יד סופרת שטרות דולר (צילום: חדשות 2)
חשד להונאת ענק בהיקף של 8 מיליארד דולר (חדשות 2) | צילום: חדשות 2

הרשות הפדרלית לניירות ערך בארה"ב מאשימה את קבוצת ההשקעות 'סטנפורד' מטקסס, ואת בעל השליטה בחברה, המיליארדר אלן סטנפורד, בהונאה בקשר למכירת תעודות פיקדון בשווי 8 מיליארד דולר.

הרשות טוענת שסטנפורד ושני בכירים בקבוצה, ג'יימס דייוויס ולורה פנדרגסט-הולט, הפיצו מידע מטעה על נזילות תעודות פיקדון של הקבוצה ועל חוסנן הפיננסי. דייוויס הוא הדירקטור והמנהל הפיננסי הראשי של קבוצת סטנפורד ושל סטנפורד אינטרנשיונל בנק, בו הוחזקו תעודות הפיקדון. פנדרגסט-הולט היא מנהלת השקעות בקבוצה ובבנק.

אותו בנק שהחזיק בתעודות הפיקדון, שייך לקבוצת ההשקעות של סטנפורד. הוא מפעיל 30 סניפים ברחבי ארצות הברית ודיווח למשקיעים על נכסים בשווי של 8.5 מיליארד דולר ועל 30 אלף לקוחות ב-131 מדינות ברחבי העולם.

אחר הצהריים (לפי שעון ישראל) פשטו עשרות שוטרים ונציגי רשויות אחרות על שני המשרדים המרכזיים של סטנפורד פייננשל ביוסטון, בטענה שלא נמצאו סימוכין ל-8 מיליארד דולר בנכסים שאמורים להיות בשליטת הבנק. ההוראה על הפשיטה באה מתוך רצון לבלום הונאה מסיבית מתמשכת.
חקירת המקרה החלה בעקבות העובדה שבנק קטן יחסית הנפיק תעודות פיקדון שנושאות ריבית הגבוהה פי שתיים מהריבית הממוצעת בארה"ב.

עיתון ה'וול סטריט ג'רנל' דיווח, כי אלן סטנפורד הודיע היום לעובדי הקבוצה על השהיית פדיון תעודות הפיקדון בבנק באנטיגואה לתקופה של חודשיים. למרות זאת, החליטו משקיעים ממדינות שונות שלא להמתין והחלו להגיע לאנטיגואה, בה נמצא הבנק המרכזי כדי לנסות ולהציל את כספם.

לפני כ-3 חודשים נחשף המיליונר האמריקני ברנרד מאדוף בהונאת הכספים הגדולה ביותר בשיטת הפירמידה שנחשפה אי פעם. על פי ההערכות מדובר בהונאה בהיקף של כ-50 מיליארד דולר, שגרמה להפסדים של גופים רבים במשק ברחבי העולם.