יוון יוצאת היום לבחירות שעשויות להכריע אם מדינת האיים תישאר בגוש האירו או תהפוך למדינה הראשונה שתצא מגוש האירו ותהווה סדק ראשון באיחוד. הבחירות נערכות תחת צעדי צנע קשים שמכתיבים מנהיגים וכלכלנים באירופה, תכתיבים שקיבלו את אישור הממשלות הקודמות ביוון, ומורגשים בכל המישורים של חיי המצביעים היוונים.
על פי הסקרים המוקדמים, מפלגת השמאל הקיצונית - סיריזה, שמתכוונת לבטל את העסקה עם האיחוד, זוכה לתמיכה עצומה. למעשה היא עקפה את המפלגה הסוציאליסטית שנחשבת למפלגת השמאל המסורתית ביוון, ונאבקת כרגע ראש בראש עם אנשי הימין המתון, שהפכו לדמוקרטים החדשים שתומכים בהמשך המגעים הנוכחיים עם האיחוד.
"דחיית תכנית הסיוע של האיחוד וקרן המטבע - חזרה לדרכמה"
האיחוד האירופאי וקרן המטבע הבינלאומית נוקטות בקשיחות כלפי יוון, ומתעקשות על צעדי חסכון והבראה קיצוניים, על מנת להעניק את תכנית הסיוע בסכום של 130 מיליארד דולר. התנאים קיבלו את אישור הפרלמנט היווני וגופי האיחוד בחודש מרץ האחרון.
אלכסיס טסיפרס שעומד בראש המפלגה השמאלית סיריזה, אינו תומך ביציאה מהאיחוד ומאמין שניתן לדון על ההסכם שיחלץ את יוון מהמשבר הכלכלי. אנטוניס סמראס שמוביל את הימין היווני טען שאישור תכנית הסיוע הוא שעומד במרכז הבחירות. "משמעות דחיית תכנית הסיוע של האיחוד וקרן המטבע היא חזרה למטבע הדרכמה ומפולת כלכלית גרועה עוד יותר", אמר.
מיואשים, אבל מצביעים
חלק מתושבי יוון מעידים שאיבדו את האמון במערכת הפוליטית. "זו הפעם הראשונה שאני מיואשת אחרי שאני מצביעה. אני יודעת שהענקתי את קולי לאלו שיצרו את הבעיה, אבל אין לי שום ברירה אחרת", אמרה מורה ליוונית מאתונה קאולהה לאוזופולו.
אחרים מספרים שהם תומכים במפלגות הימין אחרי שקיבלו את הרושם שיוון כבר שילמה מחיר כל כך גבוהה עד היום ולכן אסור לשוב לאחור. מספר לא מבוטל מהמצביעים צפויים לבחור במפלגות הזויות כמו מפלגת הימין שעלתה בבחירות האחרונות - השחר המוזהב, שדוגלת בערכים גזעניים של בדלנות ושנאת זרים. אותה מפלגה קיצונית כנראה תאבד מכוחה ולא בעקבות עמדותיה אלא דווקא בגלל התקרית המביכה בה התפרע מנהיג המפלגה לפני כשבועיים באולפן טלוויזיה.