69 שנים לשחרור אושוויץ, מפעל המוות על אדמת פולין, והאנטישמיות עדיין חיה ובועטת במדינה המזרח אירופית: עשרות מפגינים שנשאו שלטים ודגלים אנטישמיים קיבלו הערב (ב') את פניהם של חברי הכנסת בפתח המלון בו התקיים כינוס בין-פרלמנטרי עם חברי הפרלמנט הפולני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחרי הטקס מוקדם יותר באתר ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, התכנסו עשרות חברי פרלמנט מישראל, פולין, ארה"ב, קנדה גרמניה ומדינות נוספות בקראקוב לדיון המשותף. אדלגר בולמן סגנית יו"ר הבונדסטאג, הבית התחתון של הפרלמנט הגרמני, ציינה בכינוס: "אנטישמיות עדיין קיימת במדינתי. אחריותנו לצאת נגד אנטישמיות גם בגרמניה ודם במדינות אחרות".
ח"כ יצחק וענין (ש"ס) התייחס במעמד זה גם למצב בסוריה. "לידנו יש טבח עם וכולם עומדים כאילו לא קורה כלום", אמר, "הדבר קשה בעיני לא פחות מהטרגדיה שלנו". שרת הקליטה והעלייה סופה לנדבר אמרה "מפלצות האדם הביאו את השואה, השואה הולידה את הגבורה, והגבורה הולידה את התקומה. למען הדורות הבאים, עלינו לזכור ולא לשכוח, להעביר מאב לבן להעביר מדור לדור".
"גזענות הופכת למכונת רצח והשמדה"
השר להגנת הסביבה עמיר פרץ אמר שאירועים אלה חשובים כסכר מפני מכחישי שואה שעושים כל מאמץ לשכתב את ההיסטוריה. "השליחות שלי בחיים לומר לכם כי לעולם אל תתעלמו מסימני גזענות. כי גזענות נראית בתחילתה שפופה ושולית, אבל אט אט היא מזדקפת והופכת למכונת רצח והשמדה".
המשלחת שנחתה על אדמת פולין, מונה 60 חברי כנסת, ובהם ארבעה שרים. מוקדם יותר השתתפו חברי המשלחת, יחד עם נציגי פרלמנטים מרחבי העולם, בטקס מיוחד במחנה ההשמדה אושוויץ לזכר הנספים. היום, ה-27 בינואר, הוא יום שחרור אושוויץ בידי הצבא האדום הסובייטי והוא מצוין בעולם כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה.