העלאת תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית הייתה הקש ששבר את גב הגמל: מאות אלפי ברזילאים יצאו להפגין בשבוע האחרון ב-20 ערים ברחבי המדינה הענקית נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה שלטענתם בונה איצטדיונים ראוותיים במיליונים ובמקביל מזניחה את האזרחים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בעשור האחרון ברזיל זכתה לעלות על הבמה העולמית: אחרי עשורים של דשדוש כלכלי למרות גודלה העצום - ברזיל היא המדינה החמישית בגודלה בעולם ובעלת משאבי טבע האדירים שלה - הנשיא איגנסיו לולה דה סילבה הוביל את ברזיל לצמיחה שהמדינה לא ידעה מעודה, מעמד הביניים התרחב ומספר המיליונים עלה והכלכלנים צפו שב-2014 היא תהפוך לכלכלה החמישית בגודלה בעולם.
גם המוסדות הבינלאומיים הכירו בחשיבות העולה של ברזיל. הוועד האולימפי הבינלאומי ופיפ"א העניקו לברזיל את האירוח של משחקי המונדיאל ב-2014 ואת אירוח משחקי הקיץ האולימפיים בריו דה ז'ניירו ב-2016. אמנם אירוח האירועים מביאים יוקרה ופרסום, אבל ההשקעה העצומה בתשתיות מהווה נטל עצום על הממשלה: לקנדה לקח 30 שנה לכסות את חובות אולימפיאדת מונטריאול ב-1976 וההשקעה העצומה באולימפיאדת אתונה ב-2004 תרמה למשבר הכלכלי שפוקד היום את יוון.
ההמונים מפגינים נגד המדיניות של הנשיאה
כשהנשיא הפופולארי לולה לא יכל להתמודד שוב בעקבות מגבלת שתי הקדנציות, התמודדה לנשיאות וזכתה דילמה רוסף, מועמדת אלמונית יחסית שזכתה רק בשל קרבתה לנשיא לולה וקיבלה לידיה את המושכות למדינה הגדולה בדרום אמריקה. התושבים יוצאים היום נגדה, ואומרים כי ההשקעות האדירות במשחקים הולכות לאיבוד, וכי צריך להתמקד במלחמה בפשע, באלימות ובעוני - ולא בבניית איצטדיונים.
עלייה קלה במחיר התחבורה הציבורית הפכה לגירסה ברזילאית של המחאה החברתית. כעת, רק ימים יגידו האם המחאה תביא להעברת מיקומם של מי מאירועי הספורט הגדולים בעולם.