האירנים מותחים את הגבולות לקראת הסכם הקבע? ראש תכנית הגרעין האירנית, עלי אכבאר סאלחי, אמר היום (א') כי טהרן לא תעזוב את מתקן המים הכבדים באראק. כך מדווחת סוכנות הידיעות הצרפתית AFP.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לקראת המשך השיחות עם נציגי המעצמות על הסכם ארוך טווח, הבהיר סלאחי כי זהו "קו אדום" שאירן לא תסכים לעבור עליו. "הפעולות שלכם, והמילים שלכם מראות שאתם לא רוצים שיהיה לנו כור למים הכבדים, זה אומר שאתם רוצים לגזול מאתנו את זכותנו", טען ראש תכנית הגרעין האירני.
סלאחי אף פנה לקהילה הבינלאומית, דרך סוכנויות הידיעות בארצו, והדגיש כי אין בכוונתו להתקפל. "אתם צריכים לדעת שזהו קו אדום שאנו לא מתכוונים לחצות , כמו העשרת האורניום", הצהיר.
הכור באראק מהווה מקור דאגה למעצמות, וכמובן לישראל, מפני שעל פי הטענות, מדובר בכור בו אירן מקדמת מסלול נוסף להשגת פצצה גרעינית, באמצעות ייצור פלוטוניום. ראש תוכנית הגרעין האירנית מכחיש את הטענות. לדבריו, לכור באראק אין שום כוונה לייצר פלוטוניום למטרות נשק גרעיני - אלא הכוונה היא להקים בו עוד מתקני מים כבדים בעתיד.
ביקור ראשון של הפקחים באראק מאז 2011
במסגרת ההסכם שנחתם בז'נבה, אירן הסכימה כי במשך ששת החודשים הקרובים - היא לא תעשיר אורניום בתמורה להקלות בסנקציות. בטהרן גם התחייבו שלא להמשיך בעשרת האורניום במתקן פורדו או בנתאנז ובאראק.
סגן שר החוץ של אירן וחבר במשלחת הגרעין האירנית, עבאס קראצ'י, אמר לאחרונה כי הכור בעראק ימשיך לפעול. סגן השר הזמין את משלחת הפקחים של האו"ם להגיע ולבקר בכור ב-8 בדצמבר - ביקור ראשון של הפקחים מאז אוגוסט 2011.
האם הפעילות בכור באראק עומדת בניגוד להסכם? מדובר כנראה בעניין של פרשנות. באירן טוענים כי שהמשך הפעילות בכור אינו מנוגד להבנות שהושגו. בישראל סבורים כי המשך הפעילות באראק- היא המשך המרדף של המדינה אחרי נשק גרעיני.