ההתפתחויות הטכנולוגיות תמיד מקדימות את המחוקקים, והמשפטנים נאלצים להתמודד עם האתגרים שהעולם החדש יוצר לצד החוקים הקיימים. בית המשפט העליון של ארה"ב ידון בקרוב בשאלה האם צריך צו כדי לחפש מידע בטלפון סלולרי של עצור, בניסיון לסגור את הפרצה החוקית שקיימת היום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בניגוד לישראל, בית המשפט העליון בארה"ב בוחר לדון במספר תיקים מצומצם ביותר, והעובדה שהעליון האמריקני בחר לדון בנושא מעידה על החשיבות שהשופטים מייחסים לו. בית המשפט ישמע את ערעורים של שני נאשמים שהורשעו ונשפטו לתקופות מאסר ארוכות, כשחלק מהעדויות שתרמו להרשעתם הושגו על ידי המשטרה באמצעות חיפוש בטלפונים הסלולריים שהיו ברשותם בעת מעצרם.
בית המשפט פסק לפני 40 שנים ששוטרים לא צריכים צו חיפוש כדי לבדוק מה אדם נושא על גופו בעת מעצרו. בתי משפט בערכאות נמוכות יותר לא הגיעו לפסיקה אחידה בשאלה האם בעידן הדיגיטלי, קביעת בית המשפט העליון תקפה והאם יש לשוטרים רשות להשתמש במידע שנמצא בטלפונים החכמים של עצורים כחלק מהראיות הנאספות נגדם.
בטלפון נמצא סרטון שקושר את הבעלים לרצח
המקרה ידון בפני השופטים בוושינגטון בעוד שלושה חודשים, והפסיקה צפויה בחודש יוני השנה. על פי נתונים שהתפרסמו בארה"ב, ל-90% מהאמריקנים יש לפחות טלפון נייד אחד, ורובם טלפונים חכמים המחוברים לאינטרנט ומכילים מידע רב על הבעלים שלהם.
בית המשפט איחד עתירות של שני עצירים. במקרה הראשון, מבוסטון, בית משפט פדרלי לערעורים קבע כי חיפוש בטלפון הנייד ללא צו הפר את התיקון הרביעי לחוקת ארה"ב וכל הנמצא בחיפוש זה אינו קביל בבית המשפט. במקרה הזה, השוטרים השתמשו במאגר אנשי הקשר אצל אדם החשוד בסחר בסמים להוכיח כי הוא היה בקשר, לכאורה, עם סוחרי סמים אחרים מה שמעיד לטענתם על אשמתו. לאחר שבחיפוש (חוקי) בביתו נמצאו סמים מסוגים שונים, הוא נשלח ל-20 שנות מאסר.
במקרה אחר, מקליפורניה, בית משפט מקומי קיבל את הממצאים שנמצאו בטלפון החכם של עצור, שם נמצאו חומרים המקשרים אותו למקרה של ירי שביצעה כנופייה באחת השכונות בלוס אנג'לס. התובעים השתמשו בסרטון ובתמונות מהטלפון בבית המשפט ושיכנעו באמצעותם את חבר המושבים להרשיע את האדם ברצח ובעבירות אחרות.