פריצת דרך מדעית: חוקרים מהמכון לביוטכנולוגיה מולקולרית בווינה הצליחו לייצר "מוחות זעירים" מתאים אנושיים. התגלית עשויה בעתיד לפתח דרמטית שורה של מחלות נוירו-ביולוגיות ונפשיות, בהן גם אוטיזם וסכיזופרניה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המוחות הקטנים יוצרו מכמות גדולה של תאי עור שהוסבו לתאי גזע. גודלם כ-4 מ"מ והמבנים שבהם זהים לאלה של מוח רגיל, כך על פי המחקר שפורסם בכתב העת Nature. עם זאת, המדענים מדגישים כי הם עדיין רחוקים מפיתוח מוח מלאכותי, או יצירת "חלקי חילוף" לאזורים פגועים במוח.
מטרת המחקר היא לייצר כלי שבאמצעותו ניתן יהיה לחקור את פעולות המוח, להבין טוב יותר מחלות שמקורן במוח ואף לבחון תרופות חדשות. "המודלים יאפשרו גם לנתח את ההשפעה שיש לכימיקלים מסוימים על התפתחות המוח", אומרים המדענים.
החוקרים הצליחו לייצר מודל של מחלה אחת - מיקורספלי, שהחולים בה סובלים מראש קטן מהרגיל, אך פרופ' יורגן נובליץ' מהמכון לביוטכנולוגיה מולקולרית מדגיש כי מטרת החוקרים היא לייצר מודלים של הפרעות ומחלות נפוצות יותר.
"על אף שהאתגרים העומדים בפני החוקרים בטרם יצליחו לייצר דגם ממשי של המוח הם עצומים, עדיין מדובר במחקר מרתק ומרגש", אמר זאמיל קדר, חוקר תאי גזע מאוניברסיטת אוקספורד. "המודל שלהם נועז והדמיון לחלק מהתכונות של מוח אמיתי הוא מדהים".