הרשויות בצי'לה הכריזו הערב על עוצר בעיר קונספסיון, בעקבות אינספור מקרי ביזה אחרי רעש האדמה החזק שפקד את המדינה. אזרחים רבים שבתיהם נפגעו מהרעידה יצאו לרחובות ופשטו על החנויות ההרוסות.

על פי הדיווחים הרשמיים בצ'ילה עלה מספר הקורבנות באסון הטבע ל-708, לאחר ש-350 גופות התגלו בעיירה שבה הכו ככל הנראה גלי צונאמי. מוקדם יותר היום פרד את אזור הבירה סנטיאגו רעש משנה חזק, שמוטט בניין ובו עשרות לכודים. ההערכה היא כעת שמספר הנספים באסון עוד יעלה, אך לא יכפיל את עצמו.

"אלוהים, זו רעידת אדמה!"

יממה וחצי לאחר רעידת האדמה בצ'ילה, ולאחר סדרת רעידות המשנה שהרעידו שוב אזורים שונים, החלו היום לזרום העדויות מהרגע בו רעדה האדמה במדינה. תמונות יוצאות דופן, שצולמו אתמול במצלמות אבטחה בבתי מלון, בבתים פרטיים ובמוסדות ציבור בבירה סנטיאגו ובעיר קונספסיון, חושפות את הפאניקה ההמונית שהשתררה בצ'ילה ברגעי האימה.

רעידת האדמה הייתה בעוצמה של 8.8 בסולם ריכטר, חזקה פי 100 מרעש האדמה שהחריב כליל את האיטי בחודש שעבר, והרעידה ה-5 הכי חזקה בהיסטוריה. התגובות בצ'ילה היו בהתאם.

"פתאום הכל התחיל לרעוד בעוצמה. זה היה מאוד מפחיד", סיפר שליח המגזין "טיים" לצ'ילה. "הייתי במלון כשהבניין החל לרעוד. אמרתי לעצמי, 'אלוהים, זו רעידת אדמה!'...ואז זה נפסק". בית המלון בו שהה פונה בתוך מספר דקות, וכשיצא ממנו הבחין במספר סדקים שהופיעו על הבניין, כתוצאה מרעידת האדמה. רק שעות לאחר מכן, הורשו אורחי המלון לשוב אליו.

"הכל פתאום התחיל ליפול"

נפגעי רעידת אדמה בצ'ילה (צילום: AP)
רעידת האדמה השאירה הרס מוחלט | צילום: AP

"זכוכיות מנפוצות היו פזורות ברחוב", הוא מספר. "נהג מונית שפגשתי סיפר לי כי בזמן נסיעתו, הוא הבחין מימינו כי כנסייה קרסה, ושבריה שהתפזרו לכל עבר פגעו גם בו ופצעו אותו". מרקו וידאל, מדריך טיולים שהיה יחד עם קבוצה של 34 אמריקנים במלון "קראון פלאזה" בסנטיאגו, שיחזר גם הוא: "הכל החל ליפול פתאום, הייתי מבועת".

"המחשבה הראשונה שעברה לי בראש הייתה שמדובר אולי ברכבת", סיפרה סינתיה אייקונו, תיירת מפנסילבניה. "אבל פתאום הבנתי...רגע, אין פה שום רכבת". שניות לאחר מכן הכוננית שבחדרה, יחד עם הטלוויזיה שעליה, קרסו לרצפה והתנפצו. עם זאת, לדבריה, הסובבים אותה דווקא שמרו על קור רוח. "זה היה מפחיד, אבל לא הייתה באמת פאניקה. כולם נשארו ממושמעים ובעיקר חיפשו את קרוביהם".

בישראל עדיין ממתינים ליצירת קשר

16.8.2007, רעידת אדמה בפרו (צילום: רויטרס)
עוצר מוחלט הוטל על העיר קונספסיון | צילום: רויטרס

בחדר המצב של משרד החוץ בירושלים, המשיכו גם הבוקר במאמצים לאתר את 20 הישראלים, מנותקי הקשר, ששהו באזור האסון בצ'ילה. בשל קריסת מערכות התקשורת במדינה, אמרו כבר אתמול במשרד החוץ כי קשה מאוד לתקשר עם גורמים בצ'ילה.

"עדיין לא נוצר קשר עם אותם ישראלים, אבל שגרירות ישראל בצ'ילה בדקה את כל רשימות ההרוגים והפצועים שנרשמו בסוכנויות הסיוע במדינה, ואף ישראלי לא מופיע בהן", אמר הבוקר יגאל פלמור, דובר במשרד החוץ, בשיחה עם חדשות 2. "בשלב זה לא ניתן לעקוב אחר ישראלים או אנשים אחרים שנמצאים באזור האסון, משום שקרסו שם כל אמצעי התקשורת".

לדבריו, במשרד החוץ ממשיכים להמתין להתחדשות הפעילות התקשורתית במדינה. "אנו עוקבים אחר המצב באמצעות מיילים וטוויטר כדי לקבל כל סוג מידע מצ'ילה", הוסיף פלמור. "ממשלת צ'ילה שולטת במצב, וגם הנשיאה אמרה זאת".