר", הוא הוסיף. "אנחנו מגיעים מלביב כיחידה אחת להגן עליהם אם יהיה בכך צורך".
סטודנטית מלביב אמרה כי הם הביאו עמם בגדים ואספקה רפואית. "אנחנו מביאים בגדים חמים ואמצעים רפואיים למקרה שהאנשים יזדקקו לכך. אנחנו הולכים לתמוך בחברינו".
עצירת ההתקרבות לאירופה הגיעה לאחר שראשי האיחוד הציבו כתנאי לתחילת התהליך את שחרורה של ראשת הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו, שכלואה באוקראינה לאחר שהואשמה בשחיתות. תומכיה של טימושנקו מאכלסים היום את הכיכרות בערים הגדולות במה שנראה כמו תחילתה של עוד הפיכה אזרחית באוקראינה.
150 פצועים בהפגנות ברחבי המדינה
מנהיגי האופוזיציה קראו למפגינים להימנע מפרובוקציות ולא להתגרות במשטרה, אך אתמול הפכו ההפגנות אלימות במיוחד, לאחר שעשרות מפגינים ניסו בשעות הצהריים לפרוץ למטה הנשיא. כשהם רכובים על טרקטורים ניסו המפגינים לפרוץ את המחסומים המשטרתיים שהוצבו, עד שנעצרו לבסוף על ידי כוחות המשטרה - שהשתמשו בגז מדמיע.
במהלך ההפגנות במדינה נפצעו יותר מ-100 שוטרים ו-50 מפגינים. מחוץ לבניין הממשל הנשיאותי בקייב התעמתו אלפי מפגינים עם כוחות גדולים של משטרה. המפגינים השליכו לעבר השוטרים פצצות עשן ורימוני הלם, ואלה הגיבו בירי גז מדמיע.
מפקד משטרת קייב הודיע על התפטרותו לאחר שהודה כי הורה לשוטרים להשתמש בכוח. במקביל התנצל שר הפנים על השימוש המופרז בכוח על ידי המשטרה, אך נראה כי התנצלותו לא סיפקה את המפגינים, שהתחייבו להישאר ברחובות עד שיוכרז על בחירות חדשות.