בישראל מטילים ספק רב בהצלחת השיחות בין אירן למעצמות, שיחלו באיסטנבול ביום שישי הקרוב. בכיר ישראלי אמר היום כי "העמדה האירנית אינה מבשרת טובות לעתיד" לקראת המשא ומתן סביב סוגיית הגרעין.
"כדי להבין את עמדות אירן ולראות אם הם מוכנים להסכם, דרוש משא ומתן של כמה שבועות", אמר הבכיר הישראלי הבקיא בנושא, והוסיף: "כידוע - שכשמדברים לא תוקפים". אלא שמבחינת ישראל, העמדות שהובעו היום הן עמדות הסיום, בעוד שמבחינת ארה"ב אלו עמדות הפתיחה עוד לפני שהתחיל המיקוח בשיחות.
יתרה מזאת, יש עדיין פערים בין העמדה האמריקנית לעמדה הישראלית. ישראל דורשת להוציא גם את חמשת הטונות של החומר המועשר עד 3.5% משטח אירן ולהגביל אותו לכמה מאות ק"ג בלבד, דרישה שלא נשמעה עדיין מארה"ב באופן ברור ופומבי.
"תוכנית הגרעין היא כמו קטר, שיכול לשאת אחריו עשרות תעשיות-בת נוספות. ברור שעלינו להמשיך בנתיב הזה", אמר נשיא אירן אחמדינג'אד בנאום שנשא לרגל יום הגרעין באירן. "אתם עיוורים אם אתם חושבים שאתם יכולים לעצור את תוכנית הגרעין על ידי חיסול מדענים. אל תחשבו שאתם יכולים לעצור את הנהר הנוהם הזה. דעו לכם שאם תתנקשו במדען אחד, מאות ואלפים יתפסו את מקומו".
באירן כבר הסכימו היום לפשרה שתאפשר להם להעשיר אורניום לרמה של 20 אחוזים, אולם עם מגבלות כמותיות שיהלמו את הצרכים שלהם. בנוסף, מסרבים האירנים לדרישת אובמה וישראל לסגור את הכור בקום.
"אין כל היגיון בהצגת דרישות כאלה", ציין ראש סוכנות הגרעין האירנית, פריידון עבאסי, והבהיר כי "אנו נמשיך להעשיר אורניום כדי להפיק ממנו דלק גרעיני בהתאם לצרכים שלנו ולדרישות כור בטהרן ומתקן מחקר נוסף שאנו מתעתדים להקים".
נתניהו: "ניסיון לעכב ולהוליך שולל"
ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ברק שבו והדגישו היום שאסור למעצמות להגמיש עמדות מול טהרן. נתניהו אמר בתום פגישה עם עמיתו האיטלקי מריו מונטי כי "הדרישות מאירן צריכות להיות ברורות: להוציא את החומר המועשר מהמתקנים, להפסיק את העשרת האורניום ולפרק את המתקן בפורדו שליד קום". ראש הממשלה הזהיר עוד כי תזמון הודעת ההתנגדות האירנית, ימים ספורים לפני הוועידה עמה, מהווה ראייה לכך ש"אירן משתמשת בשיחות כניסיון לעכב ולהוליך שולל".
ואילו שר הביטחון ברק אמר בריאיון לרשת CNN כי "אמרנו לחברינו האמריקנים שהיינו מצפים שהסף למו"מ מוצלח יהיה דרישה ברורה של שש המעצמות. את כל האורניום שכבר הועשר לרמה של 20% צריך להוציא מאירן למדינה שלישית שעליה אפשר לסמוך".