סוף נראה באופק למשבר במזרח אוקראינה? לאחר שהיום (ה') נערך מפגש פסגה ראשון בין נציגים מרוסיה, אוקראינה ומתווכים מארצות הברית והאיחוד האירופי בז'נבה במטרה להסדיר את המשבר במדינה, נראה כי הושגה הסכמה להסדרת המשבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצדדים, שנפגשו לראשונה מאז פרוץ המשבר בין רוסיה לאוקראינה בינואר האחרון, הגיעו להבנות לפיהן המפגינים הפרו-רוסים יפנו את מבני הציבור עליהם השתלטו בערים שונות במזרח אוקראינה - וישיבו אותם לידי הרשויות במחוז. זאת למרות הצהרתו מוקדם יותר של הנשיא הרוסי, ולדימיר פוטין, לפיה הצבא הרוסי לא מתערב בנעשה באוקראינה.

בהצהרה משותפת שפורסמה הערב לאחר המפגש נכתב כי "על כל הצדדים להימנע מאלימות, הפחדה או פעולות פרובוקטיביות. על כל הקבוצות החמושות להניח את נשקן. את כל המבנים שנתפסו בניגוד לחוק יש להחזיק לבעליהם החוקיים". עוד הצהירו הצדדים כי יש לפזר את כלל ההפגנות וההתאספויות בכיכרות וברחובות ולחדול מהשתלטות על שטחים ציבוריים.

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, התייחס הערב להסכמות שהושגו ואמר כי מדובר בצעד חשוב, אך כי הוא נותר סקפטי באשר לכוונות של רוסיה לאור מעשיה בעבר. מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, התייחס אף הוא להסכמות שהושגו ואמר כי הצלחת המהלכים תימדד "במעשים ולא במילים".

אוקראינה: "ההסכמות - מבחן עבור רוסיה"

התגובות להסכמות שהושגו לא איחרו לבוא מכיוונו של המשטר הזמני בקייב, שם עדיין מפקפקים בכוונותיה של מוסקבה: "ההבנות שהושגו יהוו מבחן עבור רוסיה ויראו האם היא באמת מחפשת יציבות באזור", אמר שר החוץ האוקראיני אנדריי דשצ'ייציה. עדיין לא ברור האם רוסיה תציית לבקשת המערב להסיג את כוחותיה, שמוצבים לאחרונה בצדו הרוסי של הגבול עם אוקראינה.

רוסיה מזהירה את המערב (צילום: AP)
יפנה החיילים הרוסים? פוטין | צילום: AP



במסיבת העיתונאים השנתית שערך מוקדם יותר היום במוסקבה, אמר פוטין כי למרות שקיבל מנדט מבית הנבחרים הרוסי להפעיל את הצבא באוקראינה, הוא מאוד מקווה שלא יצטרך לעשות זאת: "כל מה שנעשה במזרח אוקראינה נעשה על ידי תושבים מקומיים", אמר הנשיא.

הקהילה היהודית נפלה קורבן לפרובוקציה: "יהודים, הירשמו!"

גם אזרחים מהתוספת החדשה לפדרציה הרוסית, חצי האי קרים, ניצלו את ההזדמנות לשאול שאלה את מי שהוא עכשיו נשיאם החדש. את האוקראינים המופע של פוטין לא הרשים: נשיא אוקראינה הזמני טען כי האדם היחיד שמאמין שאין חיילים רוסים באוקראינה הוא פוטין. בשטח, נמשכים ניסיונות השלטון האוקראיני להתמודד עם ההתקוממות הרוסית, ללא הצלחה יתרה.

אנשי הקהילה היהודית בדונייצק הפכו גם הם קורבן לפרובוקציות שמפעילים הצדדים אחד על השני. הרב יצחק וידשסקי, שליח חב"ד ורב העיר של דונייצק, מספר כי כשהתיישבו השבוע לערוך את ליל הסדר באולם הקהילה חולקו כרוזים שקראו ליהודים 'להירשם', בדיוק כמו בימי מלחמת העולם השנייה - אז הושמד רובה המוחלט של יהדות אוקראינה, בתמיכה משמעותית של המקומיים. הבדלנים הפרו-רוסים שהיו חתומים על הכרוז הכחישו כל קשר אליו, וטענו כי מדובר בפרובוקציה.

המכתב שנשלח ליהודים באוקראינה
המכתב שנשלח ליהודים באוקראינה | צילום:



בתוך כך, נראה שהשתיקה של ישראל בנוגע למצב במזרח אירופה מתחילה לגבות מחיר דיפלומטי, כשמדינות נאט"ו מהאזור שחוששות מהתקדים האוקראיני משמיעות ביקורת נוקבת נגד השתיקה של ירושלים, שמתפרשת כהסכמה שבשתיקה. הדיפלומטים טוענים כי השתיקה הישראלית תגרום להשפעה רוסית יתרה גם על הפלסטינים, מה שיקשה על קיום המשא ומתן המדיני.