המנהיגים הפרו-רוסים בקרים עורכים הכנות אחרונות לקראת תוצאות משאל העם שהחל הבוקר (א'), ובו ככל הנראה יוסכם על העברת השליטה בחצי האי מאוקראינה לידי מוסקבה - זאת למרות האיומים בסנקציות מהמערב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על רקע המתיחות בין ארצות הברית ורוסיה, שוחחו הבוקר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ומזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי בטלפון. בשיחה טען לברוב כי משאל העם לגיטימי על פי החוק הבינלאומי. עוד הוסיף כי משאל העם מהווה "נקודת פתיחה בעיצוב עתיד האזור", כהגדרתו.
רוסיה הטילה אתמול וטו על הצעת ההחלטה של מועצת הביטחון, לפיה משאל העם יהיה בלתי תקף ולא תהיה הכרה של המדינות בתוצאותיו. במקביל, דיווח שר ההגנה האוקראיני כי כלי טיס ופלוגות רגליות של אוקראינה סיכלו ניסיון של כוחות רוסיים לפלוש אל עיר הסמוכה לקרים.
מנהיגי אוקראינה החדשים מאשימים את "סוכני הקרמלין" בהצתת אלימות באזור בו דוברי רוסית רבים, וקוראים לאזרחים לא להגיב לפרובוקציות, שבקייב חוששים כי מוסקבה תשתמש בהן, כדי להצדיק פלישות נוספות והשתלטות על חצי האי.
שיא של משבר מאז המלחמה הקרה
ההצבעה היום בקרים, שבקייב ובמערב רואים כלא חוקית, עוררה את המשבר החריף ביותר בין המזרח למערב מאז המלחמה הקרה, ומסמנת שיא חדש בהפיכה באוקראינה, שתחילתה בהחלטתו של הנשיא שהודח, ויקטור ינוקוביץ', שלא לחתום על הסכם סחר עם האיחוד האירופי.
משאל העם גורר איתו מתיחות רבה. שלשום, במהלך הלילה, נהרגו שני בני אדם בהתנגשויות אלימות בין תומכי ומתנגדי פוטין במזרח אוקראינה ואלפי אנשי צבא ושירותי הביטחון נפרסו בבירת קרים סימפרופול על מנת לאבטח את ההצבעה.
שר האוצר הרוסי אלכסיי אולוקייב התייחס אתמול לאפשרות כי מדינות המערב יטילו סנקציות על ארצו בשל קיום משאל העם. "עלינו להיות מוכנים לסיכונים, אך נראה כי המשמעות הכלכלית של סיכונים אלה תהיה מצומצמת", אמר. "אני לא צופה שום החלטה שתעמיד בספק את מחזור המסחר שלו או תשפיע על פרויקטים משמעותיים".
"ברוסיה אוכל להרוויח פי שלושה מבאוקראינה"
מרבית תושבי קרים, המונה כמיליון וחצי בני אדם, צפויים לתמוך בסיפוח חצי האי לרוסיה. למרות ההבטחות להעניק להם זכויות קרקע ותמיכה כלכלית, המיעוט הטטרי בקרים, המונה כ-12% מהאוכלוסייה, כבר הודיע כי יחרים את משאל העם.
עבור רבים מהמצביעים, ההחלטה האם לתמוך בסיפוח חצי האי אינה פוליטית בלבד, אלא גם כלכלית. "ברוסיה אני יכולה להרוויח פי שלוש ממה שאני מרוויחה באוקראינה", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס סבטלנה דז'ובנקו, עובדת רשת הרכבות של אוקראינה בקרים. "אחרי שאני משלמת על דיור, חימום ומזון - לא נותר לי דבר. מה אם אני רוצה לחסוך? מה אם אחלה?"
ארגוני זכויות אדם באירופה טוענים כי אלפי חמושים שהתפרשו בקרים מתעמרים בעיתונאים ובפעילים פוליטיים בחצי האי. "הרשויות בקרים מאפשרות ליחידות חמושות שאינן מזוהות ואינן חוקיות לנהל את העניינים ולבצע פשעים שלא נחקרים", אמרה בכירה בארגון זכויות האדם HRW.