סערה פוליטית בתאילנד: בית המשפט העליון בתאילנד פסק הבוקר (ד') כי ראשת הממשלה, יינגלוק צ'ינאווט, צריכה להתפטר מתפקידה, לאחר שעברה על החוק וניצלה לרעה את הסמכויות שניתנו לה. לאחר ההחלטה, הקבינט קבע כי הבחירות ייערכו ב-20 ביולי, וטרם נקבע האם צ'ינאווט תנסה להתמודד שוב. הקבינט בחר את ממלא מקומה של צ'ינאווט - שר המסחר ניוואת'אמרונג בונסונגפאייסאן - עד לבחירות בחודש יולי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
צ'ינאווט הורשעה בהפרת החוקה, והשופט קבע כי לא תוכל לכהן יותר כמנהיגה זמנית, כפי שהוגדר תפקידה לאחר שהבחירות נפסלו. כמו כן נקבע כי צ'ינאווט חרגה מגבולות תפקידה כאשר העבירה את סמכויות ראש מועצת הביטחון הלאומי לתפקיד אחר, על מנת שקרוב משפחה - ככל הנראה אחיה, ראש הממשלה המודח טקסין צ'ינאווט - יוכל ליהנות מהטבות. ההחלטה צפויה לעורר מתחים רבים ברחבי המדינה, וההפגנות בעד ונגד שלטונה של ראשת הממשלה יתחדשו ככל הנראה.
השופטים לא קבעו האם כל הקבינט והממשלה צריכים להתפטר גם כן. בחודש שעבר יצאו אלפים מאנשי "החולצות האדומות" לרחובות בנגקוק כדי להפגין תמיכה בצ'ינאווט, והתעמתו עם אנשי "החולצות הצהובות". במהלך העימותים מפגין נורה למוות על ידי כוחות הביטחון, וארבעה בני אדם נוספים נפצעו מהירי.
לפני כחודשיים פסל בית המשפט לענייני חוקה במדינה את תוצאות הבחירות שנערכו בחודש פברואר במדינה, בהן זכתה ברוב גדול ראשת הממשלה המכהנת. בית המשפט הורה על עריכת בחירות חוזרות, שמועדן טרם נקבע.
משרד החוץ הישראלי הוציא אזהרת מסע
בית המשפט קבע כי הבחירות, אותן החרימו מרבית המפגינים וגורמי האופוזיציה, לא נערכו באותו תאריך ברחבי המדינה - דבר המהווה הפרה של החוקה, ועל כן מהווה עילה לפסילת התוצאות. במהלך הבחירות, המפגינים הפריעו להצבעה השוטפת בכ-28 מחוזות - כחמישית מאזורי הבחירה, וגרמו לסגירתן של כ-10% מהקלפיות. בעקבות כך בית הנבחרים נותר ללא מכסה מספקת (קוורום) המאפשרת את בחירת ראש - או ראשת - הממשלה.
המפלגה הדמוקרטית מהאופוזיציה החרימה את הבחירות, בטענה כי אלו לא יפסיקו את הסערה הפוליטית במדינה. מנהיגי המחאה הודיעו כי כשיאורגנו בחירות חדשות, הן ישבשו אותן שוב. "אל תחלמו שיהיו בחירות חדשות, אנחנו נדאג לכל מחוז והבחירות לא יצליחו", אמר סותפ תאוגסובאן, ממנהיגי המחאה.
הבחירות בחודש פברואר נערכו בעקבות חודשים רבים של מאחה נגד שלטונה של שינוואטרה, במהלכם נרשמו עימותים אלימים רבים בין המפגינים לבין המשטרה. הממשלה הכריזה על מצב חירום בבנגקוק ובמספר מחוזות סמוכים. בעקבות האירועים האלימים, משרד החוץ הוציא אזהרת מסע לישראלים.
"ישראלים בתאילנד מתבקשים להימנע מלהגיע לריכוזי המפגינים, לאירועים בעלי אופי פוליטי, לתהלוכות ולריכוזי כוחות הביטחון", נכתב בהודעת משרד החוץ בתחילת חודש מרס. "הפגנות שלוות עלולות לגלוש לאלימות תוך זמן קצר. המצב הפוליטי והביטחוני רגיש ובלתי צפוי. יש לנהוג בערנות ובמשנה זהירות, לפעול על פי הנחיות הרשויות המקומיות ולעקוב אחר דיווחי התקשורת", הדגיש המשרד.