המוזיאון שהוקם בניו יורק לזכר קורבנות מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר נפתח השבוע לבני משפחותיהם של הנרצחים בסדרת הפיגועים ובתחילת השבוע ייפתח הבא לקהל הרחב. במקום מוצגים חפצים, תמונות, מכתבים ושברים שנמצאו לאחר התנגשות המטוסים במגדלי התאומים ובפטנגון והתרסקות מטוס נוסף בשדה פתוח בפנסילבניה. היום (ה') ייערך טקס חניכה רשמי של המוזיאון בהשתתפות בכירי הממשל ובראשם הנשיא ברק אובמה
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המוזיאון נקרא "מוזיאון הזיכרון הלאומי לאירועי ה-11 בספטמבר" וממוקם בדרום האי מנהטן. המבקרים יורדים למפלס נמוך יותר מהרחוב, שם - על קיר ששרד את הפיגוע - מוצגים תמונותיהם וסיפוריהם של הקורבנות.
העבודות על המוזיאון נמשכו שמונה שנים ולוו בהרבה דיונים וויכוחים סביב מימון הפרויקט ואופן ההנצחה והתיעוד של האסון שבו נרצחו 2983 בני אדם.
"מה היו המחשבות האחרונות?"
"המוזיאון הוא מקום שאליו אתה יכול להגיע ולהבין את אירועי ה-11 בספטמבר דרך חייהם של אלו שנהרגו, אלו שהסתערו פנימה כדי לסייע", אמר באירוע הפתיחה ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג, שפעל למען הקמת המוזיאון וליווה את הפרויקט.
בין המוצגים בולטים משקפי קריאה שנמסו בחלקם וכבאית שנהרסה בחום. "כל מה שאני יכול לחשוב עליו זה מה קרה לכבאים שהיו ברכב הזה באותו היום, האם הם שרדו? מה היו המחשבות האחרונות בראשם אם הם לא שרדו", אמר בלומברג.
בהסברים הרשמיים על המוזיאון נכתב שהמקום מסייע בהבעת רגשות ובהבנת האירועים של ה-11 בספטמבר על ידי השמעת שיחות הטלפון האחרונות של אלו שנהרגו באסון עם יקיריהם, הודעות קוליות שהשאירו לבני משפחה וחברים ושיחות בין תאי הטייסים של המטוסים שנחטפו למגדל הפיקוח.
אתר זיכרון או אתר תיירות?
בהקמת המוזיאון לקחו חלק 35 אלף בני אדם ובהם גם בני המשפחות של קורבנות הפיגוע, שגם היו המבקרים ראשונים במוזיאון. הדלתות ייפתחו לקהל הרחב ב-21 במאי. "זה ישפיע על אנשים שונים בדרכים שונות, בהתאם לזיכרון שלהם", אמר ג'ואל שפירו, שרעייתו נהרגה במגדל הדרומי. שפירו סבור שיש למוזיאון ערך לאנשי חינוך, לבני המשפחה, לניצולים ולתושבי העיר.
מנגד, יש גם בני משפחות אחרים שלא מרוצים מהצגת הכאב האישי שלהם באתר שבסופו של דבר הוא אתר תיירותי.
"חלק מהדרמה סביב המוזיאון הזה היא העובדה שיש 3000 משפחות ולא כולן מסכימות אחת עם השנייה", אמר ריצ'ארד הנקין שערך סרט על הקמת המוזיאון ( "16 Acres"). הקמת המוזיאון עלתה כ-700 מיליון דולר, כשיותר ממחצית מהכסף הגיע ממקורות פרטיים ו-250 מיליון דולר הגיעו מקרן זיכרון ממשלתית בוושינגטון.