על רקע מאמצי הפיוס בין ישראל לטורקיה, והדיווחים על סיכום באשר לפיצויים למשפחות הקורבנות ולמתווה ההסכם - מפרסמת היום (ש') התקשורת בטורקיה כי אדם נוסף, גבר בשנות ה-50 לחייו שנפצע באורח אנוש במשט המרמרה, מת מפצעיו בבית החולים, 4 שנים לאחר משט המרמרה לחופי עזה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האיש, אוגור סולימאן סוילמז, נפצע לפני ארבע שנים מאש צה"ל בעת ניסיון ההשתלטות על המשט, הוא טופל במקום ובמהשך הועבר לטורקיה - שם שהה בתרדמת בבית החולים באנקרה. ביממה האחרונה קרסו מערכות גופו בעקבות זיהום, דבר שהוביל למותו. בכך עלה מספר ההרוגים במשט לעשרה. בשלב זה לא ברור אם מותו ישפיע על ההסכם המתגבש לפיצוי המשפחות, הסכם המוערך במיליוני דולרים.
המשבר בין שתי המדינות הגיע לשיאו בשלהי חודש מאי 2010, כשלוחמי השייטת פשטו על המשט שניסה לשבור את המצור הישראלי על עזה, מצור שהגיע בתגובה לעלייה המפתיעה של החמאס לשלטון. כשעלו חיילי צה"ל לסיפון האנייה, הם הופתעו לגלות כי לא מדובר בפעילי זכויות אדם בלבד, אלא בחבורה אלימה המצויידת בנשקים חמים וקרים, ומספר מחבריה פעילים בארגון ה-IHH הקיצוני. הכוח שנתקל בתגובה עוינת נאלץ להשיב באש חיה, דבר שהביא למותם של תשעה בני אדם ולפציעה של עוד מספר פעילים.
בשבוע שעבר: ארדואן הודה לישראל
הדיווחים על מותו של סוילמז מגיעים בתקופה רגישה במיוחד, כשיחסי ישראל-טורקיה נראים קרובים מתמיד לחזרה למסלול. בשבוע שעבר אף דווח כי ראש ממשלת טורקיה ארדואן הודה בפומבי לישראל על כך שהביעה צער על מותם של יותר מ-300 ההרוגים באסון המכרה, ועל כך שהשגרירות באיסטנבול ביטלה את חגיגות יום העצמאות שתוכננו.
במקביל, ביקר בשבוע שעבר בישראל שר החוץ הטורקי לשעבר ישר יקיש, שבריאיון לחדשות 2 הדגיש כי האינטרסים של ישראל וטורקיה "אינם מנוגדים". כאשר נשאל לגבי האפשרות להחזרת השגרירים בין המדינות, אמר יקיש כי "התהליך נע ללא הפרעה מאחורי הקלעים, אך איש לא היה יכול להסביר לי מדוע הוא לא נע מהר יותר". כמו כן אמר יקיש כי לא ניתן "לחתום על הסכם" בו יימנע ארדואן ממתקפות עתידיות על ישראל או על ראש הממשלה נתניהו - "זו שאלה של אמון הדדי".
השינוי במדיניות של ראש הממשלה ארדואן עורר תהיות רבות בישראל ובעולם, ושר החוץ לשעבר טען כי מדובר בהקשבה לרחשי העם הרוצה בפיוס: "ארדואן זכה למספר הצלחות בבחירות, הוא יכול לחוש את הדופק של האומה בצורה טובה בהרבה מאשר פוליטיקאים אחרים".
עם זאת, לאחרונה הואשם ארדואן בהתבטאויות נגד ישראל, ואף תועד כאשר הוא מתקיף מפגין טורקי וככל הנראה קורא לו "זרע ישראל". "אני לא חושב שהוא אמר זאת", טען יקיש, שהסביר כי ארדואן אינו לוקה בדעות הקדומות האלה. "ארדואן אינו אנטישמי כלל - הוא הפגין זאת בכמה מקרים במגעיו עם הקהילה בטורקיה".