המחלוקות הפוליטיות בנוגע לכלכלה האמריקנית הצטמצמו: גם הנשיא אובמה וגם הרפובליקנים החלו להציג גמישות בעמדותיהם. אך למרות ההתקדמות עדיין לא נחתם הסכם. במידה והצדדים לא יגיעו לעמק השווה עד יום חמישי - המשבר צפוי להחריף משמעותית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הקווים הכללים להסכם אשר יכלול הסדר זמני שיספק זמן לצדדים להגיע להסדר קבוע, די ברורים. אך המחלוקת שנותרת בעינה נובעת מאי הסכמות פוליטיות עקרוניות.
"אין ספק שאנחנו הרבה יותר קרובים להסכם עכשיו מאשר לפני מספר ימים", אמר ג'יי קרני מזכיר התקשורת של הבית הלבן, במסיבת עיתונאים שקיים לאחר שאובמה נפגש עם נציגים רפובליקנים רבים בסנאט ושוחח עם ג'ון ביינר - יו"ר בית הנבחרים. "אך עם זאת עדיין לא נחתם הסכם", הוסיף קרני.
גם בית הנבחרים האמריקני וגם הסנאט צפויים להתכנס במהלך סוף השבוע הקרוב. אך בכירים בבית הלבן הרגיעו את הרוחות. לדבריהם למרות הרצון הטוב של הצדדים וההתקדמות החיובית, החתימה על העסקה לא תהיה כה מהירה.
המחלוקת: ביטוח הבריאות של אובמה
סלע המחלוקת בין הצדדים הוא ביטוח הבריאות שהנשיא אובמה העביר בקדנציה הראשונה שלו כנשיא. הרפובליקנים דורשים לדחות את יישום התכנית בשנה כתנאי להעברת התקציב, תנאי אליו הבית הלבן מסרב בתוקף בגלל שהרפורמה כבר עברה בחקיקה בקונגרס בעבר וגם אושרה כחוקתית על ידי בית המשפט העליון בשנה שעברה.
מחלקות זו היא אינה כלכלית גרידא, אלא מבוססת על הרצון הרפובליקני להמשיך לשמר את הציוויון הקפיטליסטי של ארה"ב. אלו רוצים להמנע ממצב בו הציבור האמריקני מחויב לשלם למדינה על מנת לקבל ביטוח בריאות. בעוד שאובמה מעוניין ליישם את הרפורמה במערכת הביטוחית.
אך הזמן דוחק באמריקנים, בעוד ביום חמישי תגיע ארצות הברית לתקרת החוב הלאומי שלה, ואם הקונגרס לא יאשר את העלאתה ארצות הברית תהפוך לחדלת פירעון, החלטה שיהיו לה השלכות גלובליות על הכלכלה. לארצות הברית יש חוב של למעלה מ-16 טריליון דולר, למעלה משני טריליון דולר מתוך החוב מוחזקים בידי הממשלה של סין העממית.
חלק מהאתרים יפתחו לקהל הרחב
עקב המשבר בין הצדדים, נסגרו אתרי תיירות רבים בינם פסל החירות והגרנד קניון. אולם למרות שלא הושג הסכם, מדינת ניו יורק ומדינת אריזונה הודיעו כי הם הגיעו להסכם פרטני עם הממשל הפדרלי לפיו אתרי התיירות המבוקשים, הגראנד קניון ופסל החירות, יפתחו והפעלתם תמומן מכספי המדינה.