הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש מציין היום את מאה הימים האחרונים שלו בבית הלבן, אבל המציאות לא נותנת לו לשבת בחדר הסגלגל רגל על רגל.
המשבר בפיננסי העולמי משאיר את הנשיא וצוותו עסוקים עד מעל הראש בכיבוי שריפות, שריפות שאולי מונעות מהנשיא ומסגנו צ'ייני להשלים כמה חשבונות לא סגורים. הנשיא ימשיך לדבר, גם בימים הקרובים, על הכלכלה, ייפגש עם מנהיגי העולם ועם ראשי המשק.
"נראה שתהיה לי הרבה עבודה מהיום עד היום בו נשיא חדש ימלא את התפקיד", אמר לאחרונה בוש, שישאיר אחריו חוב לאומי שמגיע ל-10 טריליון דולר. כשנכנס בוש לתפקיד, השאיר לו קודמו ביל קלינטון חוב של שישה טריליון דולר, חוב עליו הוא התלונן במהלך מרבית תקופת כהונתו.
אבל רגע לפני שהנשיא עוזב, מעבר למשבר הכלכלי, לבוש יש עוד כמה הבטחות שתוקפן פג עם פרישתו. בוש הבטיח שלפני סיום כהונתו ייחתם הסכם להקמת מדינה פלסטינית. ההבטחה הזו כנראה לא תתמשש.
גם איום הגרעין מצפון קוריאה עוד לא הוסר, למרות הסרת המדינה בסוף השבוע האחרון מרשימת מדינות "ציר הרשע". עדיין לא ברור אם צפון קוריאה אכן הפסיקה לנסות לפתח נשק גרעיני.
אחד הנושאים שבוש ודאי ישאיר אחריו פתוח ומסובך היא המלחמה בעירק. עדיין אין החלטה על יציאה של הצבא מהמדינה המדממת ואין תכנית מגובשת לפעילות בעירק אחרי ה-31 בדצמבר הקרוב, אז מסתיים המנדט של האו"ם במדינה והנוכחות האמריקאית בשטח הופכת לבלתי חוקית.
מעבר לכל זה צוות הבית הלבן מקדישים זמן רב כדי לסלול את הדרך לנשיא המחליף. העברת הסמכויות בין הנשיאים והצוותים תמיד בעייתית ועדינה. ההעברה הפעם היא הראשונה מאז אירועי ה-11 בספטמבר, והיא תתרחש כשברקע הלחימה של כוחות הצבא האמריקאי באפגניסטן ובעירק.
בוש הבהיר לחברי הצוות שלו שהוא רוצה מעבר "חלק" ככל הניתן. יועצו של בוש, אד גילספי, אמר: "אני משער שמאה הימים האחרונים ירגישו כמו מאה הימים הראשונים, במידה רבה יותר ממה שכולנו קיווינו".
אבל בוש לא יושב בינתיים בחיבוק ידיים. בחודשים האחרונים הוא הצליח לרשום שני הישגים על שמו: אישור מהקונגרס לקידוחי נפט נוספים מעבר לקו החוף והסכם שיתוף גרעיני אזרחי עם הודו. עוד שתי הצעות הסכמי סחר עם קולומביה ודרום קוריאה מונחים על שולחן הקונגרס וממתינות לאישור.
עוד לפני פרישתו בוש מתכנן ביקור באמריקה הלטינית ועל פי הערכות הוא גם יבקר בעירק לפני שיפרוש.
לפני שבועות ספורים חשבה ארצות הברית שבוש ייפרד מהתפקיד בשקט יחסי. אחרי שמונה שנות כהונה, עם דעת קהל לא תומכת, בלשון המעטה, אבל המלחמה בגיאורגיה, ההוריקנים בחופי מפרץ מקסיקו וכמובן המשבר הכלכלי החמור מאז 1929 משאירות את המדיניות של בוש חיה ובועטת, ואת פניו על המסכים של כולנו.